.

.

TOTS 21

L’alcalde, Fran Morancho, amb representants de l’empresa sudcoreana

L’empresa sud-coreana ILJIN obrirà a Mont-roig la seva primera fàbrica a Europa amb un projecte d’inversió de 600 milions d’euros que contempla la creació de 500 nous llocs de treball i la previsió d’obrir el 2025 una planta de producció de 30.000 m2 al polígon dels Comellarets. Aquesta ha estat la gran notícia dels últims mesos, no només a Mont-roig del Camp, sinó a tot el Camp de Tarragona.

ILJIN Materials és una de les úniques empreses del món que es dedica a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics. Aquesta serà la primera fàbrica que ILJIN Materials, amb un projecte d’alt valor tecnològic, obrirà a Europa mitjançant la qual vol arribar als seus clients europeus. El novembre de 2021 van començar els primers contactes entre l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i l’empresa, que van ser succeïts per trobades amb diferents nivells tècnics i directius d’ILJIN. En aquest treball de mesos també hi van participar diverses direccions generals de la Generalitat, la més destacada la d’Indústria, així com la Secretaria d’Estat d’Indústria.

Imatge virtual de la futura plaça Jaén de Miami

Continua la reforma de l’avinguda Barcelona de Miami Platja

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp rebrà una subvenció d’1,8 milions d’euros dels fons de recuperació europeus per les obres de la segona fase de l’avinguda de Barcelona de Miami Platja, que ja han entrat a la fase final d’acabats. Es tracta d’una subvenció dels fons Next Generation gestionats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i una molt bona noticia pel municipi ja que es podran alliberar aquests diners i destinar-los a finançar altres inversions. Les obres de construcció d’aquest nou tram de l’avinguda Barcelona s’espera que estiguin llestes entre els mesos d’abril i maig connectant amb el tram que ja estava remodelat des de fa quatre anys fins a la Plaça Tarragona.

D’altra banda, la plaça Jaén, un cop finalitzin les obres iniciades l’any passat, es convertirà en un nou espai de referència a Miami Platja amb la incorporació d’algunes de les darreres novetats en aquest tipus d’espais d’oci i socialització al carrer amb una gran zona de jocs que comptarà amb una setantena d’activitats lúdiques.

Les obres del passeig de les Cales, el 2023

El Govern de l’Estat ha posat fil a l’agulla perquè el 2023 sigui l’any de l’inici del passeig de les Cales a Miami Platja. El passat mes de desembre la Secretaria de Medio Ambiente va publicar la licitació de l’execució de les obres. El passeig de les Cales és una de les reivindicacions històriques per millorar aquesta zona, que no és de competència municipal, i que des de fa temps patia un greuge comparatiu amb altres localitats del litoral. Recordem que fa més de vint anys que l’Ajuntament va fer la tramitació urbanística per protegir aquestes cales i que l’any 2010 l’estudi d’arquitectura i disseny Capella Garcia Arquitectura va dissenyar el projecte original, que ara ha servit de base per desenvolupar l’actual proposta. Les obres, que tindran un cost aproximat d’11 milions d’euros, permetran donar continuïtat al litoral de Miami Platja, millorant l’accés a les cales i naturalitzant l’espai.

Transformació de la N340 i nova passera per unir urbanitzacions

El Ministerio de Transportes, Movilidad i Agenda urbana està treballant en 2 projectes reivindicats des de fa temps des del municipi i que permetran millorar la mobilitat i fomentar una vialitat més segura i humanitzada. Es tracta de la reconversió de la Nacional 340, des de la riera de Riudecanyes, límit amb el terme municipal de Cambrils, fins a la plaça Dr. Fleming de Miami Platja amb l’objectiu d’incorporar la carretera al teixit urbà. El 2016 es va fer la primera demanda a la Subdelegació del Govern espanyol perquè es fes la cessió d’aquest tram així com una intervenció per tal d’humanitzar aquesta carretera.

