Lectura del manifest d’aquest 25-N davant la façana de la Casa de la Vila. Foto: Cedida
Aquest dilluns 25 de novembre s’ha fet l’acte central del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones a Constantí, amb la lectura del manifest del 25-N que un any més s’ha fet davant de l’Ajuntament. L’acte ha comptat amb la presència de diversos representants municipals així com de molts constantinencs i constantinenques que s’han volgut sumar a la concentració per mostrar el rebuig a qualsevol tipus de violència envers les dones.
El Grup Cultural Mestresses de Casa, que aquest any celebra el seu 50è aniversari, han estat les encarregades de la lectura del manifest i han fet una crida a “a dir prou a totes les formes de violències masclistes”, denunciant que “el patriarcat no entén de fronteres i que les violències masclistes es perpetuen arreu del món, especialment en guerres i conflictes armats”. També han expressat el “compromís ferm amb la lluita feminista davant les amenaces de retrocés dels drets de les dones”.
Durant la lectura del manifest, s’ha subratllat que “és imprescindible visualitzar i reconèixer les violències masclistes com una qüestió estructural que atempta contra els drets humans i que ha de ser abordada des d’una perspectiva integral i interseccional per part de les administracions, les institucions i la societat civil” i que cal tenir present que la violència pot prendre moltes formes més enllà de la violència física, com és els cas de la violència psicològica, econòmica, obstètrica, sexual, digital i vicària, i d’altres. Per acabar, han afirmat que cal crear “espais lliures i segurs, i volem la implicació de tothom”.
A banda de la lectura del manifest del 25-N, durant els propers dies es presentarà a la zona de les escoles i l’Institut, un nou senyal de trànsit: “Stop Violència de Gènere”. Es tracta d’una acció simbòlica que pretén recordar la importància d’anar tots en la mateixa direcció per tal d’aturar aquesta xacra social.
Imatge de l’encensa en una edició anterior. Foto: Cedida
L’encesa simbòlica de l’enllumenat nadalenc donarà el tret de sortida a les Festes de Nadal a Constantí. Serà el proper dijous 28 de novembre a partir de les 18 hores a la Plaça de les Escoles Velles. Un gran arbre de Nadal al bell mig de la plaça s’il·luminarà, així com la resta de carres del nucli urbà que aquests dies ja es van guarnint amb tot tipus de decoració relacionada amb l’esperit nadalenc. Per amenitzar l’acte d’encesa de llums, tots els assistents podran gaudir d’un espectacle “Giocattolo: el taller de xocolata”.
Pel que fa a la decoració nadalenca al municipi, el dilluns 9 de desembre es farà també la inauguració del gran arbre de Nadal de ganxet elaborat pel Grup Retalls i un grup de dones voluntàries, que es podrà veure a la Plaça de l’Església. Aquest any, i com a novetat, s’afegirà un pessebre també elaborat amb ganxet.
La programació d’actes de Nadal d’aquest any a Constantí compta amb una cinquantena d’activitats que van des de la cantada de la Nadala conjunta coordinada per l’Escola de Música i amb la participació de les escoles, la Llar d’infants i l’Institut; el Parc de Nadal, la representació “Els Pastorets” a càrrec de Les Forques Teatre, la visita de l’Home dels Nassos i el sopar i revetlla de Cap d’any, entre moltes altres activitats.
L’Ajuntament de Constantí ha organitzat, un any més, diverses activitats de reivindicació i sensibilització per commemorar el 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
El mateix dilluns 25 de novembre, a les 12 del migdia, tindrà lloc l’acte central amb la lectura del manifest institucional al davant de l’Ajuntament. Aquest any la lectura del manifest anirà a càrrec del Grup Cultural Mestresses de Casa.
Després de la lectura del manifest, es presentarà el nou senyal de trànsit: “Stop Violència de Gènere“. Es tracta d’una acció simbòlica que pretén recordar la importància d’anar tots en la mateixa direcció per tal d’aturar aquesta xacra social.
Amb aquesta jornada reivindicativa, l’Ajuntament de Constantí vol refermar el seu compromís per combatre i erradicar qualsevol tipus de violència masclista.
La desfilada solidària ha comptat amb la participació de diversos establiments locals. Foto: Cedida
Constantí ha celebrat una nova edició de la desfilada solidària organitzada per ‘Voluntaris d’un món diferent’ amb la col·laboració de l’Ajuntament i de diversos establiments locals com la clínica Fisionatur, Jessica Estilisme i Pels Pèls perruqueria.
A falta d’acabar de comptabilitzar les aportacions recollides, aquest any la recaptació es tornarà a destinar a AFANOC, l’Associació de Familiars i Amics de Nens amb Càncer, amb motiu del seu 20è aniversari. Un any més, la desfilada ha estat temàtica i s’ha centrat en l’hivern i l’esperit nadalenc, amb especial protagonisme dels infants.
