.

El diputat de JxCat, Quim Torra, durant les declaracions als mitjans de comunicació a Ginebra, el 18 de març. Foto: Bernat Vilaró

Després d’estudiar diverses opcions i perfils, Carles Puigdemont ha escollit Quim Torra. Compta amb els vots suficients per ser escollit: JxCat i ERC sumen 66 vots -gràcies a la delegació de vot de Puigdemont i Comín- enfront dels 65 de l’oposició, ja que la CUP ja ha dit que mantindrà l’abstenció.
Torra ha estat un dels diputats més reivindicatius del referèndum de l’1 d’octubre.

És qui s’ha encarregat, juntament amb Francesc Dalmases i Laura Borràs, de negociar amb la CUP el rumb de la legislatura. També va ser qui ha presentat, en diversos actes al territori, el pla per la República, que passa per fer un procés constituent ciutadà per acabar el mandat amb un projecte de Constitució. Alhora, ha estat un dels defensors de l'”Espai lliure de Brussel·les” i que Puigdemont segueixi mantenint la direcció política del Procés i de la Generalitat des de l’exili.

El diputat de JxCat va ser el director del Born Centre Cultural durant el mandat de Xavier Trias i director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat el 2016. També ha estat vinculat al moviment civil: va ser president d’Òmnium i, després, membre del secretariat de l’ANC.

Quim Torra (Blanes, 1962) serà el 131è president de la Generalitat. Advocat, editor i escriptor, va anar de número 11 a les llistes de JxCat per Barcelona. Home de la confiança de Carles Puigdemont, fonts del grup parlamentari el descriuen com un dels independents amb un discurs més contundent i “nítidament republicà”. Fonts properes a Torra destaquen que compleix el perfil d’un president del Govern que assegurarà l’enllaç amb Puigdemont des de “l’exili”, i que serà coherent amb el discurs del seu antecessor a la Generalitat. Encaixa, doncs, amb l’estratègia de JxCat d’apostar per una figura transitòria que entengui que el president “legítim” és Puigdemont. S’espera que Torra sigui investit a principis de la setmana que ve, possiblement després d’una segona volta.

Al primer ple de la legislatura, l’1 de març, Torra va destacar per un discurs contundent i reivindicatiu. Va afirmar que si Puigdemont encara no era president “és perquè tots els poders de l’Estat s’han mobilitzat per impedir-ho”. “Només amb la República serem lliures” i “més que un estat de dret, és un Estat que tira pel dret”, va subratllat des del faristol. Així mateix, es va preguntar retòricament “què li passa a l’Estat amb els presidents de Catalunya”, i va recordar que la majoria dels caps de la Generalitat han estat “jutjats, empresonats o exiliats”. En el ple del 24 de març, i després del nou empresonament de Jordi Turull -aleshores candidat a la investidura-, Torra va tornar a intervenir al saló de sessions per sentenciar: “Ens volen muts, silenciats i atemorits. Més de 900 investigats per voler votar”.

Del Born a Sant Jaume

Torra va dirigir el Born Centre Cultural del 2012 al 2015, any que va presidir Òmnium, en substitució de Muriel Casals. El 2016 va ser nomenat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat. El mateix any va presentar-se a les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC, però la incompatibilitat amb el càrrec públic de director del Centre d’Estudis el va obligar a renunciar, un mes després de ser escollit secretari. En aquells comicis Torra formava part d’una candidatura per desbancar Jordi Sànchez com a president de l’entitat. També dirigeix la Revista de Catalunya i col·labora amb la publicació digital Esguard. A més, el futur cap del Govern va crear l’editorial A Contra Vent (2008) i el 2009 va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig per ‘Viatge involuntari a la Catalunya impossible’.