.

Un camp de refugiat al Nord de l'Iraq. Foto: Ara

Un camp de refugiat al Nord de l’Iraq. Foto: Ara

Des de l’Ajuntament de Tarragona es manté el reforç per acollir refugiats. La consellera de Cooperació de l’Ajuntament, Ivana Martínez, es va reunir ahir amb la Comissió Permanent del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona, i va exposar el resultat de la reunió que la setmana passada l’Ajuntament va mantenir amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació. En aquesta trobada l’Ajuntament de Tarragona va començar a definir quins recursos humans i materials del territori es poden posar a la disposició de les persones que arribin al nostre país en situació de refugi.

En aquests moments es treballa en un inventari de recursos i en la creació d’una xarxa d’acollida que inclogui administració pública, ONG, entitats, empreses i ciutadania. A l’espera que el govern central, responsable de les polítiques d’asil a Espanya, determini quines competències descentralitza. En aquest sentit, el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades – depenent de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya- ha començat a treballar amb diputacions i ajuntaments.

El Departament de Cooperació ha mantingut les primeres reunions amb diferents departaments de l’Ajuntament; la Universitat Rovira i Virgili, que ja ha endegat diferents activitats en aquest sentit; el Col·legi d’Advocats de Tarragona, que ha mostrat la seva disposició per donar l’atenció jurídica a persones demandants de protecció internacional i també amb la Creu Roja, organització amb àmplia experiència en l’atenció i acolliment de persones refugiades al nostre territori.

Les actuacions es divideixen en tres línies: recolzar projectes destinats a alleujar el sofriment de les persones afectades pel conflicte a Síria ja sigui dins el país o en els països limítrofs (que acullen la major part de les persones refugiades); donar a conèixer la situació de les persones refugiades i, en tercer lloc, contribuir a acollir les persones que busquen protecció internacional en el marc de la Unió Europea.

El 2015 s’ha previst destinar la totalitat del pressupost d’Acció Humanitària al programa de suport a persones refugiades pel conflicte de Síria que l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per les persones refugiades) executa a Jordània, per un import de 41.275, 50€.

Pel que fa la segona línia d’actuació, durant tres anys, s’han concedit subvencions relacionades amb la sensibilització sobre la situació de les persones refugiades, executats els tres projectes pel Comitè Català de l’ACNUR per un import total de 15.785€ com l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”, que amb fotografies de David González.