.

.

TOTS 21

Imatge de com va quedar l'entorn després dels treballs de rehabilitació al Mèdol després de l'incendi

Imatge de com va quedar l'entorn després dels treballs de rehabilitació al Mèdol després de l'incendi

Amb un retard de sis mesos, la Fundació Abertis obre finalment al públic aquest dimecres la remodelada cantera del Mèdol amb conservació i millora arqueològica i geològica de l’antiga zona d’extracció de pedra i un centre d’interpretació i divulgació millorant la visita al recinte monumental.

Abertis ha invertit 1,5 milions d’euros, a través de l’1% cultural de l’Estat. S’ha creat un espai d’interpretació a l’àrea de servei on es detalla l’ús de la pedrera romana en la seva totalitat: des del procés d’extracció de la pedra fins al seu ús final en monuments destacats de Tàrraco. També les eines utilitzades, les tècniques d’extracció i transport, la relació amb altres pedreres romanes, etc. i s’ha museïtzat la zona per facilitar la visita i donar a conèixer les funcions del monument i la seva riquesa històrica i mediambiental.

L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica s’ha encarregat de les tasques arqueològiques que han permès estudiar l’evolució del jaciment i entendre el funcionament de l’ús del conjunt del recinte en els seus orígens.

L’incendi de juliol de 2010, que va cremar part del terreny al voltant del Mèdol, va fer aflorar noves zones, fins llavors desconegudes, on s’havien conservat evidències clares dels treballs d’extracció de la pedra. Un cop neta i explorada, aquesta zona s’ha incorporat al recorregut de la visita.

La pedrera romana del Mèdol, que ocupa una superfície d’11 hectàrees, és un dels tretze monuments que conformen el conjunt arquitectònic de la Tàrraco romana, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco.

El projecte, de caràcter multidisciplinari, ha estat impulsat per la Fundació Abertis amb la col·laboració de Foment, el Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona.

Retards en l’obertura

Els treballs es van iniciar el passat mes de juny i tot i que fa alguns mesos que les intervencions estaven quasi bé finalitzades, la inauguració s’ha anat postposant per problemes en l’agenda de la ministra de Foment, Ana Pastor i la Casa Reial, amb qui s’havia parlat per fer acte de presència. Finalment Abertis ha decidit obrir aquest dimecres. El Mèdol estarà obert al públic de dilluns a diumenge, de 09h a 16h