.

Jordi Fortuny José Manuel Casas, durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts. 

El conseller de Noves Tecnologies, Jordi Fortuny, i el director territorial de Telefónica a Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia, José Manuel Casas, han presentat avui a Tarragona els plans de desplegament de tecnologia mòbil 5G que Telefónica té previst per a la capital i per a la província.

En aquest acte han anunciat que Telefónica ja ha encès la seva xarxa 5G a Tarragona, de manera que els ciutadans i les empreses de la capital ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació. Progressivament, la cobertura 5G s’anirà estenent a la resta de la demarcació tarragonina fins a arribar a una cobertura del 76% a final de desembre mitjançant el desplegament de 144 nodes 5G.

En aquest pla s’inclouen en total 47 municipis de diferent grandària, entre els quals es troben, a més de Tarragona, ciutats com Reus, Tortosa, el Vendrell o Cambrils, però també poblacions més petites de les 10 comarques de la província. Casas, tanmateix, ha estat clar i ha demanat col·laboració “públic-privada” per poder fer front a les despeses del desplegament per part de les companyies operadores. “Hem de tenir en compte que fer arribar aquesta tecnologia a poblacions amb 300 persones costa centenars de milers d’euros, i el que no podem fer és discriminar aquests consumidors repercutint els costos a les tarifes”, assenyalava.

El conseller Fortuny ha destacat per la seva banda que “des del consistori, com ja vam indicar fa unes setmanes, estem compromesos amb la transformació digital en diferents àmbits de la ciutat. I avui és un pas important en el desplegament d’aquesta nova infraestructura la 5G. Fonamental per poder oferir noves capacitats a la ciutadania així com per al sector econòmic amb una cobertura de 5G que permetrà millorar la competitivitat de les empreses. No estem parlant d’un simple pas de l’4G a l’5G, sinó que parlem d’una tecnologia disruptiva per les seves capacitats i per tant, requereix noves competències i habilitats digitals per treure-li partit”.

Cobertura superior al 90% 

Per la seva banda, José Manuel Casas ha assenyalat que “Telefónica ha estat la primera operadora a considerar a l’5G com una generació diferent en què cal explorar els nous casos d’ús que habilita en paral·lel al desplegament de la xarxa. Tarragona ha estat des del principi un escenari prioritari per als desplegaments de l’5G Telefónica. Avui refermem el nostre compromís amb la societat tarragonina amb l’anunci del desplegament del 5G i esperem estendre-ho a més zones pròximament”.

D’aquesta manera, “els tarragonins i tarragonines poden gaudir ja dels avantatges d’aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per connectar a milions de dispositius, de manera que la major part dels nostres objectes d’ús quotidià seran elements connectats entre si i amb nosaltres”.

Sobre la infraestructura de desplegament emprada a Tarragona i a tot Catalunya, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l’objectiu de portar el 5G des del primer moment al màxim de població.

En aquesta primera fase de desplegament inicial es llança la xarxa 5G aprofitant els emplaçaments i infraestructures preexistents en 4G. No serà fins al primer trimestre de l’any vinent quan es durà a terme una inversió específica per crear la xarxa 5G SA (Stand Alone). Així mateix, Telefónica fiança la xarxa mòbil 5G a Tarragona en la seva xarxa de fibra d’alta qualitat amb la cobertura més gran, que a Tarragona capital actualment està disponible per al 90,32% de llars i negocis de la ciutat, de manera que el 5G complementa a la fibra per tenir la millor navegació en mobilitat.

En aquest sentit, Casas ha reconegut que si bé la tecnologia 4G donaria teòricament cobertura al 99% de la ciutat, l’increment exponencial d’ús de dades des de la pandèmia (la tendència consolidada ha suposat un increment des d’aquest estiu de més del 50% respecte del de febrer d’enguany, en bona part a causa del teletreball) “fa escurçar la cobertura. Per això haurem de fer recalibracions en les antenes durant la instal·lacio del 5G”.

Avantatges pels usuaris 

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives en directe en què l’usuari tindrà una experiència 360º, podent visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista. Aquells que siguin aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra a la llar, és a dir, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar al telèfon mòbil com si s’estigués a la pantalla de l’ordinador de casa o en una videoconsola.

Redacció