La desfilada solidària ha comptat amb la participació de diversos establiments locals com: Montes Electrodomèstics, Tenda Llarga, el Raconet de la Pina, Llibreria Catalònia, Minimum, Mascovet Perruqueria Canina i Felina, Perruqueria Akuari, Centre d’Estètica Vanestetic i Fruites i Verdures Manoli. A més, la jornada va estar amenitzada amb una actuació musical el grup d’animació Manureco (Manuel Recio).
Abans de la desfilada, es va fer una Master Class de Zumba solidària, que va comptar també amb una massiva participació.
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni, aquest passat dissabte 16 de novembre s’ha fet entrega dels guardons corresponents a la primera edició del Premi Centcelles Patrimoni Artístic de Pintura de Constantí, convocat per l‘Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració del MNAT (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i amb el patrocini de REPSOL.
L’acte de lliurament del premi, que s’ha fet al Conjunt romà de Centcelles, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez; la directora del MNAT, Mònica Borrell; el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny.
El Premi Centcelles Patrimoni Artístic de Pintura de Constantí va néixer amb l’objectiu de fomentar la creació artística i difondre el patrimoni cultural. Les obres presentades havien d’estar inspirades en el Conjunt romà de Centcelles, a més de ser completament inèdites i no haver-se presentat, publicat o difós anteriorment en cap mena de format ni concurs artístic.
Des del MNAT, la directora Mònica Borrell ha destacat que aquest premi és una nova iniciativa per fomentar la cultura i el patrimoni que ha permès obtenir “noves perspectives i noves formes de veure el Conjunt romà de Centcelles”.
Per la seva banda, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha subratllat que com a empresa és molt important “el compromís amb el territori i la col·laboració per donar a conèixer el patrimoni cultural dels municipis de l’entorn com és el cas de Constantí”. Sancho també ha destacat que aquesta iniciativa de col·laboració amb el MNAT i l’Ajuntament de Constantí se suma a “l’exitós Premi Centcelles de Composició Musical”.
L’alcalde, Óscar Sánchez, ha volgut donar les gràcies al MNAT i a Repsol “per la seva implicació, una vegada més, en la creació i la difusió de la cultura” i ha destacat l’èxit de participació. També ha subratllat que “el jurat del concurs ha estat format exclusivament per dones” reivindicant la importància d’aquesta “mirada feminista i femenina de l’art”.
Imatge de les obres guanyadores
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny, ha estat l’encarregada de llegar el veredicte del jurat, que ha estat format per professionals en l’àmbit de la pintura i que ha comptat amb l’assessorament de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. En total, s’han presentat 14 obres a concurs.
L’obra guanyadora d’aquest 1r Premi Centcelles Patrimoni Artístic ha estat “Conjunt Monumental de Centcelles”, de la pintora Alba Molero Rus. La guanyadora d’aquest primer premi ha estat dotada amb 3.000 €.
Pel que fa al segon premi, dotat amb un accèssit de 1000 €, ha recaigut en l’obra “Atmosferes de contrallum” d’Albert Giménez Torrent. El jurat també ha volgut destacar amb una menció especial les altres dues obres finalistes: “Vora el riu” de Claudio Bonachí Salé i “Vil·la romana de Centcelles” de Joan Andrés Varea García.
Les 4 obres finalistes estaran exposades públicament a la Sala Absidal del Conjunt romà de Centcelles fins el dia 20 de desembre de 2024.
Imatge d’una de les sessions de les aules d’extensió universitària. Foto: Cedida
Les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la URV a Constantí ofereixen, un any més, un cicle de conferències dedicades al talent local durant el mes de novembre. Tal com ja s’ha fet en edicions anteriors, i dins de la programació estable i periòdica d’aquest curs, les xerrades d’aquest mes tenen com a protagonistes a ponents que tenen una vinculació amb el municipi. Les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran són una iniciativa que promou l’àrea social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que a Constantí compta amb la col·laboració del Sindicat Agrícola, on cada dimecres a les set de la tarda tenen lloc les conferències.
El cicle s’iniciava el passat dimecres 6 de novembre amb la conferència que portava per títol “La importància sobre els materials de la vida quotidiana”, que va anar a càrrec de Joan Josep Roa Rovira, enginyer químic constantinenc
La segona sessió tindrà lloc aquest dimecres, 13 de novembre. En aquest cas porta per títol “La música i les emocions. Relació entre la música i les arts dramàtiques”, i anirà a càrrec del director de l’Escola Municipal de Música Rafel Gibert Recasens, Josep Boada. La tercera sessió arribarà el 20 de novembre amb la conferència “El poble sota el barret de fum”, a càrrec de l’enginyera química constantinenca, Alba Maceira Torrents. I, finalment, la quarta i última conferència de novembre porta per títol “Les dones al món de les arts” i anirà a càrrec de Cristina Plaza, artista local i especialista en art i disseny.
