.

.

TOTS 21

Ricomà, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

Aquest divendres s’ha celebrat al Palau de Congressos de Tarragona la jornada de debat sobre la necessitat de segregar el trànsit ferroviari de mercaderies per l’interior. L’alcalde Pau Ricomà ha obert la trobada destacant que «és indispensable que les mercaderies comptin amb una plataforma segregada i exclusiva per elles. Ens hi juguem la salut, la seguretat, la preservació del medi ambient i de monuments reconeguts com a Patrimoni Mundial per la UNESCO i ens hi juguem una bona connectivitat ferroviària per a passatgers».

Ricomà també ha posat de manifest que «el Camp de Tarragona és una localització estratègica pel conjunt de l’economia europea. I ens mereixem una inversió ferroviària digna i l’exigim». El batlle ha fet afegit que «tenim per davant la possibilitat de capgirar aquesta realitat».

Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma Mercaderies per l’Interior, Eugeni Sedano, ha explicat que el trànsit de mercaderies per la costa provoca la saturació de la via de la costa, risc per la seguretat, perjudici a la salut pública, afectació al patrimoni històric i afectació d’espais naturals com la Xarxa Natura 2000.

Sedano ha reclamat una «alternativa urgent de transport de mercaderies per l’interior d’amplada internacional, exclusiva de mercaderies, de doble via, tècnicament eficient, social i territorialment responsable i econòmicament sostenible».

Posteriorment, hi hagut una primera taula rodona l’impacte econòmic i la necessitat de disposar de la infraestructura en la qual han participat el president del Port de Tarragona Josep M. Cruset, la presidenta de la Federació Empresarial Hosteleria i Turisme de Tarragona, Berta Cabré, i el president de GRACE, el representant de l’AEQT, Antoni Boix i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras. En una  segona taula de debat hi han participat el director del departament d’Història i Història de l’art de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo, l’enginyer de camins Ramon Juanola i el portaveu de l’associació per a la promoció del transport públic, Daniel Pi. Aquest putn de trobada ha reflexionat entorn a les afectacions a la seguretat, a la salut i al patrimoni.

Redacció