.

El president de la Generalitat, Quim Torra, entrant al Saló de Plens del Parlament. Foto: Gerard Artigas

Les mascaretes seran obligatòries a partir d’aquest dijous per a als majors de 6 anys a la via pública, en espais a l’aire lliure o en interiors oberts al públic amb independència de si es pot mantenir la distància física. Així ho ha anunciat aquest dimecres la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat. La mesura manté les excepcions quan la “naturalesa de l’activitat ho faci incompatible”, com en casals d’estiu o per fer esport. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, cal apostar per un “canvi d’hàbits” i “interioritzar” portar la mascareta al sortir de casa: “tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials”. L’incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.

La norma general, segons Vergés, és que tothom “surti de casa amb la mascareta posada” i, quan l’activitat ho faci “incompatible”, les persones se la poden treure. És el cas, per exemple, de les activitats en casals d’estiu per a nens, els alumnes que s’examinin de la selectivitat mentre estan asseguts, o per fer esport.

Quant a la platja, ha destacat la importància d’arribar-hi amb la mascareta però no ha concretat si s’ha de dur o no a la sorra i s’ha remès al ‘FAQS’ que publicarà Protecció Civil.

Les sancions per l’incompliment de la mesura es regularan per la Llei de Salut Pública, malgrat que la consellera de Salut ha assegurat que la voluntat “no és la sanció” sinó que la ciutadania “sigui conscient de la seva importància”.

Exempcions recollides en la resolució

La resolució, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Interior, Miquel Buch, estableix noves mesures en l’ús de la mascareta però manté les exempcions per raons personals i de naturalesa de l’activitat ja recollides en el document del passat 18 de juny.

Concretament, no se n’exigirà l’ús per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per la seva utilització o que, per una discapacitat o dependència, no es tingui autonomia per a treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que ho faci inviable.

Tampoc serà obligatori quan es faci exercici físic esportiu a l’aire lliure ni en els supòsits de força major o situació de necessitat. Finalment, també n’exclou l’ús “quan per la pròpia naturalesa de les activitats resulti incompatible”.

Torra no contempla, per ara, el confinament domiciliari

La mesura havia estat avançada aquest matí el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament. Torra també ha assegurat que decretarà el confinament domiciliari quan els experts així ho recomanin. De moment no es contempla aquest escenari.

El líder del PSC-Units, Miquel Iceta, s’ha mostrat “preocupat” pels brots de covid-19 a Lleida, ha acusat el Govern d’anar “tard” amb la gestió, i ha afirmat que la ciutadania no confia en l’executiu. Torra ha reblat que com pot confiar Iceta en el govern espanyol si encara no ha donat dades de les víctimes a les residències.

“Si cal prendre un confinament domiciliari ho farem, però escoltarem sempre els experts”, ha argumentat Torra. El president ha defensat la gestió del seu Govern, i ha afirmat que “totes” les enquestes diuen que la Generalitat ha gestionat “millor” l’epidèmia que Espanya. “Ens hem anticipat”, ha subratllat Torra.

Per la seva banda, Iceta ha insistit que s’arriba “tard” per controlar el rebrot de Lleida i el Segrià, i que no pot ser cap “excusa” ni “consol” que el govern espanyol també hagi pogut actuar lent en altres episodis. De fet, el líder socialista ha recordat a Torra que també ha decidit “d’un dia per l’altre” el confinament perimetral del Segrià, tot i que al seu dia va criticar que la Moncloa decretés l’estat d’alarma també en 24 hores.

ACN