El Departament de Salut de la Generalitat té un veritable problema a Tarragona arran de la mort del farmacèutic tarragoní Enrique Gheron en haver estat traslladat a Barcelona durant una crisi cardíaca, en trobar-se tancat el servei d’hemodinàmica de Joan XXIII. Tres fronts s’han sumat aquest cap de setmana: una manifestació divendres, una tancada a les dependències de la Generalitat, i aquest dissabte, una marxa a peu on els barris de la ciutat, principalment els de Ponent, han dit ‘prou’ al que veuen com unes incomprensibles retallades en sanitat.
Bona part de la Tarragona real, la que no apareix en el dia a dia polític a Catalunya, immers en un procés sobiranista que tot ho ha de solucionar, ha pres els carrers de la ciutat per protagonitzar una llarga i sentida caminada des del barri de Torreforta i fins a l’hospital Joan XXIII. La llarga marxa a peu, presidida per una pancarta que reclamava l’obertura les 24 hores del servei d’hemodinàmica, ha sortit de la plaça de l’església de Torreforta, s’ha aturat davant la farmàcia d’Enrique Gheron -on s’hi han dirigit unes paraules i s’ha fet un aplaudiment- i ha enfilat per la carretera N-340. Unes 500 persones formaven la marxa.
La vídua d’Enrique Gheron, Mariví Viu, ha pres part en primera línia de la manifestació. Gheron va morir en el segon intent de traslladar-lo des de Tarragona a Barcelona en haver patit un infart.
Des d’allà, i al cap de prop d’una hora, la marxa ha arribat a la plaça Imperial Tarraco, on un grup d’unes 300 persones procedents d’altres barris de la ciutat, s’hi ha sumat. Dirigida la manifestació pel líder veïnal Antoni Peco, s’han sentit crits com “Salut universal, pública i de qualitat”. El lema de la pancarta que obria la marxa era ‘Hemodinàmica 24 hores. Dimissió responsables”.
Aleshores ha enfilat via president Lluís Companys fins a l’hospital. Allí s’ha llegit un manifest “exigint” l’obertura les 24 d’un servei que atén patologies com els infarts. Avui per avui, el servei només obre de 8 del matí a vuit del vespre, situació que va provocar que Gheron fos traslladat a Bellvitge en trobar-se el servei de Tarragona tancat, però va morir a mig camí.
Conxi de Tera, una de les responsable del Grup en defensa de la sanitat pública de Tarragona, promotora de la marxa, ha pres la paraula per recordar que a la delegació de CatSalut de la Generalitat segueix el tancament i que els tancats “no marxaran”. El dia 29 és prevista la vinguda del conseller de Salut, Boi Ruiz, que hauria d’anunciar solucions, però el col·lectiu de manifestants i de tancats volen “solucions ja”. Per començar, una reunió immediata amb el delegat de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, per aquest dissabte mateix. Nin els ha emplaçat a dilluns: “No ens hi esperarem. Seguirem tancats”, ha respost de Tena.
La concentració davant l’hospital ha acabat amb una segona marxa a peu cap a la delegació de CatSalut per solidaritzar-se amb els tancats. Al temps, s’ha anunciat que la marxa es repetirà cada dissabte fins que es reobri el servei.
D’altra banda, a la protesta s’hi van sumar el president del Col·legi de Metges de Tarragona, Fernando Vizcarro, i destacats membres de la junta, en una aparició inusual en aquest tipus de protestes i que denota l’impacte que ha causat la mort del farmacèutic.
Equip de redacció