.

Pedro Sánchez ha anunciat que el Consell de Ministres d’aquest dijous aprovarà un reial decret llei per modificar la llei que regula el tribut. Foto: ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que impulsarà un canvi legislatiu perquè sigui la banca qui pagui l’impost de les hipoteques. Concretament, ha dit que el Consell de Ministres d’aquest dijous aprovarà un reial decret llei per modificar la llei que regula el tribut. El pagament de l’impost “correspondrà sempre als bancs i mai més als ciutadans d’a peu”, ha dit en una compareixença el president espanyol. A més, ha anunciat que properament es crearà una autoritat independent per defensar els drets dels clients financers. La decisió arriba després que aquest dimarts el ple del Tribunal Suprem canviés de criteri i establís que són els bancs els que han de pagar l’impost.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dijous la modificació de l’article 29 de la llei de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats per clarificar que aquest tribut “el pagaran les entitats financeres i no els espanyols”. “La compra d’un habitatge és un gran pla de vida que ha de comptar amb seguretat jurídica”, ha al•legat.

Sánchez ha assegurat que el govern espanyol “respecta” la “labor i la independència del poder judicial”, tot i que “lamenta” la situació que s’ha produït arran del canvi de criteri del Suprem. El president espanyol ha considerat que la situació generada “no és positiva” ni per les entitats positives, ni pels jutges ni pels ciutadans.

La decisió arriba després que aquest dimarts el ple del Tribunal Suprem acordés per 15 vots a 13 que són els clients els que han de pagar l’impost d’Actes Jurídics Documentats, que és el que s’abona a l’administració quan es constitueix un préstec hipotecari. La sentència del ple suposa un canvi de criteri en relació a l’última sentència del propi Suprem, que a mitjan octubre va determinar que era el client i no el banc qui havia de pagar l’impost de les hipoteques.

Aquest canvi de criteri ha suposat una onada de crítiques de partits polítics, sindicats i associacions de consumidors, entre altres. Per la seva part, la banca va celebrar la decisió del Suprem i que s’hagués preservat la “seguretat jurídica”, ja que són els clients els que porten 20 anys pagant aquest impost.

Aquest mateix dimecres al matí, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha demanat als polítics que impulsin canvis legals per “aclarir” qui ha de pagar l’impost de les hipoteques. Després que el ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem hagi acordat tornar a la jurisprudència anterior que determina que l’impost de les hipoteques l’ha de pagar el client, Lesmes ha remarcat que la situació s’ha produït per la “falta de claredat” de la llei.

Les reaccions

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat en una piulada a Twitter que el PP farà la “revolució fiscal” si arriba de nou al govern espanyol i que suprimirà l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD), a més del de patrimoni, donacions i successions. També ha assegurat que reduiria els impostos a la renda i societats. En aquest sentit, Sánchez ha dit que, si ho suprimeix l’AJD, Casado “haurà de parlar amb els presidents autonòmics”, ja que l’AJD és un impost cedit i el que demanen les autonomies és que “es nodreixin les arques”.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat d'”escàndol” el procés seguit fins a la resolució del Tribunal Suprem. Rivera creu que la justícia s’ha “autolesionat” i “ha perdut crèdit”, i ha lamentat que això passi “en un moment delicat per al país”. El diputat també ha volgut assenyalar PP i PSOE com a responsables de la situació per no haver tocat “ni una coma” de la llei des de 1995, i ha anunciat que el seu partit demanarà una “modificació urgent” de la legislació actual perquè “s’alliberi” a les famílies d’aquest impost i l’hagin d’assumir els bancs.

Rivera no ha especificat amb quin mètode volen modificar la llei, però ha aclarit que cal triar “la via més ràpida” perquè no es pot donar als ciutadans més “incertesa” i “ambigüitat”. En aquest sentit, ha demanat un “consens unànime i urgent” que dicti que siguin els bancs els que assumeixin l’impost, i així demostrar a la ciutadania que els partits i els legisladors “també poden solucionar el conflicte”.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat la proposta del govern com “bona, però no és suficient” perquè suposa que la banca pagui però a partir d’ara. En canvi, el líder de la formació advoca per impulsar mesures al Congrés per tal que les famílies puguin recuperar l’import de manera retroactiva. La sentència de l’octubre del Tribunal Suprem (que canviava el criteri i carregava l’impost al banc) no aclaria si la mesura tenia retroactivitat, tot i que la llei preveu que qualsevol deute amb Hisenda estigui viu durant quatre anys.

En el seu compte de Twitter, Iglesias ha avançat algunes de les mesures que volen plantejar al Congrés. Entre d’altres, considera que cal “desmuntar el sistema de crèdit immobiliari fet a mida de les entitats financeres” amb l’objectiu de “protegir la gent”. Proposa sancions als bancs que continuen incloent a les hipoteques clàusules abusives.

Podem és una de les formacions més crítiques amb el canvi de posició del Suprem i, de fet, ha convocat -juntament amb IU- una concentració de rebuig a les portes del tribunal dissabte a les 18h.

L’associació d’usuaris de bancs Adicae ha aplaudit la reacció del govern espanyol i  ha celebrat que el president “hagi escoltat el clamor social de milions d’hipotecats” en contra de la decisió de l’alt tribunal i ho ha definit com una “vertadera victòria dels consumidors”. L’entitat ha emplaçat el govern a “completar el camí amb l’aprovació en el parlament d’una bona llei hipotecària que defensa els consumidors, no només en les despeses hipotecàries sinó en temes fonamentals com les clàusules sòl o el venciment anticipat”.

D’altra banda, l’entitat també ha valorat de forma “molt positiva” la creació de l’Autoritat Independent de Protecció al Client Financer, un supervisor que “Adicae porta exigint més de deu anys davant la ineficàcia del Banc d’Espanya i la CNMV” a qui ha acusat de convertir en un “laberint” les seves decisions per al consumidor.

L’Associació Professional de la Magistratura ha sortit en defensa del Tribunal Suprem i ha instat els polítics a aclarir a través d’una reforma legal qui ha d’assumir l’impost d’Actes Jurídics Documentats quan es contracta una hipoteca. En un comunicat, l’associació remarca que cal un marc legislatiu que “eviti en la mesura del possible amplis marges a la interpretació”. “Els jutges no poden ni han de convertir-se en legisladors, ni són responsables de la passivitat o de la impossibilitat de les forces polítiques de buscar acords”, es queixa l’entitat, que ha insistit que el poder legislatiu “no pot passar la seva responsabilitat al poder judicial”.

En aquest sentit, l’associació ha apuntat que només cal un projecte de llei del govern o una esmena o proposició de llei al Congrés per resoldre aquesta qüestió en dos mesos, i ha recordat que hi ha un projecte sobre crèdit immobiliari paralitzat a la cambra parlamentària.

Els magistrats neguen que els tribunals actuïn per “pressions o ingerències espúries”, ni tampoc per “servilisme” amb els bancs. “No podem compartir algunes de les crítiques vertides, especialment per alguns responsables polítics”, insisteixen.

ACN