.

Una de les imatges de la mostra ‘Ahir-Avui. Foto: Cedida

El Tinglado 1 acull una exposició de producció pròpia ‘Ahir-Avui’, fruit dels fons emblemàtic que manté el Port de Tarragona a través de dues entitats que tenen cura de servar i difondre el llegat portuari: l’Arxiu i el Museu del Port de Tarragona.

Sota l’epígraf descriptiu de l’exposició, ‘Fotografies històriques i actuals del Port de Tarragona’, el Port de Tarragona mostra el seu fons fotogràfic portuari que descriu una part fonamental de la ciutat i de la vida econòmica del territori.

L’exposició neix gràcies al gran nombre de fotografies històriques que ha conservat el Port de Tarragona, moltes de les quals són a l’Arxiu del Port, amb més de 12.000 registres, i al Museu de Port. La majoria són imatges espectaculars dels indrets portuaris més representatius i les més impactants són de començaments del segle XX.

El projecte es va concebre durant el confinament i consisteix a tornar a realitzar una fotografia des del mateix punt de vista de la imatge històrica, acompanyat de diferents treballs de modificació bidimensional per aconseguir aquest efecte. De les cinquanta imatges que formen part del projecte ‘Ahir-Avui’ que es poden veure en un vídeo, a l’exposició se’n mostren vint-i-tres, acompanyades de la corresponent descripció.

Amb aquesta iniciativa es constata que el Port de Tarragona és un dels ports, en l’àmbit internacional, que millor ha sabut conservar el seu patrimoni històric i arquitectònic. Tot i que aquests espais han canviat la seva funció inicial, en l’actualitat, la majoria formen part de l’engranatge cultural i social de la nostra ciutat. El projecte ‘Ahir-Avui’ és un treball obert del qual, en un futur, poden anar sorgint noves propostes, que de ben segur seran reeixides.

L’exposició, d’accés lliure, es pot contemplar, en horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h de dimarts a dissabtes. Els diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores. La mostra romandrà oberta fins al 27 de març de 2022.

Un detall de la mostra ‘Carmelites’. Foto: Cedida

Carmelites

Carmelites és una mostra que reuneix 150 anys d’història a Tarragona. Divendres passat es va inaugurar una exposició que aplega les vivències del segle i mig de la congregació de les germanes Carmelites Missioneres Teresianes a Tarragona, en un relat que mostra la imbricació de la congregació amb la ciutat.

Tarragona va ser l’última fundació del pare Palau i la ciutat on va morir, als 61 anys (20 de març de 1872), efemèride que coincideix amb la data de tancament de la mostra, 20 de març. A través d’una col·lecció d’objectes i imatges procedents de la Casa Mare, es pot descobrir els ideals, objectius i carisma del fundador, com també el recorregut històric de la congregació en els seus inicis, les dificultats i l’esperit de sacrifici.

La primera escola es va organitzar al carrer de Misericòrdia, a la zona portuària, amb classes de pàrvuls i elemental. El 1933 les germanes es van instal·lar a la comunitat actual, la qual acull les despulles del seu fundador, el beat pare Palau.

La varietat d’objectes de la mostra aplega des de quadres, cartes o llibres del pare Palau, escultures, plànols de la ciutat o fotografies de les ubicacions on van tenir seu o aules, i imatges rellevants en la història de l’edifici actual. També s’hi pot contemplar l’evolució de l’escola amb la recreació d’objectes de diferents èpoques, les colònies, les tasques escolars femenines o els uniformes.

D’accés lliure, la mostra es pot contemplar, a partir de la inauguració de demà 11 de febrer, a les 18 hores, en horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h de dimarts a dissabtes. Els diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores. La mostra romandrà oberta fins al 20 de març de 2022.

Una de les obres de Miquel Planchart. Foto: Cedida

‘De formes deformes’ o el món de les formes aleatòries al Tinglado 2

L’exposició ‘De formes deformes’ al Tinglado 2 del Moll de Costa és una proposta visual singular, que combina la figura i l’abstracció a través de la tècnica estereoscòpia. L’autor de la mostra, Miquel Planchart, és un artista que prové del món audiovisual i que uneix el seu bagatge en la tècnica estereoscòpica amb el món de la natura. En aquesta exposició presenta un exercici d’eclecticisme visual, que s’aparta de tots els convencionalismes fins ara coneguts en la fotografia.

Mitjançant la tècnica estereoscòpica, l’artista a partir d’una base fotogràfica arriba a resultats força sorprenents: cada imatge és una obra per si mateixa, on l’abstracció i el figurativisme es confonen, transportant-nos a espais nous, mons i paisatges onírics, rostres imprecisos i composicions surrealistes.

La mostra és una proposta visual que presenta una nova dimensió en les obres: s’altera la imatge de tal forma que un paisatge idíl·lic es converteix en un decorat d’insomni, un bell nu pot crear desassossec, unes ombres es converteixen en una bellesa irreal, boscos calcinats en poètiques escultures, en rostres amables, rostres tenebrosos, escultures alterades que ens traslladen a entorns atemporals, arquitectures impossibles. L’exposició, d’accés lliure, estarà oberta fins al 13 de març de 2022. L’horari de visita serà de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h. Els diumenges i festius romandrà oberta d’11 h a 14 h.

Visitar lliurement el nou Museu del Port

També és d’entrada lliure, l’accés al Museu del Port, un espai que ha tingut una renovació integral que permet oferir una nova museografia d’emocions a través de la incorporació d’elements visuals i interactius. La nova exposició permanent del Museu convida a una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10 h a 13 h i de 16 a 17 h i els diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.