Les Aules d’Extensió Universitària d’aquest any compten amb més d’una cinquantena de persones matriculades.
Plànol de la nova rotonda, que millorarà la seguretat de la TV-7211. Foto: Cedida
Aquesta setmana han començat les obres de construcció de la nova rotonda d’accés al Polígon Industrial de Constantí des de la carretera TV-7211 que uneix Constantí amb Reus. Es tracta d’un projecte llargament reivindicat per part de l’Ajuntament de Constantí i les empreses del polígon per tal de reordenar definitivament el trànsit que acumula aquesta via, especialment de vehicles pesants.
L’objecte d’aquesta obra és la conversió de l’actual accés des de la carretera TV-7211 al polígon industrial de Constantí, consistent en una intersecció en T amb carril central de gir, en una rotonda. La rotonda projectada té un radi de 24 metres, un pendent màxim del 2%, una plataforma formada per un voral exterior d’1 metre, calçada de 8 metres, un voral interior de 0,5 metres i una gorgera d’1 metre
Finançades pel Servei Territorial de Carreteres de Tarragona del Departament de Territori de la Generalitat, les obres tenen un pressupost de 401.982,44 euros i un termini d’execució aproximat d’uns 4 mesos.
La reunió ha valorat la bona col·laboració entre Policia Local i Mossos i ha decidit demanar més presència policial al poble. Foto: Cedida
Constantí ha celebrat aquesta setmana una reunió de la seva Junta de Seguretat Local. La trobada s’ha fet a la Sala de Plens de l’ajuntament i s’ha analitzat la situació del municipi en matèria de seguretat, a més de planificar les accions que es duran a terme en els propers mesos.
La reunió, que ha estat presidida per l’alcalde Óscar Sánchez, ha comptat també amb la presència de la delegada del Govern de la Generalitat, Lucía López, i la directora dels serveis territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart. A la reunió també hi han participat representants de l’Ajuntament de Constantí, i membres dels diferents cossos i forces de seguretat que intervenen al territori: la Policia Local de Constantí, Mossos d’Esquadra del Tarragonès, els comandaments de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia.
Durant aquesta sessió s’han presentat les dades relatives a les infraccions penals i altres actuacions policials en matèria de seguretat ciutadana del darrer any i s’ha fet un anàlisi i valoració de la situació actual de la seguretat al municipi. També s’ha fet la planificació de treball amb les accions que es duran a terme en matèria de seguretat en els propers mesos
La Junta Local de Seguretat estableix les polítiques de seguretat local i fixa els criteris de coordinació, col·laboració i cooperació dels diversos cossos policials que actuen al municipi. L’última reunió de la Junta local de Seguretat a Constantí s’havia celebrat al novembre del 2019.
Després d’aquesta reunió, l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha valorat positivament la coordinació entre la Policia Local i el cos de Mossos d’Esquadra en la seva tasca diària i, a la vegada, ha subratllat que “durant la reunió s’ha arrencat el compromís del Govern de la Generalitat d’incrementar el patrullatge i una major presència dels cossos policials als carrers del municipi, a les zones rurals i al Polígon Industrial”.
El concurs de pa de pessic es durà a terme el diumenge 17 de novembre. Foto: Cedida
L’Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració de l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Constantí, ha convocat la tercera edició deI Concurs de Pa de pessic del municipi, que tindrà lloc el diumenge 17 de novembre al Pavelló Poliesportiu Municipal. Es tracta d’un concurs de caràcter popular, on podran participar-hi totes les persones de 60 o més anys que ho desitgin. Totes les persones interessades en participar ja es poden inscriure a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del carrer Sant Pere 49, fins el 15 de novembre o bé fins que s’assoleixi el nombre màxim de participants. Hi haurà un màxim de 20 places
S’atorgaran dos premis de reconeixement a les persones que cuinin els millors pans de pessic: un pel pa de pessic més gustós i un altre pel que sigui considerada la millor presentació. Els criteris que guiaran el veredicte es basaran en el punt de cocció, esponjositat, el sabor, i la presentació. L’organització es farà càrrec d’aportar els ingredients bàsics per a l’elaboració del pa de pessic.
El jurat d’aquesta tercera edició del concurs estarà format per tres integrants de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Constantí i dos de l’organització de la desfilada solidària que tindrà lloc el mateix dia. El mateix dia del concurs, al finalitzar la desfilada, s’anunciarà el nom de les dues persones guanyadores i se’ls donarà un obsequi relacionat amb el concurs.
El passat dissabte es van recollir més de 5.500 productes en l’espai de recollida que habilitat a l’ajuntament. Foto: Cedida
Constantí va tornar a mostrar la seva solidaritat amb la recollida d’aliments i material solidari per ajudar als afectats per la dana. Durant tot el matí d’aquest passat dissabte 2 de novembre es va habilitar un punt recollida a les dependències municipals de l’ajuntament de Constantí amb la col·laboració de diversos voluntaris i voluntàries, i la resposta de la ciutadania va ser massiva.
