.

Rosa Ibarra, fotografiada aquests dies a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Tarragona21

Canvi de terç al PSC: una dona encapçala la candidatura a les eleccions del 21-D. Rosa Ibarra és la número u, per davant de Carles Castillo, que ho va ser al mandat anterior, degut a la decisió presa pel Consell Nacional del partit. Ibarra, vallenca -com els candidats Òscar Peris (ERC) i Albert Batet (Junts per Catalunya)-, assegura que la pressió sobre els candidats socialistes és forta amb episodis desagradables, com el rebuig que va rebre al balcó de l’Ajuntament vallencs la diada de Santa Úrsula. El primer objectiu socialista del nou mandat serà retornar la calma a Catalunya.

Li ha sorprès ser la número u de la llista? Com s’ho ha pres Carles Castillo? Quina relació manté amb ell?

Tinc una molt bona relació amb el Carles, la mateixa que teníem abans. El Carles va tenir una sorpresa inicial, però és clar que es tracta d’un projecte comú. Al PSC és el Consell Nacional qui escull les llistes, com així va ser. Es volia que almenys una demarcació catalana fos encapçalada per una dona. Es va valorar molt la feina que vaig fer al Parlament i al territori i es va decidir que fos la número u.

Al PSC s’ha valorat la feina que ha fet, per damunt de la de Carles Castillo?

Aixo no ho sé, jo sé que he treballat molt. El nostre grup parlamentari era molt petit, format per només 16 diputats, i per tant, no podia haver ningú que no treballés.

Hi haurà un lobby de Valls al Parlament?

Els vallencs i vallenques som forts. Coincidim tres vallencs, és així.

Són les eleccions més polaritzades de la història moderna de Catalunya, amb dos blocs enfrontats. Donim una raó per votar el PSC

Precisament per acabar amb la polarització. No és gens bo continuar amb els fronts. No volem trinxeres, volem ponts. Volem retornar al gran acord social que teníem i que ens permetia viure amb tranquil·litat, que comportava estabilitat, i seguretat jurídica per als ciutadans i per a les empreses.

El PSC està remuntant a les enquestes set anys després. Hi ha un tema de fons que és el vot útil. Qui no vulgui votar formacions independentistes, per què hauria de fer-ho al PSC i no a Ciutadans?

Perquè hem de votar per trobar una solució i Ciutadans no la representa. És part del problema. Ciutadans i el PP no van més enllà de dir ‘no’ a la independència. No presenten un projecte polític. Nosaltres proposem un projecte transversal del catalanisme polític en el que la immensa majoria dels catalans hi estiguin d’acord. Miquel Iceta ja ha demostrat que pot confegir aquests acords i ho seguirà fent després del 21-D.

Si Ciutadans guanyés les eleccions, el PSC li donaria el seu vot?

No, no faríem presidenta Inés Arrimadas. Representa el bloqueig de país que nosaltres no compartim.

Si guanyés ERC o Junts per Catalunya, els farien presidents?

No. Són el trencament, la roda que gira i no avança i a més volen seguir amb la mateixa tesitura, la via de la unilateralitat, el conflicte permanent.

Per tant, el PSC presentarà candidat propi

Clar. No veiem cap altre escenari que no sigui Miquel Iceta com a president, que és qui pot aportar les solucions.

La principal prioritat del PSC és que Catalunya recuperi la calma?

Sí. El Miquel Iceta fa servir la paraula reconciliació.

‘Convergència ha desplegat una gran estelada per intentar tapar les retallades i la corrupció’. Foto: Tarragona21

És dura, aquesta paraula

Sí, s’han obert ferides molt profundes. Hem de refer la convivència, recuperar l’economia -tenim 3.000 empreses que han marxat, de les que mil d’elles han deslocalitzat la seu fiscal- i a més a més, hi ha 300.000 catalans, petits estalviadors, que han retirat els seus fons i se’ls han endut a Vinaròs, a la Franja o a altres indrets.

Això ens preocupa molt. No és només un tema econòmic, ho és de traquil·litat. Abans de venir a aquesta entrevista, una senyora gran se m’ha adreçat i m’ha dit: ‘A veure si ho arregleu. No pot ser que seguim així. Hem de tornar a viure com vivíem abans’. És una mostra de l’angoixa en què molt gent viu, especialment gent gran.

Els partits independentistes atribueixen al Govern central la fugida de les empreses de Catalunya i redueixen la gravetat de la situació

No és cert de cap manera. El Govern central va canviar l’òrgan que pot prendre la decisió d’enretirar la seu social, però les decisions ja les havien pres abans les empreses. L’únic que fa el Govern central és permetre que en comptes que l’acord de trasllat es prengui per junta general d’accionistes, es faci per consell d’administració. Però la decisió, que és el realment greu i preocupant, ja l’havien pres les companyies.

Diuen que no n’hi ha per tant

No es pot minimitzar el tema: les empreses que han marxat representen el 40 per cent del PIB català. Les darreres dades de creixement econòmic indiquen que si tot segueix com fins ara, Catalunya serà la comunitat que haurà crescut menys de tot Espanya. Atur, boicot a les empreses, canvis de proveïdors, d’això en parla un estudi d’Esade, i al final de les dades s’aborda la incidència en la contractació, que reverteix en l’esgraó més dèbil de la societat, que són els treballadors.

Creu que el bloc independentista ha enganyat als catalans i també als independentistes?

