.

Agents de la Guàrdia Civil surten de l'escorcoll de Serveis Social. Foto: Cedida

Agents de la Guàrdia Civil surten de l’escorcoll de Serveis Social. Foto: Cedida

Agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà han acabat l’escorcoll de la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona a les set de la tarda, després de vuit hores de practicar-lo.

La seu es troba a la plaça Prim -al costat de l’església de Sant Joan, al final del carrer Unió. L’escorcoll obeeix al ‘cas Inipro’, una denúncia, a la que es va afegir la CUP, de presumpta contractació irregular d’una empresa que treballava per Serveis Socials. La Guàrdia Civil podria realitzar escorcolls en altres espais municipals.

La llarga durada de l’escorcoll s’explica perquè els agents judicials estaven buscant un expedient original relacionat amb el cas i finalment han trobat, segons ha pogut saber Tarragona21. La Guàrdia Civil només disposava de còpies del mateix.

L’escorcoll continua, els agents entraran al despatx de l’exgerent d’IMSS, a la plaça Imperial Tarraco —que ha començat ara mateix— i també a la seu UTIC, una oficina de serveix socials a Camp Clar i també a l’arxiu municipal, a la Tabacalera. A la sortida de l’escorcoll Floria ha explicat que malgrat ja s’ha trobat la documentació que es buscava s’està buscant més documentació.

La portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria, ha estat aquest matí molt escueta en atendre la premsa i ha explicat que “ara estem a disposició de la Justícia i des de l’Ajuntament no podem avançar res més”. El cas es troba sota secret de sumari.

La portaveu del govern municipal ha acudit a les portes de l’IMSS per valorar el registre de la Guàrdia Civil i ha admès que l’esclat del cas va posar en evidència una sèrie de “mancances administratives” dins el propi servei de l’IMMS i ha recordat que el consistori va aplicar “mesures correctores”, com ara el reforç dels serveis jurídics, un canvi en la gerència i l’encàrrec d’una auditoria. A més, segons ha subratllat Floria, es va posar a disposició de tots els grups municipals l’expedient complert.

La portaveu de l'Ajuntament, Begoña Gloria, atenent la premsa davant la seu de l'institut. Foto: Tarragona21

La portaveu de l’Ajuntament, Begoña Gloria, atenent la premsa davant la seu de l’institut. Foto: Tarragona21

La regidora ha manifestat que l’ajuntament “sempre s’ha posat a disposició de la justícia”. Floria ha insistit que l’ajuntament té el convenciment que “va haver-hi irregularitats de tipus administratius no imputables a cap interès o a interessos personals de cap tipus”, per una qüestió de “mala praxis”, i que això va determinar un canvi de funcionament dins el propi institut, que es va fer la tardor del 2013.

Floria ha explicat que a la tardor del 2013 “es van possar mesures” per part de l’Ajuntament, com el reforçar del servei jurídic, un canvi a la gerència i es va implantar una auditoria. També es va possar a servei de tots els grups municipals el mateix expedient.

La CUP es felicita de l’acció judicial

La CUP ha reaccionat aquest matí afirmant que aquest escorcoll “mostra que la investigació està avançant favorablement als interessos de la ciutadania per tal d’aclarir el cas”. “Després de força temps de presentar la nostra denúncia, finalment podem celebrar que aquesta tira endavant i que el procés d’investigació avança”.

Des de la CUP de Tarragona, es mantindran atents a l’evolució dels fets.

Justament, Jordi Martí, regidor de la CUP, s’ha acostat al lloc i ha afirmat davant de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona que el partit fa “una valoració molt positiva” de l’escorcoll, que segur “aportarà informacions que fins ara feien falta per acabar de tancar el cas”.

El regidor de la CUP Jordi Martí durant l'escorcoll pel cas Inipro. Foto: Tarragona21

El regidor de la CUP Jordi Martí durant l’escorcoll pel cas Inipro. Foto: Tarragona21

Com part de l’ acusació en un cas que encara està sota secret de sumari la CUP no pot “donar més detalls sobre la investigació”, explica Martí, però ha anunciat que la setmana vinent és donarà més informació sobre el cas i es farà una valoració de les mesures ‘correctores’ que es van prendre des de l’ Ajuntament el 2013.

El ‘cas Inipro’

El cas va esclatar fa dos anys quan es va denunciar la presumpta contractació irregular que una empresa externa als Serveis Socials, Inipro, havia fet. Es denunciava el fet que el seu màxim responsable és militant socialista, que es va prorrogar el contracte de forma irregular i que la licitació es va fer sense publicitat. El gerent de Serveis Socials va dimitir en el decurs de l’anterior mandat municipal.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l’absència de motius per a l’externalització del servei tenint en compte l’existència de personal propi de l’IMSS, la inexistència d’informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s’hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s’hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l’adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l’adjudicació inicial del projecte, materialitzada l’any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros.

L’IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d’adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l’altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d’Inipro.

CiU lamenta que Tarragona aparegui vinculada en cas de possible corrupció

El Portaveu del Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Tarragona, Albert Abelló, ha lamentat aquest divendres al matí que la ciutat de Tarragona “torni a aparèixer vinculada en un cas de presumpta corrupció” després que aquest matí la Guàrdia Civil hagi escorcollat les oficines de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona arran del cas Inipro.

Abelló, que ha recordat que en aquest assumpte, per part de l’equip de govern, “sempre hi ha hagut una absoluta manca de transparència”, ha manifestat el seu desig que el cas “s’investigui a fons” i ha assenyalat que si finalment la justícia certifica irregularitats en la contractació de persones en aquesta àrea de l’Ajuntament, “l’equip de govern estigui a l’alçada i depuri totes les responsabilitats”.

(Seguirà ampliació)