Al llarg de la jornada es van recollir més de 5.500 productes, des de grans quantitats d’aliments, aigua i productes de primera necessitat, així com també articles de neteja personal i domèstica, roba i bolquers.
Voluntaris de Protecció Civil de Constantí es van encarregar de transportar tot el material recollit a l’Estadi Mestalla de València, que ha estat el punt de recollida d’aliments i material.
Des de l’Ajuntament de Constantí, l’alcalde Óscar Sánchez ha volgut expressar el seu agraïment a totes les persones voluntàries que van col·laborar amb la recollida de material, i especialment a tots els veïns, veïnes, entitats, comerços locals i empreses del Polígon que han mostrat la seva solidaritat i han acudit massivament per fer aportacions d’aliments i productes de primera necessitat.
D’altra banda, des de l’Ajuntament de Constantí es preveu durant els propers dies impulsar una nova campanya de recollida solidària d’aliments i material.
Constantí farà la recollida de material al mateix ajuntament, mentre que el Morell la realitzarà al Centre de Dia. Foto: Arxiu
Davant la situació d’emergència provocada per la dana que ha colpejat greument el País Valencià, diversos municipis han decidit organitzar recollides d’aliments de primera necessitat per donar suport als veïns i veïnes de les zones afectades pel desastre.
És així com, des de l’Ajuntament de Constantí, s’ha posat en marxa una recollida d’aliments en coordinació amb la Federació Valenciana de Municipis (FVMP) que es durà a terme aquest dissabte, dia 2, de 10.00 a 14.00 h. Els insteressats a col·laborar poden portar les seves contribucions a l’ajuntament de Constantí i es demanen productes com ara llet, aigua, pa de motlle o aliments en llauna, a més d’articles d’higiene personal i domèstica, bolquers o compreses.
Per altra banda, l’Ajuntament del Morell també ha decidit habilitar un punt d’ajuda per recollir contribucions destinades a les persones afectades. L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, ha expressat el compromís del municipi tot assegurant que “en moments com aquests, hem de demostrar que som un poble solidari i compromès amb els qui pateixen. La dana ha tingut un impacte devastador i no podem quedar-nos de braços plegats”.
El punt d’ajuda del Morell estarà disponible, sigui amb materials de primera necessitat o altres recursos que puguin ser útils, al Centre de Dia, el qual estarà operatiu des de dissabte dia 2. L’horari de recollida serà els caps de setmana de 10 a 13 hores i de 15 a 21 hores, i entre setmana de 9 a 14 hores i de 15 a 21 hores.
Recollida a Torredembarra
Un altre dels municipis que també ha organitzat recollida de mnaterial és Torredembarra. En aquest cas, l’Ajuntament de Torredembarra i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil posa en marxa una campanya de recollida d’aliments no peribles i altres productes de primera necessitat per donar suport als afectats.
Els articles que es demanen inclouen aliments no peribles, aigua, roba, material higiènic, mantes, i altres productes essencials que ajudin a millorar la situació dels afectats.
La recollida es realitzarà al Casal Municipal de Torredembarra aquest cap de setmana, amb els següents horaris: Dissabte i diumenge: de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
L’Ajuntament i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil han informat que tot el material recollit serà traslladat al País Valencià la setmana vinent per distribuir-lo entre les persones que més ho necessiten. La coordinació anirà a càrrec de la Policia Local d’acord amb la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya.
Els voluntaris tarragonins i constantinencs es troben donant suport a la zona de l’Horta Nord. Foto: Cedida
Voluntaris de Tarragona, en plena tasca. Fotto: Cedida
Tarragona,Constantí, Roda de Berà, Calafell i Montblanc han enviat aquesta matinada dos dispositius de voluntaris a la zona afectada per la dana a València, concretament a la zona de l’Horta Nord, des d’on s’havia fet arribar una petició de suport a diversos municipis tarragonins.
En el cas de Tarragona, es tracta d’un equip de quatre voluntaris i voluntàries de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Tarragona (AVPCT) amb dos 4×4 amb remolc i una cisterna d’aigua cap a les zones afectades per la dana a València. En concret estan fent tasques de suport a la localitat de Moncada, situada a l’Horta Nord.
Antonio López destacat membre de l’associació de Tarragona, indiava que “durant 10 hores hem estat treballant en la població que ens han assignat, Algemesí, netejant embornals, buidant pàrquings, netejant llot. Ara toca dutxa, sopar, i descansar per a demà. En el pavelló que ens fa de base a Montcada ens trobem voluntaris de tota Catalunya i altres comunitats d’Espanya, més de 500 voluntaris, tots amb moltes ganes d’ajudar.