Sí. Han il·lusionat els independentistes amb un objectiu que s’ha demostrat que no era possible. Ens van dir que en 18 mesos tindríem la independència i no ha estat possible, i a la resta de catalans ens han portat al desastre. Ells reconeixen que no estaven preparats, no hi havia estructures d’estat preparades, només explicaven el relat èpic.

Creu que Carles Puigdemont s’ha convertit en un líder populista?

Sí. S’ha convertit en un líder populista i no només en la campanya electoral. Ja fa temps que recorre al populisme per alimentar aquest discurs.

Què pensa quan Puigdemont proposa celebrar un referèndum per abandonar la Unió Europea?

Em sembla terrible. No genera estabilitat. Què pensaran les empreses que encara aguanten a Catalunya si veuen que un candidat que es postula com a futur president de la Generalitat fa aquesta proposta? Això és un disbarat. Després d’haver fet aquestes declaracions va rectificar perquè alguna empresa li va dir que si seguia així, abandonaria Catalunya.

I quan li diuen que el PSC forma part del bloc de 155?

No formem part de cap bloc. Vam donar suport al 155 perquè som gent que creu en la legalitat. Quan unes forces polítiques van decidir trencar el consens parlamentari, posar les institucions fora de la legalitat i fer una DUI, l’única opció era aplicar l’article 155. A l’Estatut del 2006, ERC va demanar el ‘no’, però la Falange i el PP, també. Formaven un bloc antiestatutari? Jo crec que dirien que no. Som gent seriosa, gent legal, que vol estabilitat jurídica.

El PSOE ha evitat que l’Estat intervingui TV3 i l’escola catalana?

Sí. Miquel Iceta va dir clarament que el PSC i el PSOE havíem evitat una intervenció més dura, que no afectés TV3 i el que per nosaltres no s’ha de tocar mai, que és l’escola. Vam actuar també perquè tinguéssim unes eleccions de manera immediata.

Si el PP i Ciutadans governessin a l’Estat amb majoria absoluta, què podria passar a Catalunya?

No crec que això passi. En tot cas, són forces que no han estat sensibles als problemes que té Catalunya i cap d’elles proposa millores. Nosaltres proposem un millor finançament i ells, curiosament, no el volen.

‘No és una bona notícia que hi hagi candidats empresonats durant la campanya’. Foto: Tarragona21

No és normal viure una campanya electoral amb candidats empresonats…

No, no ho és. No és una bona notícia. Tot allò que distorsioni la normalitat d’unes eleccions no és bo.

Tot i que és una decisió judicial

Clar. Nosaltres respectem les decisions judicials, però entenem que aplicar una mesura cautelar amb presó sense fiança és excessiu.

En el seu programa per les comarques de Tarragona reclamen el 10 per cent inversor de la Generalitat i fan especial incidència en l’aspecte social, proposant reduir les llistes d’espera.

Aquestes eleccions van d’acabar amb l’embolic que s’ha creat a Catalunya, però també de fer propostes socials. I d’això, els altres partits no en parlen.

No en parla gairebé ningú

Però nosaltres sí. Som gent de govern i vista la situació que tenim hem de fer propostes. Per exemple, tenim més de 50.000 aturats a la demarcació. Hem de desencallar projectes per crear ocupació, el CRT de Salou i Vila-seca, el Logis Penedès, i potenciar sectors com el de l’economia verda. Proposem una nova llei de barris per tal de regenerar barris de manera sostenible. Això crearia ocupació, i potenciarem la indústria agroalimentària donant-li valor afegit.

L’ocupació que s’està creant està mal pagada. Com ho evitaran?

La reforma laboral ha condicionat molt la contractació, però també hem de tenir en compte que a Tarragona tenim la indústria química, que sí que dóna treball qualificat i ben pagat. Hem de potenciar-la i donar estabilitat perquè les inversions de les multinacionals ofereixen treball estable i de qualitat. Des de Madrid haurem d’abordar la reforma laboral.

D’altra banda, les llistes d’espera han incrementat a Tarragona en 5.000 persones de 2010 a 2017. Proposem un pla de xoc amb temps d’espera garantits: si no et poden atendre en el teu hospital de referència ho han de fer en un altre i a càrrec del sistema públic. I entrar a la llista d’espera quan el metge de capçalera et derivi a l’especialista, no com es fa ara, que has d’esperar a entrar a la llista d’espera.

I si malgrat això no es redueixen les llistes?

Proposem contractar més professionals, obrir més quiròfans i reforçar més l’atenció primària.

Com es pagarà això? La Generalitat esta arruïnada

Amb una reforma fiscal segons la qual qui més té, més paga, incrementant el tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més elevades. En segon lloc, millorant el finançament, i per això necessitem un Govern a Catalunya que pugui consensuar amb el Govern de l’Estat aquesta millora, i en tercer lloc, fent aflorar el diner negre. Finalment, amb el creixement de l’economia. Cal també evitar despeses supèrflues. Ens cal solucionar la necessitat de beques menjador per a 95.000 nens. Tenim 30.000 persones a l’espera d’alguna ajuda per la dependència només a les comarques de Tarragona.

Per què Junts pel Sí no ha afrontat aquestes problemes? També els preocupa

Perquè han fixat l’objectiu en la independència.

Creu que l’estelada ha tapat molts problemes reals que tenen els catalans?

Sí. Hi ha dos tipus d’independentistes, els de tota la vida, com els d’ERC, i els  que van veure en l’estelada l’excusa per poder tapar les retallades que havien practicat i la corrupció que afectava el seu partit, com era Convergència. Es va desplegar una estelada ben gran per intentar tapar-ho.

Jaume Garcia