.

.

TOTS 21

Imatge de l’helicòpter actuant al pantà de Siurana. Foto: Tots21

Els equips de salvament, durant la cerca. Foto: Tots21

L’equip de submarinistes que ha treballat en la recerca del banyista. Foto: Ariadna Escoda

Una imatge de la recerca quan ja es feia de nit. Foto: Bombers

Quart dia de cerca al Panta de Siurana. Dilluns arriba amb la incorporació de submarinistes de bombers. La recerca es fa exclusivament sota l’aigua i, en superfície des de les embarcacions, per mirar de trobar algun indici. De moment, hi ha 6 dotacions al lloc. Sense èxit, per ara, informen els Bombers el matí de dilluns.

Els equips de rescat havienn iniciat a les vuit del matí d’aquest diumenge una nova jornada de cerca del jove pradenc que va desaparèixer en aigües de l’embassament de Siurana. Ja era el tercer dia consecutiu de cerca. Les tasques es van centrar el dissabte en el fons marí. Diumenge hi participerien vuit vehicles i dues embarcacions, han informat fonts del cos. Al dispositiu s’hi van afegir dos submarinistes de Barcelona i també s’hi incorporà un gos de recerca.

El jove desaparegut a l’embassament de Siurana divendres passat i que encara no ha estat localitzat és un romanès veí de Prades, un jove de 29 anys, segons ha confirmat Tots21.

L’excompanya d’ell es desplaçà al lloc dissabte, com també l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. ‘És un cop molt dur per a Prades’, ha dit breument en conversa amb Tots21. Els actes organitzats per l’Ajuntament han quedat suspesos. Els equips mèdics han activat el protocol d’ajuda psicològica als familiars.

El jove es va introduir a l’aigua a la cerca d’una petita illeta que típicament es forma quan baixa l’aigua. Hi anava amb el seu gos, però va desaparèixer. El gos va ser rescatat el mateix divendres, com també el vehicle del jove, que estava estacionat a la zona del pantà.

La recerca del jove banyista desaparegut s’ha reprès a les 9 del matí d’aquest dissabte i sobre les 22 hores ha conclòs a l’espera que continuï diumenge per tercer dia consecutiu. Ho ha fet amb 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat amb efectius dels GRAE subaquàtics i de muntanya, la unitat sanitaritzada del GROS i dues embarcacions. Al lloc, també hi ha efectius de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra.

La recerca es concentra a la zona més propera a la illeta on els submarinistes faran immmersions. Dues embarcacions també faran recerca en superfície. Els Bombers centren el rescat al fons marí i així ho han relatat en un vídeo.

Aquesta tarda de dissabte s’ha incorporat un helicòpter a la recerca. Sobrevolà la zona per si hi havia algun indici en superfície. A la recerca, els subaquàtics realitzen una tasca per filiers amb corda plomada: es tracta d’una recerca intensiva pentinant el fons del pantà on hi ha profunditats d’entre 12 i 24 metres, molt mala visibilitat i temperatures de 10 graus.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en la recerca de l’home de 29 anys en aigües del pantà de Siurana, a Cornudella de Montsant. En el primer avís, rebut ahir divendres a les 18.13 hores, un testimoni informava que la persona hauria entrat al pantà a buscar una pilota però després ningú no l’havia vist sortir de l’aigua. Immediatament es van activar l’helicòpter i 13 dotacions terrestres dels Bombers, entre les quals hi havia submarinistes i efectius de muntanya del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), dues embarcacions, el GROS (Grup Operatiu de Suport) i la Unitat de Comandament.

Recerca per terra, aire i aigua

D’aquesta manera, la recerca es va fer per terra, aire i aigua al voltant de tota la zona marcada pels testimonis: una illeta enmig del pantà. Així, es va fer una recerca circular al voltant d’aquesta illeta, que va ser el darrer punt d’albirament, i els subaquàtics dels GRAE van fer immersions, a 21 metres de fondària, amb el suport dels efectius de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra. A més, també es va fer recerca extensiva amb sonda des de les embarcacions. Els efectius terrestres van realitzar una recerca intensiva a peu per les vores del pantà mentre l’helicòpter efectuava la recerca aèria per superfície.

En el dispositiu d’ahir es va comptar també amb el suport d’efectius de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra i del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). A primera hora d’aquest matí s’ha reprès la recerca que es va aturar ahir, entrada la nit, per manca de condicions de seguretat.

El dispositiu està format per 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat entre les quals hi ha efectius dels GRAE tant subaquàtics com de muntanya, dues embarcacions, la unitat sanitaritzada del GROS amb un sanitari del SEM i la Unitat de Comandament. Completen el dispositiu la Unitat Subaquàtica i efectius de Seguretat Ciutadana i de la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra.

Aquest matí, els submarinistes, tant de Bombers com de Mossos, faran immersions a la zona propera a la illeta, que segons els testimonis, va ser el darrer punt d’albirament. A més, des de les dues embarcacions, els Bombers faran recerca per superfície per tot el pantà.

La jornada anterior

Deu vehicles dels Bombers, un helicòpter i dues embarcacions, a més del suport dels Mossos d’Esquadra  i ambulància, van estar treballant des de les 18:15 hores del divendres per localitzar un jove d’entre 25 i 30 anys d’edat que havia estat vist entrant a l’aigua a l’embassament de Siurana, però no pas sortir-ne, embassament situat al terme de Cornudella de Montsant.

Els Bombers van emprar una zodiac i una kadiac en la seva recerca. Al lloc es va desplaçar també l’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó. L’Ajuntament s’ha posat a disposició dels equips de salvament.

Ja de nit, la recerca havia acabat passades les deu a l’espera que es reprengui aquest dissabte. A la zona hi continuen havent tretze dotacions terrestres del cos d’emergències i les tasques dels equips de rescat es reprendran aquest dissabte a primera hora del matí.

J. Garcia