.

Una nen i una dona seuen a l’estació de trens de la ciutat ucraïnesa de de Lviv. Foto: Joan Mateu Parra

19:33 hores. La tercera ronda de negociació russo-ucraïnesa acaba amb “petits avenços positius” sobre corredors humanitaris. La tercera ronda de negociació entre les delegacions russa i ucraïnesa ha acabat amb “petits avenços positius” en l’àmbit de la millora de la logística dels corredors humanitaris, segons la versió ucraïnesa. Alhora, continuen les converses a l’entorn d’un possible alto el foc i sobre garanties de seguretat. Els corredors humanitaris s’intenten establir des de dissabte, però tots els intents que hi ha hagut fins ara han fracassat, amb acusacions mútues d’ambdós bàndols de ser-ne els causants.

18:37 hores, El portal digital MilitaryLand ha informat aquesta tarda del desplegament de la primera unitat que integra la Legió Internacional. Aquesta formació, organitzada i armada pel govern ucraïnès a imatge i semblança de la Guerra Civil Espanyola, ha estat ubicada en el front de Kíiv, objecte de ferotges atacs russos en el seu intent d’encerclar la capital.

18:21 hores. Les grans cadenes de supermercats han començat a racionar la venda d’oli de gira-sol per evitar problemes d’abastiment per la guerra a Ucraïna, un dels principals països exportadors d’aquest producte alimentari. En els darrers tres dies, els supermercats han notat “compres desproporcionades” d’oli de gira-sol i, per evitar un desproveïment similar amb el paper de WC en l’inici de la pandèmia, han optat per limitar-ne la venda a totes les botigues. En el cas de Mercadona, la compra d’oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia, i també s’ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de “garantir un ús normal d’aquests productes”. A Consum, la compra d’oli de gira-sol es redueix a una ampolla per client.

Als supermercats Bonpreu també estan dosificant la compra d’aquest tipus d’oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. I a la cadena Makro –que ven a empreses i que és un dels grans proveïdors de l’hostaleria- també es restringeix la compra a una ampolla d’oli de gira-sol per client i dia. El senyal d’alarma el va donar divendres passat l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), que agrupa el 75% de la cadena de distribució alimentària. L’ASEDAS va reconèixer que algunes empreses estaven adoptant “mesures de limitació” de venda d’oli de gira-sol davant el “comportament atípic” del consumidor en les darreres hores.

Quasi el 70% de l’oli de gira-sol que Espanya importa prové d’Ucraïna i bona part es destina al sector agrícola, l’hostaleria o la indústria conservera i del peix.

A les xarxes socials van començar a aparèixer diverses fotografies de lineals de supermercats buits d’ampolles de gira-sol. “La demanda anòmala afecta a un número molt limitat de productes relacionats amb l’oli de gira-sol procedent d’Ucraïna i existeixen alternatives tant d’origen com de producte”, va voler deixar clar l’ASEDAS, que també va recordar que Espanya és el primer productor mundial en diverses de les famílies de productes de greixos d’origen vegetal. “La cadena alimentària espanyola és extraordinàriament eficient i té la capacitat suficient per proveir el mercat d’aquest producte”, va concloure l’entitat, que aplega més de 19.000 botigues i supermercats i uns 282.600 treballadors.

Quasi el 70% de l’oli de gira-sol que Espanya importa prové d’Ucraïna i bona part es destina al sector agrícola, l’hostaleria o la indústria conservera i del peix. L’abastiment està garantit a curt termini, però si la guerra a Ucraïna s’allarga en el temps caldrà buscar produccions alternatives com l’oli de soja.

18:11 hores. El Regne Unit se suma als països que estudien prohibir la compra de petroli rus com a represàlia per la guerra a Ucraïna. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat aquest dilluns que la proposta està “molt sobre la taula”, després que el secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, digués des de Moldàvia que el boicot al petroli rus s’està tractant en “converses molt actives” amb els països europeus. “No crec que Blinken estigués equivocat en el sentit que tots estem junts en el fet de moure’ns molt ràpid i veient que una cosa que fa potser tres o quatre setmanes no haguéssim pensat ara està molt sobre la taula”, ha dit Johnson en una roda de premsa.

Hi ha un escull, però, i de rellevància en aquesta estratègia, i és la negativa manifestada des de la cancelleria alemanya a fer costat a la proposta. El canceller Olaf Scholz “prefereix centrar-se en una pressió ‘sostenible’ sobre Moscou que no imposaria una càrrega massa pesada als alemanys”.

17:19 hores. La comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha emès aquest dilluns un comunicat on insta Rússia a aturar la repressió “sense precedents” contra la llibertat d’expressió, de reunió i d’associació al país. Mijatovic denuncia que no es respecti al dret “legítim” de protestar contra la invasió russa d’Ucraïna, i adverteix que la detenció d’activistes, periodistes i defensors dels drets humans per part dels cossos policials russos té un efecte “enorme i esgarrifós” sobre la situació dels drets civils al país. “Les autoritats russes tenen la clau per aturar el patiment de milions de persones que ha desencadenat el seu atac a Ucraïna”, ha expressat Mijatovic.