L’alcaldessa d’aquesta localitat valenciana va enviar un escrit a l’Ajuntament de Tarragona sol·licitant col·laboració per reforçar les tasques d’assistència en evacuacions i coordinació amb els serveis d’emergència.
Equip de voluntaris de Tarragona que s’han traslladat fins a Moncada per fer tasques de suport. Foto: Cedida
L’operatiu s’està coordinant amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana i la Coordinadora Operativa d’Associacions de Voluntaris de Protecció Civil de Catalunya amb l’objectiu d’assegurar una intervenció eficaç i alineada amb les directrius que estableixen les autoritats competents.
Un voluntari de Constantí. Foto: Cedida
En el cas de la dotació de Constantí, també ha sortit cap a València la matinada d’aquest divendres i està formada per un grup de sis voluntaris d’associació de Protecció Civil des de la localitat. La dotació constantinenca s’ha afegit a la tarragonina en les tasques de suport a les persones afectades per l’aiguat que no disposen d’aliment o aigua potable.
Els voluntaris de Constantí, que ajudaran en les tasques d’atenció i suport als afectats pels aiguats. Foto: Cedida
Aquest divendres també s’han afegit a les tasques de suport als damnificats per la dana diversos voluntaris de Protecció Civil de l’associació de Roda de Berà. L’equip rodenc ha estat treballant tota la jornada ajudant a netejar i desenrunar carrers de les localitats afectades a la zona d’Horta Sud de València, que es van veure directament colpejades per la riuada.
L’equip de voluntaris de Roda de Berà, ajudant en les tasques de desenrunament i neteja de carrers afectats per l’aiguat. Foto: Cedida
Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona també col·laborarà econòmicament amb el Ministeri de Política Territorial que, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), habilitarà aquest dilluns un compte bancari per canalitzar les aportacions econòmiques en benefici dels municipis afectats per la DANA.
Les guardonades i els guardonats, amb els responsables municipals i de l’Institut Constantí. Foto: Cedida
Aquesta setmana s’ha fet a la sala de lens de l’Ajuntament de Constantí l’acte de lliurament de les beques als alumnes amb les millors qualificacions de l’Institut d’Educació Secundària de Constantí durant el passat curs 2023-2024. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez i la regidora d’Ensenyament Dolors Fortuny, a més d’una representació de l’equip directiu de l’Institut encapçalada per la seva directora, Mercè Grané, els alumnes premiats i els seus familiars. També va assistir a l’acte Montse Papiol, en representació de Sarpi (Veolia).
Les beques que atorga l’Ajuntament consisteixen en una dotació de 600 euros per a cadascun dels alumnes de Batxillerat que han obtingut les millors qualificacions. Aquests diners s’han de destinar a la seva continuïtat formativa en l’àmbit universitari. Els alumnes de Batxillerat que han rebut les beques han estat: Eyen Martínez Oller i Sara Gaya Pato. A més, s’ha atorgat una tercera beca de 600 euros als alumnes de batxillerat per part de l’empresa Sarpi Constantí (Veolia), i que ha estat per Júlia Martín Riscos.
Com és habitual, la direcció de l’Institut i l’AFA també han atorgat una beca als millors expedients del centre de 1r de Batxillerat i 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO. Els premis de 1r de Batxillerat i 1r, 2n i 3r d’ESO són atorgats per l’Institut i consisteixen en la gratuïtat de la quota del centre i del programa de reutilització de llibres. El premi de 4t d’ESO, és una beca que entrega l’AFA i són 300 euros. Enguany, els alumnes becats pels millors currículums han estat: 1r de Bat: Poll Petit Gibert; 1r d’ESO: Leonel Martín i Rayan Saberi; 2n d’ESO: Lucía Rodríguez Esteban i Aissatou Diallo Diallo; 3r d’ESO: Dieinabou Diallo Diallo i Ruth Escarré Muñoz i 4t d’ESO: Paula Valero Rodríguez.
Durant la sessió es va aprovar l’Acord-Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics municipals. Foto: Cedida
El Ple de l’Ajuntament de Constantí ha aprovat en sessió extraordinària celebrada aquest dimarts 29 d’octubre la Relació de Llocs de Treball del consistori municipal. Després d’anys de negociació i diversos intents, l’Ajuntament de Constantí ha aprovat per primera vegada aquest document que inclou tots els llocs de treball del personal funcionari, laboral i eventual de l’Ajuntament i on hi consten les principals característiques i requisits de cada lloc de treball.
La RLT és un document d’obligat compliment de totes les administracions públiques, elaborat amb l’assessorament d’una empresa experta, que serveix per valorar d’una manera objectiva la retribució del personal del consistori en funció de la dificultat tècnica, la responsabilitat, les condicions de treball i la dedicació que exigeix cada lloc de treball.
