.

Una imatge del ple, celebrat al Palau de Fires i Congressos. Foto: ACN

Una imatge del ple, celebrat al Palau de Fires i Congressos. Foto: ACN

El ple municipal de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat els pressupostos per a 2023 gràcies a l’abstenció d’En Comú Podem. El fet que el bitllet senzill de l’autobús municipal s’incrementi només en 10 cèntims i no en 40 com s’havia previst incialment ha facilitat l’abstenció els comuns. Els pressupostos han comptat amb el vot favorable de l’equip de govern (ERC, Junts i CUP) i del regidor no adscrit Hermán Pinedo. PSC, Ciutadans, PP i els dos consellers no adscrits de l’oposició hi han votat en contra.

Així doncs, Tarragona ha aprovat un pressupost de 186,46 milions d’euros per al pròxim any, 11 dels quals són per a inversions. La despesa corrent augmenta fins a 175 milions d’euros.

La consellera d’En Comú Podem, Àngels Pérez, ha justificat l’abstenció del seu grup dient que cal desencallar projectes importants. Pérez ha destacat que “per tirar endavant, es necessiten nous consensos dels partits d’esquerres”.

Per la seva banda, el conseller d’Economia i Hisenda, Jordi Fortuny, ha explicat, durant el seu torn de paraula, que es tracta d’uns pressupostos “cuinats a foc lent” per tal que fossin “factibles” i ha agraït la col·laboració dels grups de l’oposició que han fet possible la seva aprovació.

Per a Fortuny, són uns comptes de contenció i ajustats a la realitat econòmica actual, sense renunciar a projectes de transformació de ciutat a través dels fons Next Generation.

La portaveu de la CUP, Eva Miguel, ha qualificat el pressupost com “un pressupost viu que anirà incorporant les qüestions que siguin necessàries per al dia a dia de la gestió municipal”. Ha parlat d’esgotament de la ciutadania i de blindar les polítiques socials.

L’altre soci de govern, el portaveu de Junts, Dídac Nadal, ha reconegut que ens trobem en un context econòmic difícil, però creu que els pressupostos tenen en compte les emergències socials i que els Next Generation faran possible molts projectes de ciutat.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Xavi Puig, ha qualificat els pressupostos d’ambiciosos, d’esquerra, transformadors i socials. També ha dit que el govern tenia el deure d’oferir una “brúixola” a una ciutat, la de Tarragona, que ha patit tota mena d’adversitats.

L’oposició
Pel que fa als partits de l’oposició, la portaveu socialista, Sandra Ramos ha apuntat que “aquests comptes són la història d’incapacitat de gestionar una ciutat, de pilotar un Ajuntament o de generar cap mena d’il·lusió a una Tarragona que s’ofega entre la desídia i la manca de visió i d’ambició”. Ha afegit que el govern està més preocupat per vendre titulars que fer realitats. “Estan entestats a fer de Tarragona un poble, en comptes de treballar per la capital metropolitana que és la nostra ciutat”. I ha continuat: “La combinació del seu estil de desgovernar, la proposta de pressupost que ens han portat a aquest ple i el projecte de POUM és letal per a la nostra ciutat”. Ramos ha conclòs: “Però la grandesa de la democràcia és que, afortunadament, ja no els hi queda massa temps per empitjorar encara més les coses”.

Sònia Orts, consellera no adscrita, ha acusat al govern de Ricomà d’haver estat “el pitjor de la història de Tarragona” i ha assegurat que la prioritat no ha estat Tarragona i no ha sabut teixir complicitats amb tots els grups.

Des de les files populars, el portaveu, José Luis Martín, ha dit que el pressupost demostra que l’ha elaborat un govern dèbil, una idea similar a la de Ciutadans. Lorena de la Fuente ha dit que és un pressupost que “s’aguanta amb pinces”.

El conseller d’Hisenda ha explicat que el pressupost evidencia que s’acabarà l’any amb un deute viu del 84%, molt per sota del que hi havia a principi de mandat, quan superava el 100%.

V.Tapias