.

.

TOTS 21

Roda de premsa a l'ASPCAT sobre el brot de gastroenteritis

Roda de premsa a l’ASPCAT sobre el brot de gastroenteritis

El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha donat avui “per tancat” el brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada. En roda de premsa, Guix ha explicat que els primers afectats van presentar símptomes el dia 11 d’abril i que des del 18 del mateix mes no s’ha notificat cap nou cas, per la qual cosa es pot donar per finalitzat ja que aquest tipus de virus s’incuba entre 12 i 48 hores.

El brot ha afectat, a data 26 d’abril, 4.136 persones de 381 empreses ubicades en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona. Concretament, 154 afectats de 47 empreses de la unitat de vigilància epidemiològica de Tarragona; 85 afectats Tots els afectats van presentar un quadre clínic lleu. 6 van requerir assistència hospitalària però van rebre l’alta mèdica entre les 24 – 48 hores posteriors.

La possible font de transmissió seria aigua de deu envasada a Andorra, on s’ubica la planta envasadora. Una empresa de l’Hospitalet de Llobregat va distribuir aquesta aigua en “coolers” de 18,9 litres de diferents lots. El secretari de Salut Pública ha insistit que des del Departament de Salut s’han fet diferents inspeccions en aquesta empresa distribuïdora i ha remarcat que “no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia”, i que en conseqüència, “no es planteja cap tipus de sanció”.

D’altra banda, Joan Guix ha explicat que les analítiques d’aigua fetes per la Universitat de Barcelona i el Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona han identificat la presència de Norovirus i que aquests resultats coincideixen amb els de les analítiques en mostres de femtes d’afectats. En aquest sentit, Guix ha qualificat d'”excepcional” la presència de Norovirus en aigua envasada.

En la mateixa línia s’ha expressat el catedràtic de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, que ha destacat també que és “la primera vegada al món que es troba el Norovirus en aigua envasada” i que les analítiques presentaven nivells elevats d’aquest virus a l’aigua: entre 1.000 i 10.000.

Els serveis de salut Pública de Catalunya continuen treballant en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot.