.

 

Pla obert de la Coronació del Senyor, amb diverses nenes darrere de Crist, a Reus. Foto: ACN

Reus ha celebrat aquest diumenge l’acte de la Coronació del Senyor, una de les cerimònies de tradició més arrelada de la Setmana Santa al municipi. L’acte, del qual no es té constància que se celebri a cap altre lloc del país, es remunta al segle XV i simbolitza la resurrecció de Crist. El Diumenge de Pasqua, l’església de la Puríssima Sang, guarnida de flors, s’omple de gom a gom per presenciar aquest acte de caràcter parateatral, en què un grup de nenes perfumen el cos de Crist i l’acaben coronant com a Crist Rei enmig dels cants d’al·leluia.

El clavari de la Congregació de la Puríssima Sang, Xavier Just Faro, ha explicat que treballen perquè aquest acte “únic i tan antic” tingui el reconeixement per part del Departament de Cultura de la Generalitat com a Bé d’Interès Nacional. Els tràmits es van iniciar l’any passat i, de moment, s’ha inclòs l’acte com una festivitat dins del catàleg. En la celebració d’aquest diumenge, a més de l’alcalde, Carles Pellicer, hi ha assistit la diputada de Junts per Catalunya Elsa Artadi i el secretari primer a la mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós.

Pla obert d’Elsa Artadi i Eusebi Campdepadrós, dempeus, darrere de diverses nenes que participen en la Coronació del Senyor a Reus. Foto: ACN

L’acte, del qual es té constància des del 1557, rememora la resurrecció de Crist i es fa un cop acaba la missa de diumenge. Enguany han participat 14 nenes, totes en edat de fer la comunió, vestides de blanc, en mostra de puresa. Tot i això, les protagonistes no sempre havien estat les nenes, ja que anteriorment era una donzella que volia casar-se aquell mateix any qui portava a terme la Coronació. De fet, així queda evidenciat a l’absis de l’església, on hi ha representada una parella de nuvis.

En la cerimònia se segueixen diversos passos. Primer, les nenes retiren el vel que cobreix Jesús, li treuen els claus i el netegen amb un mocador i l’unten amb perfums. Després, situen cinc petits poms de flors en les ferides i l’hi tiren pètals. Finalment, el moment àlgid de l’acte arriba quan dues nenes posen una corona petita als peus de Jesús i una altra, més gran, al cap. Així, el coronen Crist Rei mentre sona l’al·leluia.

Com que no tenen constància de cap acte semblant al territori, la Congregació treballa perquè se’ls reconegui com a Bé d’Interès Cultural Nacional. De moment, estan catalogats com a festivitat. “Esperem que, amb el temps, hi hagi un reconeixement en l’àmbit cultural pel fet de ser tan antic i mantenir aquesta tradició”, ha comentat el clavari.

ACN