.

Cartell de l'edició Tàrraco Viva del 2014

Cartell de l'edició Tàrraco Viva del 2014

Des d’aquest dilluns 5 de maig i fins al dia 25, Tarragona enceta tres setmanes del Festival Internacional Tàrraco Viva, un viatge a l’antiga civilització romana i passió per la història en un any en que se celebra el bimilenari de la mort de l’emperador Agust i entorn al qual giren gran part de les més de 800 activitats i propostes programades.

‘August, al teu gust’

Aquest dilluns arriben els primers actes sobre la seva figura. És el cas de ‘Agust, al teu gust’, un taller públic escolar a mode de recreació que situa al visitant en el segle I a.C. L’imperi romà va d’Hispània a l’Àsia, i des de les fredes aigües del Rin fins a les ardents sorres del desert de Líbia. Un sol home, August, governa aquestes terres i els seus habitants. August, l’emperador, per a quasi tothom és un déu temut i respectat, per a molt pocs un amic, i per a una sola dona, Lívia, un company. Enguany, fa dos mil anys de la mort d’August, després de 44 anys de govern, de pau, d’imperi en la república romana. Podreu fer un passeig per la història i els carrers de l’antiga Roma, per la vida privada d’August, el seu govern i la seva manera de viure. Farem un tomb per diferents espais de la ciutat. Visitarem la casa de Lívia i el gabinet d’August. Entendrem les relacions entre família, poder i religió. Anirem al Senat i a l’Annona Frumentaria per veure la importància del blat i el vi en la vida dels romans. I sortireu, tots, en processó, celebrant amb la seva família la glòria del Diví Cèsar Octavi August, honorant-lo a l’Ara Pacis, al seu victoriós retorn de Tàrraco.

Sessions de dilluns a divendres, de 9.30, 11 i 15h al Recinte Firal del Palau de Congressos de Tarragona. Reservat a grups escolars de 8 a 16 anys. Inscripcions a: oficina@tarracoviva.com

‘August, una civilització mediterrània’

Aprofitant el treball de recreació de diferents àmbits de la vida d’August que es fa per la recreació històrica “August. El poder de la mascara” i afegint comentaris elaborats per diversos col·laboradors científics com professors de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat de Girona i de la Soprintendenza Archeologica de Roma, el visitant podrà gaudir, en format de visita lliure i amb visites comentades i amb altres activitats , d’una magnífica ocasió per endinsar-se en la figura, l’obra i l’època del primer emperador. Els àmbits que tractarà l’exposició seran:

-El món d’August. Un món mesurat i dibuixat.

-L’Eneida. Un poema per a un Imperi.

-La praefectura annonaria d’August, molt mes que “pa i circ”

-La Roma d’August; d’una ciutat de fang a una altre de marbre.

-L ’entorn d’August. Amics, col·laboradors i una família difícil.

-L’Ara Pacis. La Pax Augusta i l’edat d’Or. Mites per a un nou sistema polític.

-L’August de Prima Porta. Una estàtua amb un missatge polític.

-La nova visió política. Províncies, limes i política augustees.

Sessions a les 12.30h, 17 i 18h al Recinte Firal del Palau de Congressos de Tarragona. En català o castellà, depenent de la distribució dels grups. Preu 5€ amb venda d’entrades a www.tarracoticket.cat

‘Imatge i poder. L’August de Prima Porta’

Trobada ara fa uns cent cinquanta anys en la que va ser una de les vil·les de Lívia, l’esposa de l’emperador, aquesta estàtua ha fascinat i encara ho segueix fent avui dia, tant a experts com al públic en general. El festival, que ha engegat la recreació d’aquesta estàtua a través d’una rèplica amb materials moderns, presentarà una nova visió d’aquesta obra d’art i arqueològica. Tornarem a veure l’estàtua tal i com va ser feta: amb colors. Una magnífica ocasió per debatre i proposar noves interpretacions de tots els continguts de la mateixa.

Visita comentada en castellà a les 19h al Recinte Firal del Palau de Congressos de Tarragona. Preu 5€ amb venda d’entrades a www.tarracoticket.cat

D’altra banda a les 19h tindrà lloc a l’Antiga Audiència l’audiovisual ‘Carthago Nova’ en castellà i entrada lliure, i a les 20h al Recinte Firal la xerrada ‘La Familia d’August’ en català i entrada lliure.