.

Imatge promocional de Tarragona en xines tal com es pot veure a la plataforma visitworldheritage.com

Tarragona ha trobat l’eina per posicionar-se per primer cop en el que ha esdevingut el principal mercat emissor turístic mundial, el xinès, i a cost zero. L’oportunitat ha vingut de la mà del projecte internacional gestat i finançat per la UE i gestionat per la UNESCO i National Geographic anomenat World Heritage. El fet que Tarraco sigui Patrimoni de la Humanitat i les gestions dutes a terme des de l’any passat pel Patronat de Turisme han obert la porta a ser finalment seleccionada per integrar en una de les quatre rutes establertes, la corresponent a la de l’Antiga Europa. La ciutat hi forma part juntament amb altres vuit localitats d’arreu del vell continent. És l’única espanyola que ha entrat en aquest capítol i només una altra, Aranjuez, li fa companyia. En aquest cas formant part de la Ruta Reial, que completa amb la Romàntica i la Underground el panorama escènic d’un projecte que agrupa en total 34 ciutats europees. El propòsit de fons, més enllà d’obrir mercats, és el d’apostar per un turisme sostenible que ajudi a conservar els elements patrimonials descongestionant els habituals i massificats focus de turisme cultural europeus. També augmentar la durada de les pernoctacions perquè es busca promocionar i facilitar al turista la coneixença de les tradicions i economies locals.

L’itinerari d’aquesta iniciativa, que coincideix amb l’any mundial del turisme del gran gegant asiàtic que està vivint la UE, està sent publicitat ja en un plataforma web (visitworldheritage.com) on Tarragona pot vendres en anglès, francès i xinès. “És un web molt completa que ens permet figurar dins del nucli de les ciutats més importants d’Europa i vendre’ns com destinació turística de primer ordre. Ens permet una notorietat que no hauríem aconseguit de cap altre manera”, afirmava aquest matí en roda de premsa el director i gerent del Patronat de Turisme, Ángel Arenas. El web concret de Tarragona elaborada des del Patronat (més de mil pàgines de contingut seleccionat) juga a més amb impressionar des d’inici amb les imatges i la història dels castells, element immaterial de la Humanitat i que ajuda a “diferenciar-nos de la resta dels punts que formen part de la nostra ruta”, afegia.

Una imatge de l aroda de premsa d’aquest matí. Foto: Mauri

Les característiques de comportament del turista xinès, cosmopolita i digital, encaixa dins d’un projecte molt enfocat al màrqueting a les xarxes socials. La presidenta del Patronat, Immaculada Rodríguez, recordava que “la Xina representa el 10% del mercat turístic internacional que arriba a Espanya”. Tanmateix, aquest mercat incipient no deixa de ser “complementari” respecte al que pot ser més immediat, consistent en seduir als turistes estadounidencs i canadencs. “El projecte ens aporta poder posicionar globalment la marca Tarragona associada a una gran iniciativa orientada als mercats internacionals”, explicava, remarcant les campanyes de comunicació i màrqueting que envolten la proposta i que volen fer-se un forat alhora en les agendes de les agències de turisme.

Les altres vuit localitats que acompanyen Tarragona dins de la Ruta de l’Antiga Europa són: el Santuari d’Asclepeion d’Epidaure (Grècia), el conjunt arqueològic d’Olímpia (Grècia), Sicília i la Necròpolis de Pantalica (Itàlia), l’àrea arqueològica i la basílica d’Aquileia (Itàlia), la planícia de Stari Grad (Croàcia), la ciutat antiga de Nessèbar (Bulgària), l’aqüeducte romà del Pont del Gard (França) i els monuments romans, la catedral de Sant Pere i l’Església de la Nostra Senyora a Trèveris (Alemanya).