L’altre punt aprovat durant el Ple va ser l’Acord-Conveni regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l’Ajuntament de Constantí, per al període 2024 a 2029. Aquest conveni té com a finalitat la regulació de les condicions de treball de tots/es els empleats/des públics al servei de l’Ajuntament de Constantí.
Entre els diferents capítols que regula el conveni hi ha les disposicions generals, la promoció professional i carrera administrativa, el calendari laboral i períodes de vacances, els permisos i llicències, les prestacions socials, les retribucions econòmiques, la seguretat i salut laboral, el dret de llibertat sindical i de reunió els empleats públics, i el règim disciplinari.
Encesa de l’enllumenat nadalenc de Constantí en edicions anteriors. Foto: Cedida
L’Ajuntament de Constantí ha publicat aquesta setmana les bases per a la licitació del servei d’organització de la festa de l’encesa de llums de Nadal de desembre de 2024, 2025 i 2026, l’organització, disseny i muntatge de carrosses reials per a la Cavalcada de Reis de gener de 2025, 2026 i 2027, i el muntatge del campament dels Reis Mags al Pavelló Poliesportiu municipal per a gener de 2025, 2026 i 2027.
Es tracta d’alguns dels actes festius més importants de la programació nadalenca a Constantí. Aquest any, l’acte d’encesa de llums es farà el dia 29 de novembre, el campament reial s’instal·larà els dies 4 i 5 de gener al Pavelló Poliesportiu, mentre que la Cavalcada dels reis Mags es farà, com és habitual, el dia 5 de gener.
El valor estimat del contracte, als efectes d’allò que disposen l’article 101 i concordants de la LCSP (Llei de Contractes del Sector Públic) , és de 235.950,00 € (IVA inclòs). El pressupost anual base es fixa en la quantitat de 78.650,00 euros (IVA inclòs)
El contractista haurà d’ajustar l’execució del servei a la normativa que li sigui d’aplicació i als requeriments derivats de l’Ajuntament, quan s’escaigui.
Part de l’alumnat del nou curs que arrenca aquesta setmana a Constantí. Foto: Cedida
Una quinzena de persones han començat aquest dilluns 21 d’octubre el curs de vetllador/a, monitor/a de transport i monitor/a de menjador que organitza la Cambra de Comerç de Tarragona a través de l’Oficina Municipal de Treball de Constantí.
Amb una durada de 180 hores, el curs s’allargarà fins el dia 12 de desembre. Es tracta d’un curs 100 % subvencionat i les sessions teòriques s’estan desenvolupant en una de les aules de l’edifici de la Biblioteca Municipal de Constantí. Per participar d’aquest curs calia tenir entre 16 i 29 anys i estar en situació d’atur o inactivitat laboral. A més, cal estar inscrit a Garantia Juvenil.
Entre els objectius del curs cal destacar l’aprenentatge d’eines i recursos per acompanyar nens/es amb necessitats educatives especifiques (vetllador/a); conèixer el menjador escolar dins l’àmbit educatiu, el funcionament del mateix, les diferents necessitats nutricionals dins de l’etapa escolar, així com la importància d’una bona alimentació per a la millora de la salut (monitor/a de menjador); i adquirir els coneixements necessaris sobre educació vial adequada a la planificació i desenvolupament de les comeses a exercir, i conèixer el funcionament bàsic del vehicle i la figura de el/la conductor/a, pel que fa a les seves implicacions legals (monitor/a de transport).
L’Ajuntament ha contractat aquest servei per reforçar la vigilància a les zones rurals entre mitjans d’agost i octubre. Foto: Cedida
Aquest passat cap de setmana ha finalitzat el servei de reforç de la vigilància a les zones rurals i agrícoles de Constantí, que un any més ha contractat l’ajuntament per tal de reforçar la vigilància en aquestes zones rurals i agrícoles durant el temps de la collita de l’avellana, entre mitjans d’agost i mitjans d’octubre
Aquest servei treballa de manera coordinada amb la Policia Local amb l’objectiu de millorar la seguretat a l’entorn rural del terme. L’experiència i la valoració que s’ha fet del servei al llarg dels últims anys ha estat força positiva, ja que ha facilitat la comunicació i l’intercanvi d’informació i ha permès millorar la sensació de seguretat.
Per últim, l’Ajuntament informa que es continuarà contractant aquest servei en les properes campanyes i temporades de collita. Amb la contractació d’aquest nou servei especial de vigilància i custodia al medi rural, l’Ajuntament de Constantí vol donar seguretat al sector de la pagesia, que en els darrers anys ha patit constants robatoris.
D’altra banda, el passat mes de setembre es va celebrar al Morell una reunió per abordar la problemàtica dels robatoris i els fets delictius al camp. A la reunió hi van assistir representants d’Unió de Pagesos, alcaldes i representants dels ajuntaments de Constantí, la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Selva del Camp, Perafort i el Morell, així com Mossos d’Esquadra i altres cossos de seguretat, per tal de poder-se coordinar i treballar en equip contra aquesta problemàtica.
