.

El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació,  Administracions Públiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha presentat aquest dilluns a Tarragona la XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. “L’objectiu és donar a conèixer la diversitat religiosa que existeix al país”, ha assegurat. L’ha acompanyat el director territorial de Governació a Tarragona, Baptista Capell. En total, són sis projeccions que s’hi duran a terme; de fet, la primera ja va tenir lloc divendres 17 al Centre de Lectura de Reus, i la segona dissabte 18 al Centre Peniten
En aquesta edició, han augmentat les xifres de la Mostra, tant en nombre de projeccions, ciutats i sales com de ponents. De fet, el 2017, seran 69 projeccions a 12 ciutats de Catalunya analitzades per 63 ponents diferents. L’objectiu és que després de cada projecció el públic i el presentador corresponent intercanviïn les seves impressions i opinions sobre el film que acaben de veure. Aquest format de cinefòrum és una de les característiques més remarcables de la Mostra.
La gran pantalla mostra la diversitat religiosa
A la ciutat de Tarragona hi haurà dues projeccions, el 21 i el 28 de novembre. El sots-director de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Jordi Sànchez, presentarà la primera sessió la pel·lícula Storm. Letter of Fire, una història d’aventures situada a l’època de la Reforma protestant, un moment en què la llibertat d’expressió estava amenaçada a Europa. El director de la Càtedra UNESCO per al Diàleg Interreligiós URV, Enric Olivé, serà l’encarregat de presentar El fill de Saül en la segona sessió a la capital tarragonina. Aquesta proposta, Òscar 2015 a la millor pel·lícula de parla no anglesa, ha marcat un abans i un després en el món cinematogràfic sobre com crear ficció que parli dels camps d’extermini nazis.
L’altre emplaçament clau de la Mostra a la demarcació de Tarragona és la ciutat de Reus. Enguany és una de les noves ciutats seu de l’esdeveniment, amb les projeccions El fill de Saül,  Storm. Letter of Fire i Lo que de verdad importa, una producció de Paco Arango que té l’objectiu de commoure el públic per ajudar en la lluita contra la malaltia i el dolor. Els presentadors a Reus són la professora d’hebreu i llengües semítiques de la UB, M. Josepa Estanyol, la periodista, Aroa Ortega, i el pastor de l’Església Evangèlica del Salvador, Narcís de Batlle.
Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Olot, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Mar són la resta de seus de la Mostra d’enguany.
La Mostra en línia
El portal de Cinema espiritual i de les religions es presenta enguany renovat. Ja disponible per a dispositius mòbils, allotja tota la programació i informació de la Mostra, a més d’un fons filmogràfic de cinema espiritual classificat per confessions. La programació i el desenvolupament de totes les projeccions es poden seguir i compartir també al nou perfil @cinemaspiritcat, disponible a Twitter, Facebook i Instagram. El hashtag oficial és #cinemaspiritcat17. Amb aquesta mateixa etiqueta, i fins al dia 22, es pot participar al concurs de fotografia d’Instagram amb imatges de la Mostra.
Fins al dia 30, en què es tancarà la Mostra, la previsió és superar els 5.000 espectadors.  Des del 2014 la Direcció General d’Afers Religiosos encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa” , la Basílica de la Sagrada Família, Àgape i els cinemes Verdi.
En el marc de l’esdeveniment, s’ha organitzat a Barcelona el Film and Values Lab, un seminari internacional de trobada de directors de festivals de cinema espiritual organitzat amb l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.