.

Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall han presentat uns gràfics sobre l'endeutament creixent de la Generalitat i la reducció de la inversió pública. Foto:ACN

Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall han presentat uns gràfics sobre l'endeutament creixent de la Generalitat i la reducció de la inversió pública. Foto:ACN

El cap de llista d’ERC s’ha desplaçat aquest dimarts a la seu de les institucions europees a Barcelona per reclamar la creació d’eurobons, que ajudin els estats i les regions més endeutades. El programa dels republicans proposa que el deute que superi el 60% del PIB estatal o regional passi a regular-se a través d’aquesta eina, que permetria un aval de la UE i esponjar fins a 20 anys el pagament. “El que cal ara no és tanta austeritat i deute, sinó inversions”, ha explicat Josep Maria Terricabras. En allargar els terminis de pagament, les institucions tindrien marge per fer “inversions productives”. Terricabras també trobaria adequada una auditoria per detectar si existeix “deute il·legítim” a la UE.

“Austeritat significa poca activitat econòmica, poca inversió publica, pèrdua de llocs de treball, menys consum, menys diners i menys impostos. I així és impossible retallar el deute”, ha explicat Terricabras. Els republicans proposen allargar terminis de pagament d’una part d’aquest endeutament (tot el que superi el 60% del PIB; a Espanya arriba gairebé al 100%) fins a 20 o 25 anys, per permetre que els estats inverteixin de forma més “productiva”. Inversions socials i industrials que Terricabras considera imprescindibles per retornar els països del sud d’Europa al camí del creixement.

En aquest sentit, tant el cap de llista dels republicans com el número 2 de la candidatura, el president de NECat, Ernest Maragall, han vist amb bons ulls la possibilitat d’auditar el deute europeu per conèixer si existeix una part “il·legítima”. De fet, per a Terricabras és evident que una part d’aquest deute no és legítima des del moment en què els mateixos bancs, que ara són el gruix més important de creditors, fomentaven el “consum compulsiu” o oferien als estalviadors “l’estafa” de les preferents.

Tots dos han respost el candidat de CiU, Ramon Tremosa, que aquest passat dilluns durant una roda de premsa a l’ACN va criticar la proposta dels republicans. “El senyor Tremosa es posa fàcilment nerviós”, ha opinat Terricabras. “Per qui es preocupa? Per què tanta obsessió. És clar que s’han de pagar els deutes, però pensi una mica en els deutors. Si no, sembla que només pensi en la senyora Merkel i en els seus amics inversors”, ha afegit Maragall, que ha opinat que Tremosa només representa els interessos dels creditors.

Si es consensua a Europa que una part del deute és “il·legítima”, s’hauria de deixar de pagar segons els candidats republicans. Ara per ara, però, assumeixen que la totalitat del deute s’ha de pagar, però proposen allargar els terminis per fer-ho “possible”. Pagar-lo d’avui per demà és “impossible”, fet que Terricabras confia que faci entendre els creditors (bàsicament bancs) que val més la pena assegurar el cobrament encara que això signifiqui cobrar-ho amb endarreriment.

El cap de llista republicà també ha criticat durament la reforma constitucional que PP i PSOE van pactar ara fa dos anys i que blinda en l’article 135 el pagament del deute per sobre de qualsevol altra qüestió. “Primer s’han de tornar els deutes ràpidament i després ja parlarem de la gent, de la inversió i dels llocs de treball. Però és que sense gent, llocs de treball i inversió no hi haurà ni pagament de deute”, ha destacat.