.

Vista del complex químic durant la parada de la producció

Vista del complex químic durant la parada de la producció

La companyia petroliera Repsol reduirà a Tarragona 200.000 tones d’emissions de CO2 a l’exterior gràcies a un seguit de millores que introduirà durant la parada programada del sector químic de la plant, que ha superat ja l’equador de la seva activitat. L’empresa ha contractat 1.500 treballadors extres per aquestes tasques que es fan durant la parada i que, amb una inversió superior als 40 milions d’euros, pretenen millorar cada cinc anys la seguretat i el medi ambient al complex tarragoní de la firma.

El director del complex a Tarragona, Josep Font, ha anunciat aquesta reducció. “Amb les millores eficients que s’apliquen a la parada en matèria només de neteja reduirem 100.000 tones a l’any”, el que suposa entre un cinc i un 10 per cent de la reducció. La resta són altres tipus de millora que s’implementaran a la planta.

Repsol ha arribat a l’equador temporal de la parada programada que implica l’aturada de l’activitat de part del Complex Industrial, en concret de les unitats de combustibles (destil·lació i hidrotractaments). Aquest tipus de parades de manteniment estan programades i es regeixen per un calendari plurianual. Es van repetint de forma periòdica per a la revisió i manteniment de les unitats de les plantes.

Un operari de Repsol, fent tasques en la jornada d'avui

Un operari de Repsol, fent tasques en la jornada d’avui

La parada contempla la realització d’inspeccions reglamentàries i l’execució de determinats treballs de manteniment i projectes d’inversió, que no poden dur-se a terme amb les unitats de producció en marxa, amb una estimació total de 500.000 hores home. Les inversions estan relacionades amb la seguretat, les millores mediambientals i l’eficiència energètica, tot aplicant les millors tecnologies disponibles. La companyia destina un total de 42,5 milions d’euros a aquesta parada.

Fins ara, no s’ha produït cap accident amb baixa, i Repsol continua treballant per assolir els “zero” accidents, objectiu principal de la parada.

A la meitat de la parada, “s’estan complint les previsions”. El compliment del programa de la parada comporta que s’estiguin executant els treballs previstos.

La parada servirà també per primera vegada per poder treballar de nit gràcies a la instal·lació d’un nou sistema amb 200 punts de llum no reflectants. Entre les tasques figura la neteja, inspecció i reparació de 19 forns, 16 reactors, dipòsits, 214 intercanviadors de calor o el timbrat de 400 vàlvules de seguretat.

Altres tasques associades a la parada seran la reparació d’una columna de buit o la instal·lació de precalentadors.

L’inicident de les emissions de fum

Respecte a l’incident de l’emissió de fums de fa dues setmanes, el director de la planta ha afirmat que s’està treballant perquè no es torni a repetir, a partir de fórmules tècniques que provoquin que quan hi hagi emissions de CO2, aquestes es dissolguin amb l’entrada de vapor, el que no va succeir en l’episodi del mes de maig i que va despertar crítiques ciutadanes i ecologistes.

Font no ha concretat quina serà la solució tècnica ni el calendari de la seva aplicació, però ha reiterat l’interès de la companyia a buscar una solució.

L’emissió de fums és preceptiu en cas de parada de la planta, com va succeir el l’anterior episodi, justament per una qüestió de seguretat.