TOTS 21

Un col·lectiu de propietaris d’establiments de restauració de Reus, reunits al voltant d’un grup de whatsapp com a primer pas per a constituir-se en entitat, han organitzat per aquest dimecres a les 18.00 hores una manifestació silenciosa davant de l’edifici consistorial de la plaça Mercadal per reclamar «ajudes directes al sector», en un intent de pal·liar els greus efectes econòmics que estan patint per les mesures de prevenció de la Covid-19. Alhora, han enviat a l’alcalde, Carles Pellicer, una carta on a més de donar-se a conèixer com a lobby de pressió, reclamen de forma més concreta «la condonació d’impostos que depenen directament d’aquest ajuntament».

La carta, a la qual ha tingut accés Tots21, deixa constància que estan farts de ser «el focus d’acusacions i els principals culpables segons les autoritats de fer créixer l’índex de contagis». De fet, recorden que «la gent s’infecta més en les reunions familiars o socials, o als ambulatoris i metges. En el nostre dia a dia és més fàcil trobar aglomeracions de gent en mercats o supermercats, al transport públic o a la porta de les escoles (…) Queda demostrat que la culpa no la té l’hostaleria, en tot cas l’ús que la gent en fa, igual que en tot».

En aquest punt, mostren la sorpresa pel fet que els tancaments obligats dels negocis totals o parcials només han vingut acompanyades d’ajudes per al sector «insignificants o nul·les», i amb l’agreujant de no haver estat consultats en cap moment. «Ens demaneu que complim les lleis i així ho fem, però en canvi veiem injustícies en aforaments de supermercats i festes privades, en el transport i en una llarga llista de fets. Veiem que en molts d’aquests llocs ningú desinfecta tan correctament la zona com ho fem nosaltres», deixen anar.

«Cada dia que passa -continua la carta- és més insuportable. A l’hostaleria estem en un pou amb molt poca llum! I no tan sols nosaltres, sinó tot el que ens envolta (empresaris, treballadors, proveïdors de tota mena i els familiars de tots aquests). No aconseguim trobar una relació entre els impostos i la facturació», argumenten abans de demanar la condonació dels impostos municipals que afecten el sector (terrasses, taxes d’escombraries entre els principals).

J.S.