En el comunicat, la comissària pels Drets Humans del CoE ha advertit que des de l’inici de la invasió russa més de 13.000 persones, “entre elles nens i gent gran”, han estat arrestades per “l’exercici del seu dret legítim a protestar pacíficament” a desenes de ciutats russes.

La comissària ha subratllat la gravetat de les últimes lleis “draconianes” adoptades pel parlament rus, que criminalitzen la difusió d'”informació falsa” sobre els actes de l’exèrcit rus, i castiguen les manifestacions públiques amb sancions de fins a quinze anys de presó i fortes multes.

16:28 hores. La tercera ronda de negociacions entre Rússia i Ucraïna ha començat aquest dilluns, segons ha informat el ministeri d’Exteriors de Belorússia en una piulada amb foto on es veuen representants de les dues parts asseguts novament en una taula. La trobada arranca amb la mala maror de les darreres hores pel fracàs dels corredors humanitaris anunciats per Rússia després que el govern ucraïnès els hagi qualificat “d’immorals” perquè condueixen tots a la mateixa Rússia o Bielorússia. Les acusacions creuades entre les dos parts del conflicte també s’han centrat en les darreres hores en la manca de respecte a les lleis humanitàries i la violació d’acords assolits anteriorment.

Mykhailo Podolyak, assessor del president ucraïnès Volodímir Zelesnki, ha fet una piulada pocs minuts abans de la trobada on ha assenyalat que començarien a parlar amb “representants d’un país que creu seriosament que la violència a gran escala contra civils és un argument”. En aquest sentit, ha fet una crida a demostrar que això no és així i ha demanat que no es presti atenció a “noms tòxics” com Ianukóvitx, Boyko, o Muraev, “que són russos ximples”.

De la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha acusat Ucraïna “d’obstruir” la sortida de civils. En una conversa amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, Putin ha demanat al bloc comunitari “obligar” Kíiv a “respectar la llei humanitària”, segons ha informat el Kremlin.

Així mateix, els ministres d’Exteriors de Rússia i Ucraïna han acordat reunir-se aquesta setmana a la ciutat turca d’Antalya; una trobada on també es preveu la participació de Turquia i on s’espera que s’arribi a acords per arribar a la pau i l’estabilitat.

Tercera trobada entre les delegacions ucraïnesa i russa des de l’inici de la invasió. Foto: Ministeri Exteriors Beilorússia

14:29 hores. Els ministres d’Exteriors de Rússia i Ucraïna acorden reunir-se aquesta setmana a la ciutat turca d’Antalya. El ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha anunciat aquest dilluns que els seus homòlegs de Rússia, Sergei Lavrov, i d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, tenen previst reunir-se aquesta setmana a la ciutat turca d’Antalya. En un missatge a Twitter, el ministre turc ha dit que les converses tindran lloc al marge del Fòrum Diplomàtic d’Antalya, que se celebrarà entre l’11 i el 13 de març. Així mateix, Mevlüt Çavusoglu també ha confirmat que participarà en la trobada. “Esperem que aquest pas porti a la pau i l’estabilitat”, ha expressat el ministre turc.

11:33 hores. Els corredors humanitaris que Rússia ha proposat obrir per evacuar civils a Ucraïna davant nous atacs només conduirien a Rússia, segons ha denunciat la viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk. En declaracions recollides per l’agència ‘Ukrinform’, Vereshchuk ha considerat aquesta maniobra “d’inacceptable”, i al seu torn, el ministeri d’exteriors ucraïnès ha parlat “d’evacuació impossible”. Rússia ha proposat obrir 6 corredors humanitaris des de Kíiv fins a Bielorússia i més endavant cap a Rússia, des de Sumi i Kàrhiv per ferrocarril o carretera fins a destinacions o estades temporals. Els corredors també inclourien la ciutat de Mariúpol. Ciutats totes elles, fortament afectades pels atacs russos.

L’alto al foc es promou per “petició personal” del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que va mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge, segons agències russes. En aquest sentit, el primer ministre d’Ucraïna ha dit que espera que el president Macron entenguin que els esforços que ha fet per ajudar el poble ucraïnès han estat “utilitzats i manipulats” per Rússia.

Així mateix, Iryna Vereshchuk ha informat que Ucraïna ha enviat el seu punt de vista de com haurien de ser els corredors humanitaris que estaria en disposició d’obrir a partir d’aquest dilluns.

Andana de l’estació de trens de la ciutat polaca de Przemysl, on cada dia arriben milers de refugiats fugin de la invasió d’Ucraïna. Foto: Natàlia Segura / Roger Pi de Cabanyes

10:00 hores. Rússia ha anunciat un nou intent d’alto al foc aquest dilluns a partir de les 8 del matí, hora catalana, per permetre l’obertura de “corredors humanitaris” per l’evacuació de civils a les ciutats de Kíiv, Kàrhiv, Mariúpol i Sumi, fortament afectades pels atacs, segons informen agències estatals russes com Interfax. L’alto al foc es promou per “petició personal” del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que van mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge, afegeixen les mateixes informacions. L’aturada pretén, apunten, alleugerir la “desasotra situació humanitària” en aquestes zones. Fins ara, els diversos intents d’alto al foc han fracassat.

ACN / Redacció