.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, durant un ple en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

El posicionament dels ajuntaments del territori de cara al referèndum del pròxim 1-O força al màxim els equips de govern anomenats de progrés (PSC-ERC) però també aliances internes construïdes per consolidar predominis pensades en clau estrictament local. En aquest darrer cas, Salou és un dels exemples de la complexitat en la que es pot trobar un consistori muntat amb peces que no encaixen a partir del decret de la Generalitat que trasllada la responsabilitat de l’organització de la consulta al món local. El seu alcalde, Pere Granados, va deixar clar que no col·laboraria tot i haver-se presentat amb el seu partit, la FUPS, dins del tiquet electoral amb la que llavors encara era CiU. Aquest dimarts, però, tres regidors del PDeCAT (Marc Montagut i Prats, Benet Presas i Sureda i Ramon Pascual i Poy) i la regidora de Demócrates de Catalunya Martina Fourrier Martinez han fet públic un escrit on manifesten, sense ambiguetats, el seu suport al referèndum. Una necessitat de marcar distàncies polítiques en l’escenari nacional tot reconeixent també que “les realitats socials son complexes i diferents a cada poble o municipi, i que el vot expressat lliure i democràticament a les passades eleccions municipals va donar a Salou les majories existents avui en dia al consistori”.

Tots ells manifesten “la nostra implicació total i absoluta amb el procés d’autodeterminació que està vivint el nostre país en els darrers anys, com hem demostrat al llarg de la nostra trajectòria, votant sempre a favor de tots els acords que s’han presentat en aquest sentit”. Aquesta voluntat es concreta en la “nostra ferma decisió de facilitar l’expressió lliure de la seva voluntat a la gent del nostre poble, mitjançant l’instrument del Referèndum convocat pel proper 1 d’octubre, que ha de permetre el lliure pronunciament de la nostra societat sobre la possibilitat, o no, d’esdevenir un nou estat independent, com ha succeït tants i tants cops en altres països al llarg de la història contemporània”.

Els signants afegeixen “que la negativa de l’Estat per a poder celebrar el Referèndum, perjudica, no sols als que defensem un si, perquè creiem fermament que la independència és la millor i única opció viable avui en dia per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans que integren el nostre país, sinó que també perjudica als ciutadans partidaris de votar no i que volen seguir formant part de l’Estat Espanyol”.

Per tot plegat, consideren que “l’opció del Referèndum és la última carta que ens ha deixat l’Estat Espanyol desprès de múltiples negatives per a pactar un nou status per Catalunya, que hagués millorat la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes, donats els reiterats incompliments de l’Estat Espanyol en aquest aspecte, independentment del color polític dels governs a Madrid”.