Combat singular escenificat en el festival tardoromà de Centcelles. Foto: Jordi Marsal
El conjunt romà de Centcelles, a Constantí, retorna aquest cap de setmana a l’època de la decadència del poder romà, una de les més desconegudes de la llarga i convulsa història de l’imperi.
Set grups de recreació de Catalunya i d’altres punts de l’estat espanyol donen vida al primer festival tardoromà que se celebra a la península ibèrica. Una iniciativa impulsada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) amb l’objectiu de difondre entre el públic el coneixement d’aquest període durant el qual, l’antiga Tàrraco va recobrar cert protagonisme en la vida política romana just abans que l’imperi Occidental s’acabés dissolent enmig de les invasions de les conegudes com a tribus bàrbares.
Militars tardoromans preparats per enfrontar-se a les tribus bàrbares. Foto: Jordi Marsal
Els focs fumegen entre els tendals dels campaments escampats pel recinte de la vil·la romana de Centcelles. Els grups de recreació Septimania Seniores (Tarragona), Ab Urbe Condita (Madrid), Brunneis Iumentis (Barcelona), Cohors Prima Celtiberorum (Cantàbria), Gens Baetica (Màlaga), Hereus de la Història (Barcelona) i Medievals (Barcelona) s’encarreguen de donar vida i color a una època, entre els segles IV i V de la nostra era, plasmada tradicionalment com a fosca dins de la historiografia romana.
Durant aquest dissabte i diumenge, el festival ofereix visites als campaments tardoromans però també espectacles de reconstrucció històrica que volen explicar escenes mínimament documentades sobre l’etapa final de l’Imperi Romà a Occident; les insurreccions internes i les invasions bàrbares; o el context durant el qual es va construir la vil·la de Centcelles. També com vivien i s’organitzaven els soldats. Què menjaven o com es vestien.
“De festivals de grups de recreació n’hi ha diversos però l’especialització en l’època tardoantiga no és tant habitual. El fet de tenir el monument romà de Centcelles, que té una fase tardana importantíssima, hem ajuntat la possibilitat de fer una activitat al voltant del monument i ajuntar grups de recreació especialitzats en aquesta etapa. Tenim una oportunitat única per primera vegada”, remarca la directora del MNAT, Mònica Borrell.
Rigor en la recerca
Destaca el “rigor” amb el qual els grups de recreació recuperen elements propis d’aquella època, amb reproduccions el més fidedignes possibles de motius decoratius de teles, recipients, vasos o joies. Una forma de “recerca aplicada” amb l’objectiu de “compartir el coneixement amb la gent”. “Quan veiem taules o vestits calcats als de la cúpula de mosaic de Centcelles és motiu de reflexió i debat”, abunda.
Fins aquest cap de setmana, grups de recreació històrica tardoromana com Septimania Seniores, originari de Tarragona, només havien pogut participar en festivals dedicats a aquesta època que se celebraven al centre i nord d’Europa: França, Holanda, Alemanya o Àustria. “Ens feia molta il·lusió portar-ho a les nostres terres i que per primera vegada no haguéssim de fer 800 o 1.200 quilòmetres per participar en un festival tardoromà”, ha explicat el seu president, Jordi Soler.
El grup ha recreat una història que hauria passat, segons la poca documentació existent d’aquest període, a la mateixa península Ibèrica. És una època fosca i de descomposició de l’ordre fins llavors existent. Rebel·lions de generals de províncies, atacs de les tribus bàrbares, reestructuració social amb un desplaçament de la vida de les ciutats al camp, on els nobles terratinents fixen la seva residència en sumptuoses viles, que són també centres de producció i esclaus. Serà l’embrió del futur feudalisme.
Soler, aficionat a la història, reconeix que ell mateix, durant molt temps, va tenir aquesta època històrica “apartada” pel fet que suposava la caiguda de l’imperi romà d’Occident. “Amb el temps em va fascinar aquest període. Intentem reproduir-lo el millor que podem, amb material que hi ha als museus. Donar-li vida a aquell temps”, ha apuntat. També, amb voluntat clara de trencar alguns estereotips molt estesos que poden condicionar la visió d’aquell període.