Fotomuntatge del futur carril bici a l’N-340

Per altra banda, s’ha aconseguit la construcció d’una passera per a vianants i bicicletes que connectarà Bonmont – Casalot – Via Marina amb Miami Platja. Aquesta és una petició del veïnat de les urbanitzacions nord que tenen a Miami Platja com a nucli de referència i una manca de connexió segura per als desplaçaments a peu o amb vehicles no motoritzats. Finalment, i després de treballar-hi molt de temps, l’Estat ha acceptat fer les inversions i el projecte ja està contemplat dins dels pressupostos del 2023 del Govern espanyol.

Mont-roig tindrà un complex esportiu i d’oci obert a la ciutadania

L’Ajuntament està treballant en la creació d’un important complex esportiu a Mont-roig, a l’actual zona esportiva, que té una dotació pressupostària de 2’2 milions d’euros. L’objectiu és endreçar aquest espai i obrir-lo a la ciutadania perquè sigui un punt de referència de l’esport i l’oci. Per aconseguir-ho es redissenyarà l’espai de tal forma que quedaran uns carrers centrals que connectaran els diversos equipaments. Alguns d’ells es reubicaran, com és el cas de la piscina que canviarà de lloc i de disseny.

Així mateix es construirà un skatepark, una zona de gimnàs exterior, un espai de jocs infantils i una plaça per a activitats diverses. Es tracta d’una operació urbanística rellevant per millorar aquest espai i que tots els equipaments d’aquesta zona estiguin connectats, obrint al poble també, l’institut Antoni Ballester. Per dur a terme aquest canvi s’ha fet un procés participatiu amb joves, entitats i persones vinculades a l’esport del municipi, les conclusions del qual s’estan tenint en compte en el projecte, que també inclou millores en les instal·lacions existents.

3,9 milions d’euros per transformar la destinació turística

L’Ajuntament, el govern de l’Estat i la Generalitat financen a parts iguals un programa per a la sostenibilitat del sector que preveu 12 actuacions. L’objectiu del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions 2022 és impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a un model basat en la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, així com donar suport al desenvolupament d’estratègies de resiliència davant dels nous reptes als quals s’enfronta el sector turístic. Uns criteris que s’alineen perfectament amb el projecte presentat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, motiu pel qual ha estat seleccionat dins l’apartat de municipis turístics.

Recreació virtual de la futura Ecoteca, un nou espai per avançar cap a una nova cultura del consum, l’ús i la recuperació dels recursos

El Pla de Sostenibilitat Turística permetrà el finançament de 12 accions diferents que aposten per la transformació i modernització del sector turístic a través de la sostenibilitat i la digitalització, augmentant la seva competitivitat i resiliència. Amb aquesta inversió s’executarà l’Ecoteca, el pla director del centre històric de Mont-roig, la remodelació de l’entorn de la plaça Girona, la creació d’un centre de convencions o la construcció d’una xarxa d’itineraris saludables, a més de diverses accions en digitalització i millora de la competitivitat turística.

L’Esfera nova, nova seu de Turisme

Nova oficina de Turisme a Miami Platja

Miami Platja ha estrenat una nova oficina de Turisme i atenció al visitant a la Plaça de Tarragona. La nova construcció és un dom geodèsic prefabricat de 30 metres quadrats i recobert per plaques de PVC elàstic. El disseny del projecte ofereix una continuació de l’espai enjardinat existent, generant així una zona verda atractiva continuada i una lectura integrada amb la nova oficina de turisme, que vol esdevenir un punt de referència pel seu disseny.

Entra en funcionament el Club de Mar

El Club de Mar va iniciar l’any passat la seva activitat coincidint amb l’inici de la temporada turística. Recordem que a través d’aquest projecte, impulsat per l’Ajuntament, es pretén ampliar l’oferta d’activitats nàutiques, desestacionalitzar la temporada, ajudar a fomentar l’ocupació i donar un impuls al turisme i a la competitivitat de la destinació. A més, un dels objectius principals d’aquesta nova instal·lació és la de crear escola i promoure la pràctica de les activitats nàutiques entre els infants del municipi. Finalment, l’empresa Aunar Group SL, va ser la guanyadora de la licitació del servei, per un període de 8 anys.

