.

.

TOTS 21

L’alcalde, Pau Ricomà, acompanyat del tècnic de Festes, Xavier Gonzàlez i del dissenyador del cartell d’enguany, Dani Pena. Foto: Ajuntament

Tarragona mantindrà les festes majors d’aquest any, Sant Magí i Santa Tecla, però amb un format adaptat a la situació actual de pandèmia de la covid-19. Aquest dimecres s’ha presentat la de Sant Magí, que tindrà menys actes que en edicions anteriors però que amb variacions i «imaginació» mantindrà bona part dels actes tradicionals, com la baixada de l’aigua, concerts o la Imaginada. Fins i tot es treballa per oferir castells el dia de Sant Magí al migdia, si bé en un format televisiu que s’està acabant de dissenyar. Les festes es concentraran en tres dies, del 17 al 19 d’agost, i l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha destacat la col·laboració de les entitats, que «enguany també hi són i amb moltes ganes».

El cap tècnic de festes de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier González, ha apuntat que «calia fer un cop de timó» per dissenyar el programa d’enguany, però que en cap moment els va passar pel cap cancel·lar o ajornar els actes. Amb l’objectiu principal de garantir la seguretat, s’han plantejat canvis en els aspectes més importants de la festa.

Així, la baixada i el repartiment de l’aigua de Sant Magí de la Brufaganya per la ciutat serà diferent. No s’utilitzarà la capella del Portal del Carro, ja que per les seves dimensions no permet el distanciament social. L’alternativa serà distribuir l’aigua per set o vuit punts diferents de la ciutat, però seguir-ho fent el dia 18 a la tarda, com és tradicional. «Els tarragonins podran tenir l’aigua de Sant Magí, l’alfàbrega i les mides», ha garantit González.

Els actes no tradicionals també canviaran d’ubicació. En aquest àmbit, l’auditori del Camp de Mart recupera protagonisme, ja que acollirà actes de la Imaginada entre el 13 i 16 d’agost. L’accés serà amb reserva prèvia i mascareta i el consistori treballa en ultimar els protocols de seguretat, i neteja. També hi actuarà el violinista Ara Malikian, el 17 d’agost. L’espai, que va arribar a estar tancat fa uns anys arran d’un informe que alertava de problemes de seguretat a la carpa, es tornarà a fer servir sense que s’hi hagin fet reformes importants. Ricomà ha assegurat que l’auditori «és segur».

Tot i que el programa no està del tot tancat, González ha apuntat que hi haurà menys actes que en anys anteriors. Un que segur que no es farà és la revetlla remullada. El pressupost previst per l’Ajuntament abans de la pandèmia era de 80.000 euros, una xifra a la qual no s’hi arribarà. Tot i la reducció d’esdeveniments algunes despeses, com la neteja, senyalització o personal, s’incrementaran.

De cara a Santa Tecla, el càp tècnic de festes ha apuntat que el seguici «es farà d’una manera o altra». «Es fa des de 700 anys i s’ha adaptat. Ja hem patit pandèmies, i el seguici ha continuat. Treballem de manera fluïda i propera amb les entitats», ha indicat. Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, Ricomà ha apuntat que «està en estudi» veure què es podrà fer i què no. Tot i això ha recomanat «que es faci en família» per tal d’evitar aglomeracions, especialment a la platja.

La imatge del cartell

El passat dimecres 22 de maig es va reunir el jurat del concurs del cartell de Sant Magí 2020, que enguany tenia com a temàtica l’espai emblemàtic del Portal del Carro i el guanyador a ser Dani Pena. El cartell presenta una visió zenital de la pròpia església amb un element divertit d’un doll d’aigua sortint-ne junt amb els elements principals de la festa.

Dani Pena té 30 anys i es dissenyador gràfic tarragoní. Va estudiar un cicle superior d’Arts Gràfiques a l’Institut Pere Martell i Gràfica Interactiva a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Actualment està estudiant un grau de Multimèdia a la UOC.

Al concurs d’enguany s’hi van presentar unes vint propostes que es van exposar i votar a la reunió virtual del passat dimecres 22 de maig, amb la presència de Ricomà; del guanyador de l’any passat, Aitor Pombo i un representant de l’Escola dARt i Disseny de Tarragona i un dels Portants de l’Aigua de Sant Magí. També hi van estar presents tècnics municipals dels departaments de Festes, disseny gràfic i comunicació.

Tota la informació la podeu trobar aquí: https://cultura.tarragona.cat/sant-magi