.

afonspilats1_20090121140810

Imatge de la presó de Pilats al Pretori Foto:Tinet

El so dels afusellaments de matinada a la muntanya de l’Oliva o la construcció de l’antiga presó de Tarragona amb mà d’obra republicana i on encara l’any 1974 Heinz Chez va ser el darrer mort com a causa de la repressió franquista a Tarragona.

Ara més de quaranta anys més tard del darrer mort a Tarragona a causa de la dictadura la ciutat vol recuperar aquella memòria històrica de 40 anys de repressió del règim després de guanyar aquella Guerra Civil que demà farà quaranta anys que es va acabar a Tarragona amb l’entrada de les tropes nacional.

El Fòrum de Tarragona per la Memòria es planteja com a objectiu immediat no oblidar aquells anys i transmetre la memòria històrica d’aquells anys negres a futures generacions. Des de la nova organització s’ha reclamat que l’Ajuntament senyalitzi els llocs de tortura franquistes a la ciutat com té previst fer el consistori després que s’aprovés al ple municipal aquesta senyalització.

La consellera de cultura i patrimoni, Begoña Floria ha afirmat que es vol que “la senyalització sigui digne i ha remarcat que el mes d’abril es començaria a fer la senyalització que ja ha engegat la feina tècnica”.

Aquest Fòrum neix com a continuació directe de L’associació de víctimes del franquisme a Tarragona i ja és membre de la Federación Estatal de Fòrums por la Memòria.

El coordinador d’aquesta entitat, l’historiador Xavier Tolosana, ha explicat un recorregut per als diferents indrets de la ciutat com serien; la presó de pilats al pretori, la muntanya de l’Oliva, el cementiri, l’antiga audiència on es feien els judicis sumaríssims i els interrogatoris o el convent de les oblates que es va convertir en una presó de dones.

Tolosana ha remarcat que encara queden diferents elements franquistes a la ciutat i de fet aquest dissabte se seguiran fent les visites organitzades per aquests indrets.