.

.

TOTS 21

Imatge de la recepció a l’Ajuntament i de la inauguració del pavelló. Fotos: Govern i Ajuntament de Tarragona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimecres en què Felip VI el rebi perquè li pugui «explicar què està passant al nostre país». En la inauguració del Pavelló d’Esports Catalunya a Tarragona, ha afirmat que espera que si el monarca «té la voluntat d’inaugurar uns Jocs a Tarragona tingui també la responsabilitat d’escoltar què pensen bona part dels tarragonins i respecti l’opinió dels catalans». Després que s’hagi rebutjat des de la Moncloa una trobada entre Torra i Felip VI, el president del Govern ha reiterat la voluntat que el rebi. Torra, que no ha desvetllat si assistirà o no a la inauguració dels Jocs Mediterranis divendres, ha reclamat al rei «que demani disculpes al poble de Catalunya» pel discurs del 3 d’octubre i que tingui «el respecte exigible a qualsevol cap d’estat».

Torra, Ballesteros i el secretari general de l’Esport durant un moment de la inauguració. Foto: Esports Generalitat

Durant l’acte inaugural del nou Pavelló Esportiu Catalunya a Tarragona, que ha tingut lloc aquest vespre, el cap de l’Executiu ha explicat que en la carta que avui ha enviat a Felip de Borbó, juntament amb els presidents Puigdemont i Mas, li ha demanat “una rectificació de l’ofensiva declaració del 3 d’octubre” i l’ha emplaçat a “demanar disculpes” en la visita que el monarca farà a Catalunya amb motiu dels Jocs que s’inauguraran el proper divendres. Per això li ha reclamat que “tingui el respecte exigible a qualsevol cap d’estat” i el rebi per,  d’aquesta manera, “poder-li explicar què ha passat al nostre país”.

Durant la seva intervenció, el president s’ha mostrat convençut que atès que els Jocs Mediterranis, que es celebraran del 22 de juny fins al proper 1 de juliol, són uns “jocs que parlen de valors de la solidaritat, la integració, la cohesió i les oportunitats per a tothom” seran també un esdeveniment que permetrà també que “la situació greu d’excepcionalitat que viu el nostre país sigui ben explicada” i que “tothom que vulgui saber què passa, què són aquests llacets grocs, no se’n vagi sense una resposta”. Perquè, ha recordat “l’estat espanyol ha empresonat mig govern de Catalunya i ha forçat l’exili de l’altra meitat”.

“El finançament de l’estat espanyol no ha estat a l’alçada de les circumstàncies”

Quim Torra ha aprofitat també la seva intervenció per recordar que els Jocs Mediterranis “han hagut de superar obstacles importants”, i  per això ha volgut agrair la feina de totes les persones que els han fet possibles i  han contribuït a “superar les barreres que s’han presentat pel camí”. En aquest punt, el president  de la Generalitat s’ha queixat per “la manca d’un finançament a l’alçada de les circumstàncies de part de l’estat espanyol”, mentre el Govern de la Generalitat ha complert els seus compromisos amb els Jocs i la ciutat amb una aportació de 32 milions d’euros. I ha agraït “la tenacitat” de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros “per fer realitat el somni” dels Jocs Mediterranis que, ha dit, “seran els millors Jocs de la Mediterrània de la història”.

El nou Palau d’Esports Catalunya que s’ha inaugurat aquest vespre a Tarragona és una instal·lació finançada pel Govern, que albergarà durant els propers dies la competició d’handbol dels XVIII Jocs Mediterranis, però que el president ha fet notar que serà un equipament que “quedarà al servei de la ciutat i dels tarragonins i tarragonines”.  I, s’ha mostrat convençut de l’èxit de la ciutat de Tarragona en la seva organització, perquè el fet que s’hagin organitzat aquí és “el resultat de la confiança en la nostra capacitat com a societat i el nostre bagatge històric”.

Pel president, els  Jocs que se celebraran aquests dies a Tarragona  serviran també per demostrar que “Catalunya és un país de clar lideratge esportiu”, com ho demostren no només els grans noms de catalans, sinó també la xarxa d’entitats, clubs, competicions i equips d’esports de base del país. Es tracta, doncs, “d’un planter que acaba donant fruits i bons resultats” i que s’exemplifica, per exemple, amb la representació de catalans en els darrers Jocs Olímpics de Rio, arribant al 55% dels esportistes de la delegació espanyola.

La intervenció del cap del Govern també ha servit per posar en relleu la figura d’un dels fills il·lustres de Tarragona, d’Antoni Rovira i Virgili, de qui ha dit que és “un dels intel·lectuals que més reflexions, lliçons i testimoniatge ens va deixar escrits sobre aquella Catalunya que el feixisme va fer impossible”.

Per la seva banda, Ballesteros, ha reconegut sentir-se «feliç perquè -en la mateixa línia que Torra- s’ha materialitzat un somni» i ha tingut especial interès en agraïr a Carles Puigdemont el seu suport des del principi, recordant que com a màxim dirigent de Girona va ser el primer batlle en convidar-lo al seu municipi per poder donar a conèixer l’aposta pels Jocs. «Em sap molt de greu el que està passant», ha assegurat.»Ens en hem sortit perquè alcaldes i alcaldesses de tots els colors han cregut en els Jocs», ha deixat clar. «Que el Palau d’Esports sigui la meva segona Catedral, amb el permí de l’Arquebisbe», ha afegit.

Puigdemont, de fet, ha tingut un protagonisme inesperat perquè, enmig de la sorpresa general, ha intervingut des de Berlín per mitjà de la televisió de plasma existent a l’interior del recinte felicitant-se per haver arribat el moment de la celebració dels Jocs, malgrat les “dificultats, les incomprensions i les deslleialtats que hem hagut d’afrontar” i que “hem pogut vèncer gràcies  l’empeny de les institucions de Tarragona i de la Generalitat, per poder garantir  als tarragonins i als catalans els que han de ser un dels millors Jocs Mediterranis”.

Puigdemont ha volgut en aquest sentit agrair a Ballesteros “que no hagi defallit en moments en què podria haver-ho fet”. “Hem sabut posar l’esport al servei de la cohesió social i territorial i d’una Tarragona potent, que ens representa a tots i per això no hem volgut escatimar recursos econòmics en moments d’extrema dificultat en què ens hem quedat molt sols”, ha afirmat. I ha demanat ara “posar els valors de l’esport al servei de la cohesió social i la solidaritat per fer possible la pau, la democràcia i la llibertat dels pobles”.

Durant l’acte inaugural hi ha hagut una exhibició de la secció de gimnàstica rítmica del Club Gimnàstic de Tarragona i una actuació musical de Joan Rovira i l’Orquestra de Vent de Tarragona. A més del president, hi ha hagut parlaments del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i de l’alcalde Ballesteros. El nou Pavelló a la ciutat de Tarragona, que ha suposat una inversió per part del Govern de 17,8 milions d’euros, té una capacitat per a 5.000 espectadors.

Prèviament, el cap de l’Executiu ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de la ciutat. El cap del Govern, que ha estat rebut per l’alcalde Ballesteros i els membres del consistori i ha signat al Llibre d’Honor d’aquesta institució.

ACN/Redacció