.

El dijous 14 de novembre, a les 18.30 h, l'acte, que s'emmarca en la Setmana de la Ciència, tancarà un any en què s'han organitzat a Catalunya més d'un centenar d'activitats per a celebrar el cent cinquantè aniversari de la taula periòdica.

El dijous 14 de novembre, a les 18.30 h, l’acte, que s’emmarca en la Setmana de la Ciència, tancarà un any en què s’han organitzat a Catalunya més d’un centenar d’activitats per a celebrar el cent cinquantè aniversari de la taula periòdica.

Coincidint amb la Setmana de la Ciència 2019 i un dia abans de Sant Albert Magne, patró dels químics, se celebrarà a Tarragona —capital de l’àrea geogràfica que concentra el complex petroquímic més gran del sud d’Europa— l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (AITP).

L’Auditori de la Diputació de Tarragona és l’escenari triat per a l’acte de cloenda de la celebració de l’AITP, impulsada per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Pere Estupinyà, comunicador científic, escriptor i bioquímic, serà l’encarregat de conduir aquest acte.

El programa inclou la intervenció del doctor en biologia i professor David Bueno, amb el monòleg «La química dels sentiments», i la projecció del primer vídeo premiat per la SCQ i per la Societat Europea de Química (European Chemical Society, EuChemS) —en les categories de 15-16 anys i de menys de 18 anys, respectivament— del concurs de vídeos Chemistry Rediscovered – In Your Elementorganitzat per la Xarxa Europea de Joves Químics (European Young Chemists’ Network), de l’EuChemS.

Durant l’acte també es farà el col·loqui «Quo vadis química?», amb Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora a la Universitat Rovira i Virgili;
Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa;  Carles Navarro, director general de BASF Española i president de FEIQUE; Cinta Pastor, ex-directora tècnica del Laboratori Dr. Oliver Rodés, SA, i vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. En el col·loqui, representants de diferents sectors de la química i de la innovació donaran la seva visió del futur de la química a Catalunya.

La lectura dramatitzada del poema del David Jou «La taula periòdica», amb Sílvia Panisello, rapsoda, i Sinta Salvadó, violoncel·lista, precedirà les intervencions finals de l’acte, que aniran a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Carles Bo, president de la SCQ.

Any Internacional de la Taula Periòdica, una oportunitat i un èxit

Catalunya, pol químic més important del sud d’Europa, compta amb un sector químic potent i internacionalitzat, que combina l’impuls industrial amb una recerca i un desenvolupament d’avantguarda a les universitats i centres de recerca. Tots i cadascun d’ells, d’una manera o d’una altra, han volgut participar d’aquesta celebració.

Quan només queda un mes i mig per acabar l’any 2019, el balanç de l’AITP a Catalunya és molt positiu. Durant el 2019 s’han organitzat a tot el territori més d’un centenar d’activitats entorn de la taula periòdica.

L’AITP català ha arribat a les quatre capitals de província i ha estat present en els diferents programes de divulgació científica que es fan a Catalunya, com ara la Biennal de Ciència, la Jornada STEAM, la Festa de la Ciència, la Nit Europea de la Recerca, el Maker Faire, la Setmana de la Ciència, la Ciència al Carrer o la Fira de la Ciència.

La Societat Catalana de Química com a entitat impulsora de l’AITP

Gran part de les activitats organitzades amb motiu de l’AITP han estat impulsades per la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, i coorganitzades amb l’IEC i empreses, patronals i entitats del sector químic. En total, s’han dut a terme a tot Catalunya una vintena d’activitats, com ara conferències, col·loquis, tallers i espectacles, per a donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.

Les activitats organitzades han estat dirigides, sobretot, a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química, fent un èmfasi especial en la incorporació de la dona a la ciència, i d’assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.

Per tal de fer la màxima difusió tant de les activitats impulsades i coorganitzades des de la SCQ com de totes aquelles iniciatives impulsades per universitats, centres de recerca, empreses i altres entitats s’ha activitat el web taulaperiodica.cat. Des del web s’han ofert al professorat de primària, secundària i batxillerat més trenta recursos educatius, deu vídeos, ressenyes de publicacions i de trenta-cinc articles de divulgació científica a través del blog.