Mont-roig del Camp ja és municipi turístic durant tot l’any

Mont-roig del Camp ha aconseguit la qualificació de zona turística, a efectes dels horaris comercials, durant els 365 dies a l’any des de la primavera de l’any 2021. Es tracta d’una declaració que atorga la Direcció General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i que permet que l’horari d’obertura al públic dels establiments comercials pugui ser de les 7 a les 22 h, també fora de la temporada alta. De fet, des de l’any 1994 Mont-roig del Camp ja gaudia de la qualificació de municipi turístic entre el període de Setmana Santa i el mes d’octubre. Per aconseguir-ho, el novembre de 2019 l’Ajuntament va sol·licitar a la Generalitat poder ampliar a tot l’any el període de qualificació de zona turística a efectes d’horaris comercials, rebent el suport de l’Associació d’Empresaris i Comerciants de Mont-roig del Camp, l’Associació d’Hostaleria de Miami Platja i l’Associació Foment Empresarial Miami.

L’Ecoteca, un nou espai per avançar cap a una nova cultura del consum, l’ús i la recuperació dels recursos
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp té previst començar a construir l’Ecoteca, un centre que tindrà com a principal objectiu fomentar l’economia circular i la recuperació de materials i que es vol convertir en un punt de referència per a la conscienciació i formació de la ciutadania, factor essencial en el desenvolupament d’una nova cultura del consum, ús i reutilització dels recursos.

L’equipament comptarà amb diversos espais complementaris a la pròpia activitat d’un centre de recepció de residus. Així, el 50% de les instal·lacions estaran destinades a fomentar l’economia circular i la sostenibilitat. Aquesta zona inclourà un espai de recuperació de materials, és a dir, un taller i magatzem per donar una segona vida a bona part dels residus que arribin al centre. També una botiga de productes de segona mà, on es podran comprar els materials que s’hagin pogut recuperar a les instal·lacions. També hi haurà una aula de formació ambiental que podrà ser utilitzada pels centres escolars o per fer activitats per a la ciutadania. Finalment inclourà una zona d’horts ecològics. Cal destacar que en aquest espai no es recepcionaran residus orgànics i no es farà cap tipus de tractament ni transformació dels residus, és a dir, només es recolliran i es classificaran de forma temporal.

Nou conveni de recollida de residus i neteja viària redimensionat

A mitjans de novembre de 2022 es va aprovar un nou conveni de recollida de residus i neteja viària que tindrà una vigència de 4 anys. El motiu és que el conveni inicial havia quedat obsolet i no es podia actualitzar d’acord amb les modificacions que ha patit el municipi: increment d’urbanitzacions recepcionades i de carrers o augment de població i del nombre de contenidors, entre d’altres. També l’antiguitat dels vehicles que realitzen els serveis feia necessària la seva substitució immediata. A més, la deficiència en el servei podia arribar a perjudicar econòmicament el consistori, ja que la Unió Europea ha definit mesures estrictes de penalització a la producció de residus per tal d’afavorir polítiques de prevenció i valorització. Per tot plegat, el nou document suposarà una millor eficiència en la gestió pública del servei i més agilitat per fer front a circumstàncies no previstes. Hi haurà una inversió en el camp de les TIC que permetrà un major control de contenidors i recopilació de dades i un nou sistema de seguiment de les flotes dels vehicles.

El servei podrà adequar-se en cada moment a les necessitats del municipi, ja sigui per circumstàncies no previstes o per la pròpia estacionalitat (temporada turística). A més, el nou conveni de la brossa permetrà implantar una prova pilot de recollida de residus porta a porta, que començarà inicialment en tres zones del municipi (30% de la població) els pròxims mesos, amb la intenció d’ampliar-la progressivament a la resta de municipi.

Imatge de plaques fotovoltaiques en edificis municipals. Ja n’hi ha set que en tenen

Plaques fotovoltaiques als edificis municipals

L’Ajuntament ha posat en marxa un pla d’impuls de les plaques fotovoltaiques, sobre coberta, per dotar d’autoconsum elèctric a 7 edificis municipals: Casa de la Vila, Casa de Cultura Agustí Sardà, Poliesportiu de Mont-roig, Espai Jove K1, Oficines Municipals de Miami Platja, Poliesportiu de Miami Platja i Centre Polivalent de Miami Platja. Amb la seva entrada en funcionament es preveu una producció total anual de 514 MWh d’energia, que representa el consum anual de 151 llars i un important estalvi d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Iniciatives a favor de la transició energètica