Romans d’un altre temps
“Més que res que la gent que no està especialitzada o no té coneixement d’història entengui que l’imperi va durar molts segles i, com totes les coses que duren molt de temps, va canviant. Les estructures, les vestimentes o els exèrcits. La gent té la imatge de l’època alt imperial, de l’emperador August, d’Astèrix i Obèlix. Nosaltres, com estem ja a les portes de l’edat mitja, la nostra indumentària i armament és més propera a aquesta edat que a l’alt imperial. Perquè la gent tingui aquesta informació. Ens veuen i pregunten: ‘sou romans?’. Sí, d’un altre temps”, respon ell mateix
Un fenomen, apunta Borrell, que passa també en altres cultures com la de l’antic Egipte i que tendeix a idealitzar períodes de pretesa esplendor política, econòmica i militar. “Ens és més fàcil imaginar el segle primer després de Crist que moments de canvis, crisi i davallada”, reflexiona. “Però també és de revifalla”, afegeix, tot recordant, el protagonisme de Tàrraco en l’intent de Roma de recuperar la península Ibèrica cap al segle V. “De vegades, alguns factors fan que ens fixem ens uns personatges i unes èpoques i no unes altres”, tanca.
La proposta d’immersió en el món tardoromà que planteja el festival també aprofita les noves tecnologies per mostrar noves formes de veure i entendre el patrimoni del conjunt de Centcelles. És així com dins del programa s’ofereixen també experiències de realitat virtual que, gràcies a unes ulleres especials, permeten apropar-se de forma diferent a la cúpula de la vil·la i poder observar les escenes dels mosaics des de la curta distància i perspectives fins fa poc impensables.
L’activitat unifica en una sola festa la tradició de la Castanyada amb les celebracions importades de nordamèrica. Foto: Cedida
La tarda-nit del 31 d’octubre, vigília de Tots Sants, tornarà a arribar carregada d’activitats festives al Pavelló Poliesportiu de Constantí per gaudir de la nit més terrorífica de l’any amb la celebració d’una nova edició de la festa Castalloween.
A les 18.30 hores s’obriran les portes del Passatge del Terror, que aquest any tindrà dues modalitats: un passatge de caire familiar, de 18.30 a 20.30 hores, i un passatge de terror extrem, només per a adults, de 20.30 a 21.30 hores. L’entrada individual té un preu de 3 euros, mentre que l’entrada familiar costarà 6 euros. Els accessos al Passatge del terror es faran per la porta del carrer Centcelles.
Cap a les 21 hores s’obriran les portes del Pavelló Poliesportiu, per l’Avinguda Onze de Setembre, i començarà un sopar de motxilla. A les 23 hores començarà el gran ball terrorífic amb una sessió musical a càrrec del DJ Jordi Alcañiz.
La venda d’entrades per al Passatge del terror i les inscripcions del sopar del motxilla s’han de fer a l’OAC del carrer Sant Pere 49, des del dimarts 15 d’octubre fins al divendres 25 d’octubre, els matins, de 9 a 14 hores. I els dimarts 15 i 22 d’octubre, també en horari de tarda, de 16.30 a 18.30 h. El preu del sopar de motxilla + gran ball terrorífic és d’1 € solidari per persona i el preu només del ball terrorífic és de 5 € (entrada individual) i 10 € (entrada familiar).
II ruta “Constantí misteriós”
La celebració del Castalloween s’allargarà fins al dissabte 2 de novembre amb la II Caminada “Constantí misteriós” per descobrir les històries més ocultes del nostre municipi. Les inscripcions es podran fer a partir del 21 d’octubre a l’OAC del carrer Sant Pere 49, de 9 a 14 h. El preu és 1 € solidari per persona.
Els guardonats en l’activitat promoguda per la Biblioteca Municipal aquest estiu. Foto: Cedida
Aquesta setmana s’ha fet l’entrega de premis als concursants de l’activitat ‘Llegir té premi’, que un any més s’ha realitzat a la Biblioteca Municipal de Constantí durant els mesos d’estiu. Es tracta d’una iniciativa de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques en col·laboració amb la plataforma escolar de foment de la lectura Legiland.
Aquesta iniciativa té per objectiu promoure la lectura, compartir-la, millorar la comprensió lectora i apropar els serveis de les biblioteques entre els infants i joves d’entre 8 i 16 anys, també durant les vacances estiuenques. De les 9 edicions del projecte “Llegir té premi”, aquesta ha estat la 4a edició en què ha participat la Biblioteca de Constantí.
Els participants han pogut triar les lectures d’entre totes les propostes en català, castellà i anglès que es trobaven a la plataforma. Un cop llegida l’obra seleccionada, els participants han hagut de respondre una sèrie de preguntes sobre el que havien llegit.
Amb els encerts, aconsegueixen punts que els permeten pujar de nivell, desbloquejar peces de l’avatar, guanyar medalles virtuals i pujar en els rànquings per optar a més premis. Com més títols llegits i respostes encertades, més punts se sumen al compte del participant. Una quinzena d’infants han participat aquest estiu d’aquest ‘Llegir té premi’ a Constantí.
Necessitem el teu consentiment per continuar. Utilitzem cookies per que aquest lloc web funcioni correctament. Si et sembla bé, fes clic al botó "Estic d'acord". Et recomanem que llegeixis la Política de Cookies Estic d'acord
Política de cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.