.

Imatge d’arxiu del rei emèrit, encara en ple exercici de les seves funcions.

El plenari de l’Ajuntament de Tarragona ha iniciat aquest matí l’expedient per retirar la Medalla de la Ciutat al rei emèrit Juan Carlos I, concedida l’any 1996, amb els vots a favor de tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, i el contrari del PP. Per garantir-ne el suport legal a la iniciativa, l’alcalde Pau Ricomà ha deixat ben clar que la tramitació es fonamenta en el fet “que no es donen les motivacions que es van donar al seu dia per la concessió de la medalla”. És a dir, i en essència, atorgar a Juan Carlos la condició de figura al servei del poble.

“Els actes de presumpta corrupció que s’estan investigant ara no el fan mereixedor de l’honor”, afirmava el batlle, mentre el portaveu republicà, Xavi Puig, es preguntava “si en comptes de posar la monarquia al servei del poble no s’ha aprofitat de la monarquia per reobar al poble”.”No ho fem per republicanisme sinó per decència,i això pot ser un punt de trobada” entre partits de diferents trajectòries. “Hem fet un acte de dignitat, cadascu amb les seves raons”, afirmava Ricomà.

La popular Elisa Vedruna ha fet una defensa aferrissada del Règim del 78 i ha lamentat que l’expedient iniciat per l’actual equip de govern “encaixa amb l’intangible: banderes, llaços, medalles”. En aquest sentit els ha retret la necessitat de “centrar-se més en la gestió d’allò material”, apuntant “la pujada d’impostos, la desertització comercial, la inseguretat i la inexistència d’un pla de reactivació econòmica per la Covid”.

Per la seva banda, el portaveu taronja Rubén Viñuales admetia que “no m’agrada com pinta aquest assumpte amb la Corina i les comissions. Però no em deixa de sorprendre la doble vara de medir quan es parla de Juan Carlos com un fugit de la justícia i dels altres com uns màrtirs”. VIñuales ha volgut diferenciar finalment entre les actituds personals i les institucions: “També se li va donar la medalla a Jordi Pujol, però ningú considera la Generalitat una institució decadent”.

El podemita Hermán Pinedo ha assegurat que “aquest govern ha pres una decisió valenta” destinada a “desvincular de la ciutat d’actituds corruptes” i d’una persona “que s’amaga en un dels països més criminals del món”.

El portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, destsacava que les actuacions de Joan Carles I “no són ètiques ni morals” i reclamava la necessitat de debatre si “democràticament volem o no una monarquia imposada en una constitució que ja venia lligada de mans i peus”. I la cupaire Laia Estrada coincida amb el PP en “trobar en falta accions de de l’actual govern. Però una cosa no treu l’altra”, i si bé mostrava el suport a l’expedient, el trobava “descafeïnat” perquè “no deixa clar que ni els catalans ni les catalanes tenim rei”. Per això reclamava al govern “treure la foto del nou Borbó” de la sala de Plens “o posar-la cap per avall”.

I finalment, la socialista Sandra Ramos considerava “surrealista” i “divertit” el debat en veure com “ERC parla de fugits de la Justícia”. En tot cas, aprofitava per reclamar una modificació dels criteris de concessió de la Medalla de la Ciutat després de constatar “que de les 19 persones físiques que l’han rebut, només una és una dona, Olga Xirinacs”.

El ple tomba una moció de rebuig a la inhabilitació del president Torra

El ple també ha tombat la moció de l’AMI de rebuig a la inhabilitació del president Torra. El text l’han defensat conjuntament ERC, Junts per Tarragona i la CUP, però la proposta no ha aconseguit assolir la majoria necessària i ha quedat rebutjada.

Els dos regidors d’En Comú Podem -socis de govern de Ricomà- han afirmat que la resolució és “desproporcionada” però s’han abstingut perquè han dit no compartir el to i l’ideari de la moció, que han considerat que exclou a molts catalans. Així doncs, els grups municipals del PSC, Cs i PP n’han tingut prou amb els seus vots contraris per impedir l’aprovació del text.

Redacció – ACN