L’Ajuntament ha aprovat aquesta legislatura diverses iniciatives que estan alineades amb el Pla per a la transició energètica i ecològica del municipi. En concret, s’ha creat una ordenança per tal d’incentivar la instal·lació de plaques fotovoltaiques i fomentar l’autoconsum. En aquest document s’hi detallen les últimes modificacions que s’han dut a terme en aquest àmbit i que consisteixen en una bonificació de l’IBI del 50% durant 5 anys per a immobles que hagin instal·lat plaques solars, amb un màxim de 1.000 euros anuals de bonificació per llar i també bonificacions a l’ICIO, del 80% per a obres que incorporin la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energies renovables a edificacions ja existents.

Servei gratuït d’assessorament energètic

En aquesta línia, s’ha posat en marxa un servei gratuït d’assessorament energètic. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar suport i sobretot incentivar a la ciutadania a fer la transició cap a les energies renovables. En concret, el servei ofereix suport tècnic especialitzat per entendre la lectura de les factures de les companyies subministradores; consells per a la millora de la gestió i l’eficiència energètica de les llars i en l’optimització dels serveis d’electricitat i gas; informació sobre la tramitació d’ajuts o gestions amb les empreses energètiques, així com informació sobre tramitació, bonificacions i ajuts disponibles per al foment d’instal·lacions amb fonts d’energia renovables.

Millora en l’atenció a les OMAC

En aquest mandat hi ha hagut un gran esforç per posar en marxa millores en l’atenció ciutadana a les OMAC des de diversos canals. Unes millores que es van accentuar durant la pandèmia, ja que la major part dels tràmits s’havien de fer virtualment. El servei de cita prèvia es va ampliar a tota la franja horària del servei, de 9 a 14 h, de dilluns a divendres. Paral·lelament a l’ampliació d’aquest servei es va implantar un nou sistema de torns que permet gestionar millor el temps d’espera dels usuaris, un cop a les oficines.

12 espais amb wifi gratuïta gràcies a Wifi4EU

L’Ajuntament s’ha adherit al projecte europeu Wifi4EU mitjançant el qual s’ofereix a la ciutadania connexió a Internet, a través d’una xarxa wifi pública, gratuïta i segura. En el marc d’aquest programa, el consistori ha habilitat 12 zones de connexió gratuïtes, en espais públics i en edificis municipals. Es tracta de la biblioteca Joan Miró, el Casal d’avis, el poliesportiu, l’espai Jove, el Centre Obert, la plaça Miramar i el carrer Aureli M. Escarré de Mont-roig, així com la biblioteca Miramar, el casal d’avis, el poliesportiu, la plaça Tarragona i el Parc Lilí Álvarez de Miami Platja. Aquests punts de wifi obert són accessibles i per utilitzar-los caldrà cercar la xarxa ‘WiFi4EU’ acceptar les condicions i iniciar la sessió.

L’Aula Mentor arriba al municipi

Des del mes de setembre del 2021 i gràcies a la col·laboració amb el Ministerio de Educación y Formación Profesional, l’Ajuntament és entitat col·laboradora de l’Aula Mentor, un programa de formació oberta, lliure i a través d’Internet. L’objectiu és proporcionar una educació permanent i contribuir al reciclatge formatiu i a la qualificació professional. La formació, que es pot seguir a distància i adaptant horaris i necessitats, permet obtenir un certificat d’aprofitament del Ministeri d’Educació. Qui necessita assessorament o ordinador, trobarà l’Aula Mentor a l’Aula TIC de Miami Platja, dos dies a la setmana.

Ajuts per a emprenedors i al comerç del nucli antic de Mont-roig

Aquesta legislatura s’ha creat una nova línia de subvencions de fins a 3.000 euros per dinamitzar el comerç del nucli antic de Mont-roig. Es van plantejar també les línies d’ajuts per empreses i persones emprenedores. Es tracta d’ajudes, d’una banda, per a nous emprenedors, ja siguin autònoms, empreses (microempreses: fins a 9 assalariats) i establiments comercials que iniciïn una activitat empresarial amb domicili social i centre de treball al municipi i que realitzin una inversió per la seva posada en funcionament. I, de l’altra, les ajudes per incentivar la creació de llocs de treball al municipi mitjançant la contractació de treballadors aturats.

