Tarragona ha aplegat avui més de 2.000 persones vingudes d’arreu de Catalunya, el País Valencià i Andorra en una manifestació que sota el lema comú “Un crit contra les violències masclistes” ha reunit desenes de col·lectius feministes del territori. El manifest, llegit de forma coral per representants de tot el territori, exigia entre altres coses la implicació de les institucions en prevenir i eradicar la violència masclista.
La comitiva ha sortit de la Plaça Imperial Tàrraco a les 12 del migdia i al cap d’una hora i mitja ha arribat al balcó del Mediterrani passant pels carrers Prat de la Riba, Pare Palau i per la Rambla Nova. Els crits més repetits han estat “visca, visca, visca, la lluita feminista”, “sense les dones no hi ha revolució”, “avortament lliure i gratuït” i “cremarem la Conferència Episcopal per masclista i patriarcal”. Al balcó s’ha viscut un dels moments culminants: la construcció d’un pilar de 4 format exclusivament per dones.
El balcó també ha estat l’escenari on les actrius d’Haberlas Haylas han interpretat una obra que tenia com a eix principal la denúncia a uns consells que el ministeri d’Interior donava l’any 2014 a les dones per evitar violacions i agressions masclistes, convertint-les més que en víctimes, en corresponsables a l’hora de prevenir aquests atacs. Entre les recomanacions, el ministeri demanava posar la inicial i no el nom de pila a la bústia si es viu sola, o intentar mantenir una conversa amb l’agressor en cas de violació.
El col·lectiu Stop Violències, vingut del Principat d’Andorra, ha pujat a l’escenari per denunciar que el país pirinenc no permet l’avortament sota cap precepte, i ha demanat solidaritat a la resta de col·lectius i als mitjans de comunicació per fer visible la denúncia i ajudar-los en la campanya que han iniciat per revertir la situació, començant perquè es permeti l’avortament en els tres supòsits bàsics (que l’embaràs sigui conseqüència d’una violació, que suposi un greu perill per a la salut física o psíquica de la dona o per malformacions del fetus).
Dinar popular per les persones encausades pel cas Bershka
Després de la manifestació, el col·lectiu feminista Cau de Llunes ha organitzat un dinar de germanor en suport a les tres persones encausades pel cas Bershka, entre les que hi ha la regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada. El col·lectiu ha pujat a l’escenari per llegir un manifest de suport a les persones acusades, en què entre altres coses han manifestat: “Ens causa estupor que algunes de les que heu vingut esteu a favor de que l’Ajuntament mantingués l’acusació particular”. La lectura del manifest ha estat seguida de crits de “fora abusos de la Guàrdia Urbana”, que també s’havien pogut sentir durant la manifestació.
Romà Rofes
Equip de redacció