.

Una vista aèria de Prades. Foto: Cedida

Prades i municipis d’interior reclamen a Salut la reobertura del consultori mèdic de Prades. La situació derivada del seu tancament per la pandèmia del coronavirus ja és ‘intolerable’. L’alternativa és que els avis truquin al CAP de Cornudella per concerta-hi cita o desplaçar-se a 40 quilòmetres, a l’Àrea Bàsica de Salut de les Borges del Camp, que és oberta.

L’Ajuntament de Prades enviarà una carta signada per un centenar de veïns reclamant la reobertura del consultori mèdic i amb el temor de l’arribada de l’estiu i l’esclat de la vinguda de residents. La resposta de la Generalitat no ha convençut el municipi ja que mantenen que la solució és trucar al CAP de Cornudella, ‘que té l’única línia telefònica col.lapsada’, subratlla a Tarragona21 l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas.

El Camp de Tarragona està encaminant la post-emergència després de la greu pandèmia generada per la Covid-19. Per tal de gestionar aquesta crisi, la regió sanitària va establir un pla de contingència que preveia el tancament de diferents CAP i consultoris dels pobles del Camp de Tarragona.
La carta destaca que ‘el nostre petit municipi té una població envellida i diversos malalts crònics que en la majoria de casos no es pot desplaçar fins al CAP obert al 100% més proper que es troba a 40 km (Les Borges del Camp)’.

A La Febró, el seu alcalde, Joan Carles Santos, subratlla a Tarragona21 que tenen el mateix problema. ‘Vam signar el manifest’, destaca. La ciutadania es desplaçava a Prades o a Cornudella pels serveis mèdics quan aquests eren oberts.

‘Des del primer dia l’Ajuntament de Prades ha anat rebent queixes sobre aquest fet, al principi aquestes s’anaven aturant i recomanant la trucada al CAP de Cornudella per qualsevol consulta, dubte, incidència…. ja que enteníem que la situació era excepcional’, recorda l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, que segueix relatant: ‘Durant aquests mesos des de l’Ajuntament hem anat a prendre la pressió a casa d’alguns avis, a fer controls de glucèmia, a preparar la medicació setmanal, també parlar amb els fills que viuen fora, fer els seguiments…. que s’ha fet amb molt de gust i sense queixes però ha arribat un punt que no s’entén que no hi hagi un servei de metge a Prades. Sabem que tenim el CAP a Cornudella, però també està tancat i és un calvari intentar parlar amb ells, és impossible contactar-hi ja que tenen una única línia i sempre comunica. Ens hem posat en contacte amb ells i ens diuen que els pacients han d’enviar un correu electrònic i, com comprendran, les persones grans no estan en condicions de poder fer-ho’.

A hores d’ara la resposta d’atenció primària ‘és molt baixa, per no dir nul·la‘. Preocupa molt ‘que aquesta situació es mantingui a l’estiu’ ja que Prades és un dels focus turístics més importants de la comarca, on multiplica per deu la població, arribant en dies punta a 6000 persones.

La situació d’ara ‘ja és límit’ pel ‘descontentament que es respira’ ‘Ens sentim desatesos i la impotència comença a mostrar-se per tot arreu. Creiem que un cop passada la fase inicial de la Covid-19 i tenint en compte que estem amb la desescalada entenem que s’ha de revertir el pla de contingència de la regió sanitària i que els diferents CAP i consultoris del Camp de Tarragona han de recuperar l’activitat’, reclamen des de Prades. El manifest diu també que ara pertoca ‘restablir tots els serveis de Salut a tots els pobles i ciutats del Camp de Tarragona. Comptar amb equipaments de salut a tot el territori és una mesura que contribueix a l’equilibri territorial. Entenem que el fet de no tornar a obrir-los i recuperar l’activitat prèvia es podria entendre com una retallada encoberta del departament de Salut’.

El tema va ser tractat en el Consell d’Entitats de Prades del dia 5 de juny, on hi eren presents els presidents de les associacions de la vila i els regidors de l’Ajuntament, s’acorda traslladar aquestes inquietuds al departament de Salut, demanant la reobertura i posada en funcionament del consultori de Prades i del CAP de Cornudella garantint totes les mesures de seguretat i alhora demanant a Salut que es recuperin ‘de forma efectiva tots els serveis que abans es prestaven en aquests dos centres’.

La situació és general a Catalunya i no només pròpia de Prades i el seu entorn. Al seu torn, l’alcadessa de Capafonts, Judith Giró, matisa el cas, confirma que la situació ‘no és la desitjable, però hem d’entendre que estem en una situació excepcional’. Capafonts té el consultori mèdic tancat i creu que ho estarà força temps ja que és de dimensions molt reduïdes i no compleix les distàncies de seguretat.

Des de l’Institut Català de la Salut s’ha respost per escrit que l’atenció presencial es farà a Cornudella ‘sempre prèvia gestió telefònica per part dels professionals sanitaris, qui donaran cita concertada al pacient’. L’ICS argumenta que es fa ‘per garantir la seguretat dels usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut de Cornudella de Montsant‘. I argumenta que ‘encara que des del Ministerio de Sanidad el punt de desescalada en què hem entrat és la fase 3, sanitàriament parlant, entrem en fase 1 i per tant, l’activitat no pot ser l’habitual. A més de no poder garantir encara, als consultoris locals, la separació tant en la sala d’espera com en la consulta, per pacients respiratoris i no respiratoris (per evitar risc de contagis). L’assistència d’un pacient amb quadre respiratori a un consultori comportaria el tancament del consultori per posterior neteja del mateix i el confinament de les persones presents en aquell moment en aquest espai. Per això insistim en la necessitat que les visites siguin programades pels professionals sanitaris’.

Des dels municipis de la zona de Prades es respon que això no soluciona el problema i que tampoc hi ha gaire visites als consultoris com per mantenir-los tancats.

Jaume Garcia