Nou directori empresarial municipal

També per fomentar el teixit empresarial local, es va crear un directori empresarial municipal, una nova eina per donar visibilitat a les empreses, comerços, persones autònomes i professionals del municipi, de tots els sectors econòmics. Des de l’Ajuntament es considera que en el context actual, en què les noves tecnologies són una eina bàsica per al comerç i les empreses, tenir un directori actualitzat és bàsic per tal que els potencials clients puguin localitzar les empreses i professionals i contractar serveis o comprar als negocis del municipi. Amb l’ús del directori, s’aconsegueix establir una relació més propera amb els consumidors, incentivar el consum intern i, en essència, dinamitzar el teixit empresarial local.

Càmeres de seguretat

Mont-roig del Camp instal·larà ben aviat càmeres de seguretat. El nou sistema estarà format per 13 càmeres lectores de plaques de matrícula i una càmera d’ambient, que estaran repartides per diversos punts estratègics. Un cop entrin en funcionament quedaran registrats a les bases de dades tots el vehicles que entrin i surtin del municipi des de qualsevol punt d’accés a la localitat. Aquest sistema de videovigilància permetrà incrementar la eficàcia de la policia Local en la resolució de fets delictius, aprofitant alhora, els avantatges de les noves tecnologies. I és que aquesta informació facilitarà la tasca dels cossos i forces de seguretat en la resolució de robatoris, furts o altres delictes. Així mateix s’incrementa la sensació de seguretat i es redueixen els fets incívics i delictius. De fet, està demostrat que la instal·lació de càmeres redueix els delictes (en altres localitats fins a un 70% dels robatoris).

Nova ordenança de protecció, control i tinença d’animals

La regidoria d’Entorn Natural i Salut Pública ha impulsat una actualització de la normativa municipal en matèria d’animals domèstics redactant una nova Ordenança Municipal de Protecció, Control i Tinença d’Animals. Amb aquesta nova ordenança els animals del municipi gaudiran legalment de protecció i respecte, a la vegada que obligarà als seus propietaris i propietàries a respectar espais públics i seguir conductes cíviques. La nova normativa està especialment pensada per oferir una solució a les colònies de gats ferals, per tal d’evitar conflictes i molèsties al veïnat. Entre les principals mesures destaca el fet que es realitzarà un control de la natalitat de la colònia mitjançant l’esterilització dels animals sanitàriament aptes i la millora de les condicions de salubritat dels indrets on s’ubiquin.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha realitzat una campanya per esterilitzar prop de 400 gats procedents de les colònies més nombroses del municipi. L’esterilització permet mantenir una població estable i evitar els problemes associats al zel, com ara les baralles, el marcatge territorial o els miols de reclam. L’objectiu de la campanya és mantenir una vigilància de les colònies.

Imatge de la construció del parc d’esbarjo per a gossos

Parc d’esbarjo per a gossos

Han començat les obres d’un nou parc d’esbarjo per a gossos, que estarà situat en un solar que hi ha entre les avingudes Verge de Montserrat i Diversitat i el carrer Santa Teresa de Miami Platja. Amb un pressupost de licitació de 40.000 €, la finalitat és crear un espai tancat on es puguin passejar els gossos de forma lliure amb tota seguretat. Internament, aquest parc estarà dividit en dos recintes, un pels gossos més petits i l’altre, pels gossos més grans. A cada zona s’instal·larà un circuit d’agilitat i un espai de joc lliure, a més de fonts, papereres i taules on podran descansar els propietaris dels animals. Bona part del circuit d’agilitat pels cans es construirà donant una segona vida a elements en desús restaurats o procedents de restes de grans obres municipals.

El nou Pla Local de Joventut posa èmfasi en la salut

La regidoria de Joventut compta amb un nou Pla Local que, amb una durada de 4 anys, del 2022 al 2026, estableix les línies de treball d’aquesta àrea per tal de millorar la qualitat de vida del col·lectiu jove del municipi. Una de les principals novetats, davant d’una necessitat accentuada durant la pandèmia, és que es dota de més entitat i pressupost al programa Salut Jove. Es tracta d’un programa que inclou accions especialment dirigides a l’àmbit de la sexualitat i l’afectivitat, la prevenció el consum de drogues i la salut mental.

