.

Imatge de la platja de la Pineda, sense sorra, amb un punt de socorrisme en primer terme, el 7 d’abril passat. Foto: Roger Segura

Els ajuntaments de la Costa Daurada comencen a posar sobre la taula com es retornarà a les platges, en quines condicions, quines limitacions fixarà el govern central i quines el propi consistori. Hi ha molts dubes i poques respostes. Dilluns, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre entren en fase 1 del desconfinament i ja es comença a reclamar quan es podrà tornar a les platges a fer el bany i a prendre el sol.

En principi, el retorn, que és la fase 3, se situaria cap al 8 de juny. Salou ja ha avançat que és partidari de fixar restriccions per horaris, Altafulla té damunt la taula obrir carril d’accés i de sortida i altres mesures i n’hi ha que es plantegen dividir per franques de col.lectius la platges.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha declarat a Tarragona21 que ‘som a l’espera de saber quines seran les directrius que aprovin la Generalitat i les autoritats sanitàries, pel que fa a la utilització de les platges’.

La reobertura d’aquestes comportarà, necessàriament, un ús racional i s’ha de mantenir la distància social, ha explicat l’alcalde, que ha afegit que ‘es contempla la possibilitat d’establir unes franges horàries’. Així mateix, s’hauran d’extremar les mesures higièniques i de neteja, per protegir la salut de les persones. I s’han d’adoptar, també, les accions de vigilància que siguin necessàries perquè es respectin les normes i que no hi hagi risc de contagi del coronavirus. ‘La confiança és que el turisme nacional es vagi obrint i que, de cara a l’estiu, puguem rebre turistes de l’Estat espanyol’.

Segons fonts de la Policia Local de Salou, actualment és permès passejar per la platja, com a espai natural. Els nens poden jugar a la sorra. No obstant això, no és permès el bany. Les activitats aquàtiques com el surf són permeses, però cal atenir-se a les condicions de mobilitat.

La incògnita és força general entre els consistoris. El de Cambrils està treballant en com es farà el retorn a les platges i està a l’expectativa del que decideix l’Estat, han destacat fonts municipals. No volen avançar esdeveniments.

A l’Ajuntament de Torredembarra, dimecres es va reunir el comitè tècnic d’emergències i ho tornarà a fer dilluns per a tractar d’aquest tema, entre d’altres que van sorgint amb els canvis de fase de confinament. No hi ha decisions preses pendents de les directrius del Govern.

A Altafulla, ‘tenim diversos escenaris sobre la taula’, destaca la regidora de Comerç i Turisme, Natalia Sanz. Opcions n’hi ha, com ‘obrir corredors d’accés i de sortida al mar’ i ‘fixar espais delimitats, respectant les normes de distància, de manera que la get només contacti amb la seva família’. Cada estiu, l’Ajuntament amplia la dotació de policies locals per fer tasques de vigilància, però no té un cos molt ampli i el consistori demana a la gent que actuï amb seny, ‘el mateix que està desmostrant durant tot aquest temps de confinament’, subratlla la regidora. El consistori té previst celebrar quest divendres un ple extraordinari per dotar amb 80.000 euros ajudes urgents al comerç i a Serveis Socials del municipi.

A Roda de Berà, l’alcalde, Pere Virgili, destaca que el consistori estarà a l’aguait del que determinin els autoritats sanitàries. Sí té clar que hi haurà vigilància a les platges, especialment quan els càmpings obrin, que és quan es reuneix més visitants. L’Ajuntament té previst fer un control a la platja llarga i un control d’aforament a la platja de la Punta d’en Guineu, de reduïdes dimensions, de manera que quan arribi a un aforament límit, ja no s’hi pugui accedir. En tot cas, el consistori reitera que estarà ‘amatent a les disposicions de les autoritats en un tema que canvia’.

A Creixell, el fet que la platja, de dos quilòmetres de llargada, sigui natural i que no pateixi aglomeracions fa que el consistori no prevegui, de moment, fer-hi actuacions com acotar-la per tipus de públic o per edats, destaca la regidora de Turisme, Sílvia Farrero. La localitat només viu dos caps de setmana a l’estiu amb força gent a la platja, a l’agost, ‘i si convé, hi destinarem agents de la Policia Local i arbitrarem mesures’, sempre en funció de com evolucioni la situació, tot i que la manca d’agents n’és un hàndicap. Del que està més preocupat Creixell és, a diferència de La Pineda, de la manca de sorra i del fet que no tinguin resposta de Costes.

El cas de La Pineda

En canvi, La Pineda no té temps per estudiar com obrirà l’única platja que té quan acabi el confinament i la ciutadania pugui gaudir dels banys i prendre el sol. No s’hi pot dedicar encara perquè té un mes de maig dedicat totalment a la regeneració d’una platja desballestada pel temporal Gloria i que en el seu tram central no existeix, és una acumulació de pedres.

Dues grans actuacions d’aportació de sorra, del Port de Tarragona i de la Direcció General de Costes, doblaran l’aportació anual que fa el Port donat el mal estat en què es troba la platja. Fins a inicis de juny les obres seguiran amb un altre paquet, la instal.lació de dutxes i rentapeus nous, han subratllat fonts municipals. El consistori no té res decidit sobre com serà el retorn a la platja fins que no tingui coll amunt aquesta obra de recuperació imprescindible.

L’Autoritat Portuària de Tarragona executarà, amb una draga, les tasques de restauració de la platja de la Pineda a partir dels propers dies. La resta del mes realitzarà uns treballs en el marc del contracte per quatre anys per a l’aportació de sorra a la platja de la Pineda amb un pressupost un total de 2,9 milions d’euros per al període 2020- 2023, més de 700.000 euros cada any. Es tracta d’una aportació de 100.000 metres cúbics de sorra. Acabada aquesta tasca, se li sumarà Costes, amb uns altres 100.000 metres cúbics de nova aportació. La regeneració de Costes es farà amb camions.

Els treballs de reposició de sorra a la platja de la Pineda començaran a principis de maig, data en què s’espera l’arribada la draga. Però l’inici de les operacions de dragatge i aportació de sorra es preveu que sigui al final de la primera quinzena de maig, i es calcula que estiguin acabades abans del 30 de maig.

Paral·lelament, el Port de Tarragona està reparant l’espigó del Racó. L’objectiu d’aquesta actuació és la reparació d’aquesta infraestructura, greument afectada per la tempesta Glòria a finals del mes de gener passat. Les obres a l’espigó tenen una duració de dos mesos.

L’aportació de sorra que fa el Port de Tarragona és una mesura ambiental compensatòria per la prolongació del dic de Llevant. El president del Port, Josep Maria Cruset, creu que “són moments excepcionals i les administracions públiques hem d’estar més alerta que mai per col·laborar i atendre les necessitats del nostre entorn”.

El Port suma així el seu esforç a la feina que està fent l’Ajuntament de Vila-seca en aquesta zona turística. Segons Cruset, el Port “ha posat tots els esforços per tal de superar totes les suspensions administratives fruit de l’Estat d’Alarma per poder executar dintre dels terminis previstos l’aportació de sorra a la platja que cada any realitza com a mesura mediambiental i, a més, hi suma 450.000€ addicionals per reconstruir l’Espigó del Racó, que va ser molt danyat pel temporal Glòria”.

Jaume Garcia