.

Pla general de la Rambla Nova de Tarragona, amb roses grogues en primer terme, i vianants passejant i mirant llibres per les parades de Sant Jordi. Foto: ACN

Una filera de persones fullejant llibres a la Rambla Nova de Tarragona, amb una riuada de persones al fons. Foto: ACN

La Rambla Nova de Tarragona batega d’activitat per Sant Jordi amb milers de tarragonins a la recerca del llibre i la rosa, que enguany incorpora el groc con variant cromàtica arran de la crida de les entitats independentistes. La principal artèria de la ciutat compta amb unes 160 parades de llibreries, floristeries i entitats de tota mena, en un exercici de tolerància que permet a l’heroi de còmic Supercatalà mostrar els seus superpoders a tocar de la caseta de Ciutadans. Estands reivindicatius de toc patriòtic conviuen al costat de religions amb dogmes a escollir, defensors dels llebrers es miren a la cara amb els amants dels gats, les llibreries de tota la vida i les floristeries tradicionals clamen per treure profit de l’espai propi i els mitjans de comunicació radiofònics locals fan les seves emissions en directe.

Amb un sol que es deixa veure tímidament i una temperatura molt suau, la diada ha arrencat amb menys afluència que altres ocasions. L’any passat Sant Jordi va caure en diumenge, però finalment els resultats de la diada van ser satisfactoris per als comerciants. Enguany, la previsió és assolir un nivell de vendes “similar”, segons ha assenyalat un dels socis de la Llibreria ‘La Capona’, Ricard Espinosa, qui ha reivindicat el Sant Jordi en dia laborable. La diferència respecte al 2017 és que tant divendres com dissabte les vendes han estat més pausades, amb la perspectiva que el gran gruix es produeixi aquest dilluns. Per a ‘La Capona’, Sant Jordi representa la venda mitjana de tot un mes, entre un 7 i un 8% del què despatxen durant l’any.

Els jardins del Banc d’Espanya han acollit el programa d’activitats científiques “Missatges: expressió prehistòrica, romana i química”, adreçades a infants i organitzades per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’IPHES.

Durant els dies previs a Sant Jordi i aquest dilluns al matí, els títols locals s’estan fent un lloc entre els més demanats. D’aquests, destaquen ‘Assassins del Camp’, un recull de relats d’una quinzena d’autors del territori; ‘Hereus de Tàrraco. Tarragona Patrimoni Mundial’, de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris; ‘Excursions pel Tarragonès’ de Xavier Martorell, i ‘El Parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres’ de Raül Font-Quer.

Precisament, autors i lectors han pogut compartir una estona en alguna de les signatures de llibres organitzades per les llibreries. Entre elles, la periodista Laura Casas, que ha viscut el seu primer Sant Jordi com a autora per ‘Cinquanta còdols al mar’. “És bonic poder rebre els comentaris dels lectors i posar-me a l’altre costat és divertit. M’ho estic passant molt bé i és una alegria molt gran”, ha expressat.

Els llibres dedicats al procés omplen les parades de la Rambla Nova, com a la resta del país. El llibreter Ricard Espinosa ha apuntat alguns dels títols més sol·licitats pel públic: ‘Operació Urnes’ de Xavier Tedó i Laia Vicens; ‘Per la llibertat’, que recull les cartes dels dirigents polítics empresonats, i ‘Dies que duraran anys’ del fotoperiodista Jordi Borràs. Aquest tipus d’obres són de les que “es regalen o es compren”, però segons Espinosa no són els més venuts. Aquesta fita sol anar a parar als autors “més literats” o als títols guardonats, com és el cas del 58è premi Sant Jordi: ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ de Joan-Lluís Lluís.

L’intrusisme de la venda de flors

Com és tradició, la Rambla Nova de Tarragona s’omple per Sant Jordi de tarragonins i visitants que busquen impregnar-se d’aquesta diada cultural. A les parades de llibres s’hi acumulen els curiosos i, a les de roses, s’hi produeix un degoteig constant de compradors. Enguany el ritme de venda de flors ha arrencat més lent que en altres ocasions, però el sector se’n mostra satisfet. Un tema que consideren una “batalla perduda”, però, és l’intrusisme professional durant aquesta jornada, que suposa un dels principals dies de guanys de tot l’any, segons ha lamentat a l’ACN la florista Núria Escatllar.

La tarragonina Aroa Pérez ha decidit comprar un llibre d’anècdotes sobre el referèndum de l’1 d’octubre per al seu marit i un conte per al fill. Per ella, ha apostat per un títol de novel·la negra. Una altra veïna de Tarragona s’ha fet amb el darrer títol de la tarragonina Margarida Aritzeta perquè n’ha llegit bones crítiques, i també el d’Antoni Bassas, de qui n’era una oient habitual a Catalunya Ràdio.

D’entre la multitud de persones també n’hi ha que estan de vacances a Catalunya com és el cas de la Regina van der Krieken, d’origen holandès, que està passant tres setmanes a Vilafortuny (Cambrils) amb el seu marit. Aquesta turista ha admès que desconeixia la llegenda de Sant Jordi, i el què simbolitzen el drac i la rosa, però s’ha mostrat sorpresa de la resposta dels ciutadans. “Fins i tot els joves compren roses i de tot. Això és nou per a mi, perquè a Holanda als joves no els agraden les tradicions”, ha conclòs.

Marató de Contes als barris de Ponent

D’altra banda, gairebé 400 alumnes de Primària, entre tres i cinc anys, han paticipat a la Marató de Contes, preparats pels estudiants d’Educació Infantil de l’Institut Vidal i Barraquer, a la plaça del Tarragonès de Torreforta. Durant l’acte s’han lliurat els premis de la tercera edició del certamen literari Olga Xirinacs, gestat fa tres anys amb motiu del seu 80 aniversari.

La celebració de Sant Jordi continuarà el dimarts 24, amb una ‘fira’ d’arts i oficis tradicionals amb 10 carpes i amb tots els elements festius, cada institut elaborarà el seu propi bestiari, creats pels alumnes dels centres educatius de Ponent, acompanyats per grups musicals, cançons medievals populars i les seves auques dels oficis respectius. La fira començarà amb una cercavila pels carrers i places. El recorregut començarà a l’Institut Torreforta i recorrerà la rambla de Ponent fins a la plaça del Tarragonès.

La festa de dimarts s’iniciarà a les 9,30 hores amb la cercavila i finalitzarà al voltant de les 12.30 h i hi participaran prop de 1.500 alumnes. ‘Sant Jordi a Ponent’ està organitzat pel Pla Educatiu d’Entorn i la Biblioteca Pública de Torreforta amb el suport de tots els Centres educatius dels barris de Ponent i entitats socials i culturals amb l’objectiu de difondre la cultura catalana en un entorn de proximitat i obert a tothom.

ACN