.

Maria Mota i David Vidal. Foto: Cedida

Maria Mota i David Vidal. Foto: Cedida

Reus en Moviment considera prioritari desenvolupar a Reus un pla integral d’atenció a la salut mental pel conjunt de la població i que faci especial incidència en la població jove i adolescent. El cap de llista de ReM, David Vidal, i la infermera de salut mental i membre de la candidatura Maria Mota han proposat aquest dijous que l’Ajuntament apliqui una visió transversal a les polítiques d’atenció i prevenció de problemes mentals i a les polítiques de salut en general perquè, tal i com diu el progrma electoral de la formació “es garanteixi l’equitat, l’accessibilitat, la continuïtat i la proximitat que cohesiona socialment: perquè asseguren prestacions amb menys desigualtats personals, de grups vulnerables o territorials”.

En aquest sentit, Reus en Moviment reclama més cogovernança de l’Ajuntament amb la Generalitat, de manera que les decisions sobre salut responguin a la realitat social de la ciutat. En aquest punt, David Vidal ha defensat el manteniment de recursos i funcionament professional del Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Reus i ha criticat “la manera i el contingut de certes decisions preses recentment per la direcció de l’Hospital que no s’han justificat degudament ni davant dels usuaris ni davant dels professionals ni davant de la ciutadania”. Per a David Vidal les decisions recents que s’han pres en relació amb aquest servei “són un avís d’una possible externalització o privatització d’un servei que ha estat pioner i és encara avui un referent del seu àmbit”.

Vidal ha alertat una vegada més sobre el risc de gestionar els serveis públics de salut prioritzant només els criteris de rendibilitat econòmica i ha recordat que “amb les experiències viscudes a la ciutat de Reus en les darreres dècades en l’àmbit de la salut pública hauríem d’haver-ne après i saber que amb els serveis públics no es pot jugar a fer de gestors empresarials d’èxit”. “L’èxit en salut pública”, ha afegit Vidal, “es mesura en indicadors de salut, no en si atenem la mateixa gent amb menys costos i menys personal, una deriva que, com s’ha demostrat, ens porta a la precarietat dels professionals i la minva en la qualitat del servei”.

Prevenció i salut mental en adolescents
Per la seva part, Maria Mota ha explicat que en el cas que Reus en Moviment pugui influir en polítiques de salut al Govern municipal, s’impulsarà   l’increment del pressupost destinat a la salut mental en adolescents dins dels diferents plans vigents en aquest àmbit, i en paral·lel “treballarem en la millora de la convivència en centres educatius per prevenir casos d’assetjament i altres situacions, en col·laboració amb les famílies i equips docents”.

De fet, Mota ha recordat que a hores d’ara “els sectors en risc de trastorns mentals i que actualment estan més desatesos són els grups d’adolescents i gent gran amb situacions com la depressió, risc de suïcidi, demències i també cal suport a les famílies que les han d’atendre i acompanyar-les”.

Les propostes sobre salut del programa electoral de Reus en Moviment sorgeixen del grup de treball de Xarxes de suport i promoció personals, en què han participat diverses persones expertes i coneixedores del món de la salut i el benestar comunitari.

La Regidoria de Salut, “absent” durant quatre anys
Des de Reus en Moviment s’ha valorat positivament i es dona suport la proposta feta dies enrere per En Comú Podem per impulsar un pla de salut mental comunitària a la ciutat, una mesura que va en la línia del programa electoral de Reus en Moviment. Amb tot, caldria revisar i reforçar amb recursos humans i econòmics el pla de salut municipal vigent i prorrogat, així com impulsar de forma proactiva el pla de prevenció de la conducta suïcida presentat a finals de mandat. David Vidal s’ha mostrat insatisfet amb la Regidoria de Salut i el paper jugat durant l’”etapa Covid19”, i creu que aquesta regidoria ha brillat per la seva absència, tot i que ara prometi el que no ha fet en els últims quatre anys.