L’Àrea d’Esports presenta nous serveis

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa una sèrie de novetats per millorar el servei i estendre l’activitat física a nous segments de la població, des dels petits fins a la gent gran. Es tracta d’un nou horari de classes dirigides als poliesportius, activitats específiques per a joves i gent gran, una nova sala de fitness a Mont-roig, noves màquines a Miami Platja i un servei d’assessorament tècnic especialitzat. També s’ha posat en marxa una nova sala de spinning al poliesportiu de Mont-roig, més gran que l’anterior i que compta amb més aparells per a la pràctica d’aquest esport. A més, s’ha instal·lat un sistema audiovisual per a realitzar classes virtuals de cycling, ampliant també l’horari del servei.

Servei d’acompanyament a la gent gran

L’Ajuntament ha iniciat aquesta legislatura el servei d’acompanyament a la gent gran, que ha tingut molt bona acollida segons els mateixos usuaris i usuàries. Es tracta d’un servei a través del qual l’equip d’agents de civisme acompanya a les persones més grans de 80 anys perquè de forma autònoma puguin continuar fent algunes de les seves tasques quotidianes. Aquest acompanyament està pensant perquè la gent gran pugui perllongar l’autonomia als seus domicilis i evitar l’aïllament, en els casos en què no tenen el suport pròxim dels seus familiars.

Un moment de la presentació de les noves línies, l’abril de 2022

Connexió diària i directa amb Reus i Tarragona

Miami Platja disposa de noves connexions directes i diàries per carretera als principals centres educatius de formació professional, universitaris i centres sanitaris de referència de la demarcació, des de l’abril. Es tracta de dues noves línies d’autobús que ha posat en marxa el departament de Territori de la Generalitat després de la insistència i les reclamacions històriques del govern municipal per tal de comptar amb alternatives reals al transport privat. Una de les línies connecta Miami Platja amb la Laboral i l’Estació d’autobusos de Tarragona. El servei disposa de sis expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners, i de dues expedicions per sentit els caps de setmana i festius. L’altre servei connecta Miami Platja amb Reus (Hospital St. Joan – campus de la URV a Bellissens i biblioteca). Es tracta d’un autobús directe que farà sis expedicions per sentit de dilluns a divendres feiners, i que redueix fins a un 40% el temps de trajecte.

Millores en la circulació a Costa Zèfir i Casalot

Les millores a Costa Zèfir han estat significatives i han suposat un canvi important en la circulació al voltant de l’escola Marcel·lí Esquius, per l’elevat tràfic que acumula a les entrades i sortides del centre. D’una banda, s’ha reduït el nombre de carrils i el sentit de la circulació en alguns carrers, per deixar-ho en un sol carril per a vehicles i creant un nou carril bici, que rodeja tot el centre. Una altra de les novetats d’aquesta reordenació del trànsit és la creació de dos espais de Petó i adéu, just al costat de les entrades del centre escolar. Es tracta de zones d’aparcament reservades per tal que les famílies que porten els fills i filles a l’escola en cotxe puguin parar bé el vehicle sense interrompre el trànsit i acomiadar de forma ràpida els menuts.

Per altra banda, també s’han fet diverses millores a la urbanització del Casalot amb l’objectiu de pacificar el trànsit. D’una banda, amb la col·locació de nous reductors de velocitat prefabricats i la senyalització vertical que l’acompanya a l’avinguda del Casalot, passant també a ser zona de velocitat 20 quilòmetres per hora per tal de reduir el perill pels vianants. Les millores també han contemplat la creació de noves zones verdes, un parc infantil, mobiliari urbà, entre d’altres.

Imatge d’un dels estacionaments de bicicletes

Més comoditats pels usuàries i usuàries de bicicletes

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha instal·lat disset punts per aparcar bicicletes amb l’objectiu de facilitar als usuaris un lloc per poder aparcar les seves bicicletes de forma segura i, al mateix temps, fomentar la utilització d’aquest vehicle com a alternativa en els desplaçaments dins el terme municipal. L’acció s’emmarca dins del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) del nostre municipi.

