.

La finca Lo Grau de l’Inquisidor. Foto: Cedida

El celler Herència Altés compta amb més de 54 hectàrees de vinya, repartides en diferents finques. Una d’elles és Lo Grau de l’Inquisidor -situada als peus del Coll del Moro (Gandesa)- on, des d’aquesta primavera, s’hi ha iniciat el projecte de seguiment de les poblacions de papallones que l’habiten i, fins al moment, s’hi han pogut observar fins a 26 espècies de papallones diürnes entre la vinya i la vegetació natural. La major part d’espècies observades corresponen als hàbitats del clima temperat i de mitja muntanya.

Un projecte sostenible

“El respecte pel medi ambient i el paisatge, la sostenibilitat i la recuperació de la biodiversitat són valors que constitueixen un dels pilars fonamentals del celler Herència Altés que té com a objectiu integrar tot el cicle del cultiu de la vinya i l’elaboració dels seus vins dins l’ecosistema i amb el mínim impacte ambiental. Tan és així que el celler terraltí, no només practica la viticultura ecològica i és, en gran part, autosuficient energèticament, sinó que ha desenvolupat i executat un projecte mediambiental propi“, manifesten des d’Herència Altés.

Botelles de la marca de la firma. Foto: Cedida

En aquest sentit, des de fa 5 anys, els propietaris Núria Altés i Rafael De Haan han impulsat, a la finca Lo Grau de l’Inquisidor, una sèrie de mesures per recuperar el patrimoni natural de la zona ja que entenen que la pràctica de l’agricultura ha d’anar vinculada al respecte per l’entorn: “creiem que la recuperació de la fauna i la flora autòctones i d’espais on puguin habitar-hi és avui més necessària que mai ja que les pràctiques d’agricultura intensiva i de monocultiu, la majoria de vegades, no afavoreixen la biodiversitat. Nosaltres entenem l’elaboració del vi com una activitat protectora del territori en el sentit més ampli“, explica Núria Altés.

La bodega d’Herencia Altés. Foto: Cedida

En el marc del projecte mediambiental d’Herència Altés, també s’hi han plantat milers de plantes i arbres d’espècies autòctones per tal de reproduir els ambients naturals de la zona; s’hi ha construït un jardí botànic amb un estany natural ja que els punts d’aigua són espais amb gran biodiversitat i són cada cop més escassos, i s’hi han recreat molts hàbitats per fomentar el retorn d’espècies autòctones d’animals. A la zona més propera a les vinyes, amb l’objectiu d’ajudar a combatre plagues i malalties s’hi han instal·lat caixes niu per a aus insectívores i refugis per a ratapinyades, espècies importantíssimes en el control d’insectes perjudicials per a la vinya.

El projecte mediambiental “té com a objectius respectar l’herència cultural entorn el conreu de la vinya i l’elaboració del vi, entendre la viticultura com a activitat protectora de l’ecosistema, conservar i potenciar el paisatge i la biodiversitat, així com, museïtzar la finca Lo Grau de l’Inquisidor per poder fer divulgació d’aquests valors, ja que, en última instància i com a part de la responsabilitat corporativa del celler, es vol educar i formar en termes d’agricultura sostenible i de recuperació de la biodiversitat“ assegura Altés.

Helder Moya