.

Membres del Congrés d'Arqueologia

Membres del Congrés d'Arqueologia

El conjunt d’institucions i entitats de Tarragona que treballen en l’àmbit del patrimoni formen part del comitè científic del Segon Congrés Internacional d’Arqueologia, que tindrà lloc a la ciutat a finals de novembre. La trobada, dedicada a analitzar l’època de l’emperador August en el seu bimil·lenari, l’organitza la Fundació Privada Mútua Catalana en el marc de la Tarraco Biennal.

Els membres del comitè científic han analitzat les 64 propostes de comunicacions i les 11 propostes de pòsters que han arribat dins del termini marcat. S’han desestimat les comunicacions que no es corresponen amb els continguts del congrés i, finalment, han donat el vist i plau a 56 comunicacions i tots els pòsters. El comitè fa una valoració molt positiva de les aportacions enviades per més d’un centenar d’historiadors, arqueòlegs i investigadors procedents d’universitats de Catalunya i Espanya, però també d’Itàlia, Alemanya, Portugal i Croàcia, entre d’altres països.

Tots aquests continguts es presentaran al plenari del congrés, repartits al llarg de tres dies -del 26 al 28 de novembre- en sessions de matí i tarda. Les comunicacions s’intercalaran amb les ponències i debats que el comitè científic també està acabant de definir. La trobada s’ha dividit en tres parts: el primer dia s’abordarà ‘Un món en transformació’. La segona jornada analitzarà ‘La Hispània d’August’. I el tercer dia es parlarà d’aquella època a ‘Tarraco’. La quarta i última jornada del congrés, dissabte 29 de novembre, servirà per ensenyar a tots els inscrits els museus i monuments declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

El Segon Congrés Internacional d’Arqueologia Tarraco Biennal pretén ser un punt de trobada per als investigadors a nivell mundial, però també té com a objectiu apropar al gran públic les últimes novetats i troballes dels experts. Per aquesta raó, es programaran cada dia algunes conferències obertes a tothom.

El Primer Congrés es va organitzar el 2012 i les seves actes es van presentar un any després, el novembre de 2013. Els promotors de Tarraco Biennal, la Fundació Privada Mútua Catalana, es marquen el repte de situar Tarragona com a referent en el món de l’arqueologia convocant un gran congrés internacional els anys parells i publicant-ne les conclusions els anys senars.

Aquí rau la importància que el comitè que prepara els continguts del congrés estigui format per experts de totes les institucions i entitats de la ciutat en l’àmbit de l’arqueologia i el patrimoni. Els seus membres són:

– Joaquin Ruiz de Arbulo: Universitat Rovira i Virgili
– Isabel Rodà: Universitat Autònoma de Barcelona
– Joan Gómez Pallarès: Institut Català d’Arqueologia Clàssica
– Francesc Tarrats: Museu Nacional Arqueològic
– Lluís Balart: Museu d’Història de Tarragona
– Francesc Barriach: Reial Societat Arqueològica Tarraconense
– Andreu Muñoz: Arquebisbat de Tarragona
– Maria Adserias i Maite Miró: Departament de Cultura de la Generalitat.

Del comitè també en formen part quatre representants de la Fundació: Joan Josep Marca, Antoni Pujol, Ramon Marrugat i Francesc Roig. El secretari n’és Jordi López.

L’última reunió del comitè ha tingut com a escenari l’amfiteatre i ha servit per fer una fotografia amb tots els seus membres. La pròxima reunió tindrà lloc a principis de setembre i servirà per acabar de perfilar ponents i continguts del Segon Congrés Internacional d’Arqueologia, que se celebrà al Palau de Congressos de Tarragona, del 26 al 29 de novembre.