Finalitzades les obres de reforma de l’avinguda del Mar

L’avinguda del Mar de Miami Platja llueix des de fa poc més d’un any una nova imatge després de finalitzar-se les obres de remodelació d’aquest espai. L’objectiu principal de la reforma, que ha dut a terme l’Ajuntament, ha estat el de millorar l’accessibilitat a la via pública mitjançant l’adaptació dels passos de vianants. Amb les obres també s’ha volgut potenciar l’ús de l’espai públic fent-lo més amable amb la incorporació de mobiliari urbà, arbrat i jardineria. S’ha construït una mitjana central que s’ha enjardinat amb espècies arbustives. A més, i per potenciar la pràctica esportiva, s’ha dotat l’espai d’un nou carril bici que uneix la plaça de Tarragona amb el Parc esportiu Lilí Álvarez, ampliant així la xarxa de carril bici del barri de La Florida.

Nou Reglament de Participació Ciutadana aprovat per majoria

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp celebrat el desembre de 2021 va aprovar per unanimitat el Reglament de Participació Ciutadana de Mont-roig del Camp, un document que esdevé el punt de partida necessari per estructurar la participació ciutadana al municipi. Mitjançant aquest instrument es regula de quina manera es pot dur a terme la participació de la ciutadana al municipi, ja sigui a través de processos de consulta, de deliberació, d’implementació o d’avaluació de qualsevol assumpte relacionat amb les polítiques públiques del consistori. Així, alguns dels instruments que contempla aquest reglament són, per exemple, les consultes populars, les peticions específiques sobre el funcionament dels serveis públics, la intervenció ciutadana en les sessions públiques del Ple o els òrgans formals de participació com els consells municipals, entre d’altres.

Primers pressupostos participatius

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha posat en marxa la primera edició dels pressupostos participatius, una iniciativa a través de la qual els veïns i veïnes poden decidir en quins projectes d’inversió volen que es destinin 300.000€ del pressupost municipal del 2023. Els pressupostos participatius són una aposta perquè la ciutadania s’impliqui en el desenvolupament de les polítiques públiques, possibiliten la reflexió de necessitats, la identificació de demandes, el seguiment de l’execució del pressupost i, per tant, la rendició de comptes continuada.

Les dones que formaran part del nomenclàtor municipal

El procés participatiu Dona Nom per feminitzar el nomenclàtor del municipi va tancar-se amb un gran èxit de participació amb l’objectiu de visibilitzar les dones. Es tracta de dones pioneres, dones emprenedores, dones valentes, dones lluitadores, dones compromeses… en definitiva, dones que els veïns i veïnes de Mont-roig i Miami Platja han considerat que mereixien un reconeixement a través de les seves votacions. El canvi de noms dels carrers, encara per determinar, tindrà lloc els pròxims 5 anys. Finalment, els noms seleccionats per formar part del futur nomenclàtor municipal han estat els següents:
• Maribel Zafra Agea
• Ana Muñoz Martínez
• Montserrat Llorens Martí
• Magda Guerrero Mercader
• Mercedes de los Milagros Campos Sánchez
• Magdalena Serra i Vernet
• Rosa Virgili Granell
• Mercedes Boquera Boquera
• Maria Elena Maseras i Ribera
• Pepa Colomer i Luque

El Racó dels estels

El Racó dels estels, nou espai destinat al dol perinatal i gestacional

Els cementiris municipals de Mont-roig i de Miami Platja van estrenar, coincidint amb la festivitat de Tots Sants de l’any passat, ‘El Racó dels estels’, un nou espai destinat al dol gestacional i perinatal. L’objectiu és oferir un lloc idoni per a les persones que han viscut, d’una manera o altra, la mort d’un nadó durant la gestació o poc després d’haver nascut, un dels fenòmens d’estrès emocional més intensos als quals es pot enfrontar una persona. Per crear aquests espais, s’ha comptat amb la participació ciutadana i amb l’entitat local de dol Deixa’t Abraçar, que ha ajudat a dissenyar un espai acollidor per a l’acompanyament d’aquesta pèrdua. A l’espai s’hi pot llegir la dedicatòria: Als batecs que han emmudit i ara perviuen a les estrelles.

