.

Capçalera de la manifestació del sector de l’educació a Tarragona. Foto: Eloi Tost / Gerard Vives

Imatge de l’Òmnium mostrant el seu suport a la manifestació.

Prop d’un miler de persones s’han manifestat aquest dimecres al migdia a Tarragona en defensa del català a l’escola i en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% de l’ensenyament en castellà. La convocatòria s’ha fet en el marc d’una jornada de vaga als centres educatius i a la concentració principalment hi han assistit professorat i alumnat de secundària. La marxa ha començat a la plaça Imperial Tarraco i ha anat fins a la porta dels serveis territorials d’Educació. En un manifest, els sindicats han criticat la “submissió del Govern” a l’Estat per “acceptar” un 25% a les aules. La manifestació estava encapçalada per una pancarta on s’hi podia llegir ‘La pública és en català’.

Els assistents han fet càntics a favor de la immersió i en contra del conseller d’Educació, Josep González-Cambray. En arribar al final de la marxa s’han llegit dos manifestos: un dels sindicats de professorat convocants – USTEC-STEs, COS i Intersindical-CSC- i l’altre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. En essència, tots dos textos han expressat el mateix sentiment contra la sentència judicial que han assegurat “és una estratègia orquestrada per l’Estat en contra del català”. En aquest sentit han lamentat “la resposta covarda del Govern”, així com la “submissió davant el govern espanyol” per acceptar un 25% de castellà a les aules.

Pels convocants es tracta “d’un desmantellament llarg i silenciós” de la immersió lingüística, agreujat per les retallades i les ràtios. “Es carreguen una eina d’integració social. Exigim que el català sigui la llengua vehicular en totes les etapes educatives, també en les extraescolars”, han assenyalat.” Des del SEPC s’ha titllat el decret del Departament d’Educació de “vergonyós”.

Paral·lelament, la portaveu d’USTEC-STEs a Tarragona, Laura Ferré, ha criticat que des d’Educació s’hagi establert que la immersió s’acabi regulant des de les escoles. “Això és passar la patata calenta al personal dels centres. Demanem una regularització per tothom igual, amb un mínim marge de flexibilitat perquè cada centre la pugui adaptar a les seves necessitats”, ha finalitzat.

Eloi Tost / Gerard Vives