.

.

TOTS 21

Imatge del Gaudí Centre. Foto: Cedida

Reus se suma a la celebració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme aquest dissabte 2 d’abril. Entre altres accions, el Gaudí Centre il·luminarà al vespre la façana amb el color blau identificatiu d’aquesta jornada. A més, les entitats de la ciutat que treballen amb persones amb autisme, que compten amb el suport de la Regidoria de Benestar Social, han organitzat dues activitats amb motiu d’aquest dia mundial:

A les 10 h, a les instal·lacions del Club Natació Reus Ploms (avinguda de Marià Fortuny, 5), l’Associació Supera’t presentarà el documental «En l’esport no es tracta sempre de ser els millors. Beneficis de l’esport en l’adolescència», produït per Aïda Serra Martí. També hi haurà activitats lúdiques i esportives per a tothom, entre les quals destaca un torneig solidari de tennis a partir de les 11 h.

A les 12 h, a la biblioteca Pere Anguera (carrer de Joan Salvat Papasseit, 14), l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona, coneguda com a Aspercamp inaugurarà l’exposició de mems amb llenguatge de videojocs i anime que visualitzen els pensaments autistes amb clau d’humor amb el títol «De l’Autisme a l’Anime», resultat del taller «En pròpia pell» realitzat per l’artista Hortènsia Fuster Cabrera i membres d’Aspercamp. Un projecte guanyador del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas2021 que dona veu a les persones neurodiverses, intercanviant experiències, sensacions, sentiments i reivindicacions en primera persona. A més, avui, divendres 1 d’abril, a les 18 h, al Centre Cívic Llevant (plaça Horts del Canonges, 1), també han organitzat dos tallers familiars: un de papiroflèxia i un altre de balls folk.

A més d’aquests actes, avui la Federació Catalana d’Autisme pel Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme ha programat una jornada de reflexió i consciència presencial i en línia.

Manifest

En els dos actes també es llegirà el manifest de la Federació Catalana d’Autisme. «Un feliç viatge per la vida» és el lema escollit enguany per Autisme Europa per commemorar aquest dia. Per això, el manifest reivindica que les administracions públiques tinguin en compte a les associacions de familiars i persones autistes o amb autisme a l’hora d’impulsar i organitzar serveis per tal que es garanteixin els drets d’aquest col·lectiu.

Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

El Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme se celebra el 2 d’abril. L’objectiu d’aquest esdeveniment, promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides des de l’any 2007, és sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i trencar els mites que existeixen al voltant d’aquest tipus de trastorn.

Els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) són trastorns crònics del neurodesenvolupament que habitualment es detecten durant els primers trenta mesos de vida. Les alteracions de la comunicació, les alteracions de les competències socials i de la imaginació, i un patró d’interessos i activitats molt restringit i estereotipat en són els símptomes més freqüents. Sovint s’observen conductes anormals, com moviments de balanceig i obsessions insòlites cap a alguns objectes o esdeveniments.

El TEA té efectes importants en la qualitat de vida de les persones que els pateixen. Per això cal garantir a aquestes persones una detecció precoç, una intervenció psicoeducativa especialitzada i els suports necessaris en tots els àmbits per a la seva inclusió educativa, laboral i social.