.

Clara Zetkin (esquerra) i Rosa de Luxemburg, el 1910

Clara Zetkin (esquerra) i Rosa de Luxemburg, el 1910

Quan la professora Clara Zetkin, representant al Partit Socialista alemany, en la conferència internacional de dones socialistes de 1910 a Copenhaguen, va proposar celebrar el dia internacional de les dones va aconseguir el suport de totes les delegades assistents.

Al congrés, a més, van exigir millores laborals per a les dones, drets sindicals, millors salaris, la jornada de vuit hores i el rebuig al treball infantil. Zetkin defensava un nou ordre social.

La Revolució Russa de 1917 va tenir molt a veure en l’elecció d’aquest dia internacional. A Rússia es celebrava el 8 de març des de 1914. El 1917 les dones russes es van amotinar davant la falta d’aliments, donant inici al procés revolucionari que acabaria en el mes d’octubre d’aquest mateix any. Els esdeveniments del 8 març 1917 són importants, a més de perquè van donar origen a la revolució i perquè van ser protagonitzats per dones, també perquè van ser les que van fer que el Dia Internacional de la Dona es passés a celebrar definitivament el 8 de març.

Quan sembla que totes les reivindicacions formen part del passat i que les revolucions són història, l’Organització Internacional del Treball (OIT) ha publicat l’Informe Mundial sobre Salaris 2014/2015, on ha analitzat entre d’altres aspectes socials la desigualtat salarial entre homes i dones en els diferents països europeus.

Segons els resultats de l’estudi realitzat per l’OIT la desigualtat en les retribucions entre dones i homes no està justificada per causes objectives. L’OIT assenyala que les espanyoles haurien de cobrar un 2% més que els homes si es tingués en compte una comparativa de les seves capacitats productives.

Lluny de la reducció la bretxa salarial, l’informe de vulnerabilitats elaborat per Creu Roja, conegut fa tres dies, ens ofereix xifres alarmants: el 75% d’aquestes dones viuen en llars d’extrema pobresa. L’organització ha definit un perfil: la majoria està a l’atur, no poden arribar al final de mes, es fan càrrec del treball domèstic i dels fills, estan més ben qualificades que abans i moltes han patit maltractaments.

Amb aquest panorama, el lema “Pa, terres i pau” dels motins de dones de 1917 haurà de tornar a les pancartes. El primer Dia Internacional de la Dona el 1911, va treure al carrer més d’un milió de dones. No podem abandonar la memòria de les nostres predecessores, no podem quedar-nos a casa.
El dia 8, aquest diumenge, sortim a defensar els nostres drets, a exigir al govern del PP que no ens menyspreï, que ens situï en primera línia, que abandoni la idea d’una societat on les dones som ciutadanes de segona.

Defensem la nostra dignitat a les urnes i als carrers.

Rocío León, Secretària d’Acció Política del PSC Tarragona