L’alcalde i la directora ed la Fundació Joan Miró, davant una reproducció en gran del quadre

Molt bona acollida del centenari de ‘La Masia de Joan Miró

Amb la celebració del centenari del quadre La Masia de Joan Miró, la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp han aconseguit consolidar, difondre i remarcar àmpliament la importància del context social, paisatgístic i sensorial del Mas Miró, tot generant una oportunitat única per connectar i entendre millor l’artista i el seu paisatge emocional. Durant els últims set mesos del 2022, al voltant de 5.500 persones han assistit a la trentena d’activitats que s’han programat al Mas Miró i també en diverses localitzacions de Mont-roig i Miami Platja.

Celebració dels 40 anys dels Premis literaris

El Centre Cultural Església Vella va acollir a finals de l’any 2021 el lliurament dels Premis Literaris Vila de Mont-roig 2021 en una jornada molt especial, ja que també va servir per celebrar els 40 anys de la seva creació. Durant l’acte es van entregar fins a 14 premis i accèssits, comptant amb dues noves categories, la de poesia local i la de microrelats, creades coincidint amb l’efemèride i que van tenir molt bona acceptació. Els Premis s’han anat celebrat anys rere any i també s’ha fet l’edició del llibre que recull els treballs premiats l’any anterior.
Emotiu acte de distinció al Fill il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués

Mont-roig del Camp va celebrar l’estiu del 2021 un emotiu acte per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués. Anteriorment, el plenari havia aprovat per unanimitat el seu nomenament amb l’objectiu de dignificar la figura d’aquest mestre republicà, nascut a Mont-roig el 1903 i afusellat pels sollevats feixistes el 1936. En l’acte, que es va celebrar a la Plaça Mossèn Gaietà Ivern, l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach van lliurar la distinció a Elisa Benaiges i Jaume Roigé, nebots del mestre Benaiges. Després de l’acte de distinció es va descobrir la placa commemorativa dedicada a Antoni Benaiges, que s’ha col·locat davant de la seva casa natal, al carrer Major, 6. Amb aquesta intervenció, Mont-roig, s’integra a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.

Pacte de municipi per fer front a la Covid

Tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp van unir forces en un Pacte de Municipi per fer front a les conseqüències que ens va deixar en l’àmbit local la crisi sanitària de la Covid-19. Aquest va ser un acord històric que es va aprovar per unanimitat el passat 30 de juny de 2020 i a través del qual l’Ajuntament va dur a terme una modificació de crèdit per destinar un pressupost inicial de 4 milions d’euros a la implamentació de 68 mesures.

Es tractava d’actuacions que tenen per objectiu donar suport a les persones més vulnerables, ajudar les famílies amb dificultats, crear ocupació i acompanyar l’empresariat local en la seva recuperació econòmica. Per aconseguir-ho, es van reforçar les ajudes existents i es van crear noves subvencions, programes i serveis de suport a la ciutadania i a l’economia local. Durant el procés d’elaboració del pla, es va fer una profunda revisió del pressupost municipal del 2020, redirigint els comptes per donar resposta a les noves necessitats. Es van eliminar despeses menys prioritàries, es van deslliurar fons no disposats per la suspensió d’activitats i programes, es va disposar de part del fons de contingència i es van repensar les inversions.

Entre altres mesures, es va posar en marxa un programa de seguiment a la gent gran a partir de la creació d’una xarxa de voluntariat; es va ampliar el servei d’atenció a domicili, es va mantenir el servei d’aigua en cas d’impagament, es va reforçar la col·laboració amb la Creu Roja, es va estar en contacte amb els centres educatius, es va fer una campanya a favor dels infants amb autisme, es van lliurar més de 300 targetes moneder, es va activar més informació contra la violència masclista; les biblioteques, llars d’infants i l’escola de música van potenciar les activitats en línia, es va fer promoció de l’activitat física a casa o es van fer propostes culturals i per a joves adaptades o a les xarxes socials així com es van ajornar a suspendre els pagaments de tributs.