.

.

TOTS 21

Una botiga de roba infantil del carrer Sant Agustí de Tarragona, en el primer dia de desescalada. Foto: ACN

El balanç del primer mes de la fase de represa no està sent del tot positiu als comerços de Tarragona i Reus, que pateixen una davallada de vendes aquest mes de juliol. L’associació El Tomb de Reus xifra la caiguda en un 25% a la capital del Baix Camp, tot i que els resultats varien segons el tipus d’establiment.

Un dels àmbits més afectats és el de les botigues que es dediquen a la venda de vestits de nuvis i de festa per les cancel·lacions de bodes i altres celebracions. El sector atribueix la pèrdua de facturació als rebrots, a les altes temperatures i a la manca de turisme. Per això, els botiguers fan una crida a apostar pel comerç de proximitat i demanen a les administracions que se’ls tingui en compte en la presa de decisions.

Els comerciants de Tarragona i Reus coincideixen que l’activitat es va recuperar amb l’arrencada de la fase de la represa a finals de juny pel fet que la ciutadania tenia ganes de retornar a la normalitat. Malgrat això, al juliol les vendes han caigut un 25% a Reus, segons afirma a l’ACN el president del Tomb de Reus, Jacint Pallejà.

Les botigues dedicades als vestits de festa són les que estan patint més per la cancel·lació de les celebracions. Així mateix, Pallejà també destaca que negocis com les perruqueries, estètiques i de massatges van tenir les agendes plenes fins a finals de juny, però que ara l’activitat del sector s’ha estabilitzat.

La dinamitzadora de La Via T de Tarragona, Judith Sentís, admet que els va sorprendre la capacitat d’adaptació i les ganes de consum dels clients, però que amb els rebrots de coronavirus a la comarca del Segrià la venda ha disminuït, segons es desprèn de la darrera enquesta feta als associats. “No sabem si és per precaució o per por”, exposa Sentís, qui afegeix que la calor també està influint en el fet que la gent prefereix anar a la platja, en lloc d’anar de compres.

Un altre dels factors que ha influït són les rebaixes. Tot i que comencen oficialment l’1 de juliol, s’han vist diluïdes pels descomptes agressius que es van fer al començament de la represa per donar sortida a l’estoc acumulat durant els mesos de confinament.

En paral·lel, tant els botiguers tarragonins com els reusencs subratllen que la manca de turistes estrangers també els ha afectat. Per aquest motiu, apel·len els ciutadans a explorar Catalunya i el seu comerç. “Enguany toca fer turisme de proximitat, que vinguin aquí, perquè se sorprendran. El Tomb de Reus té coses increïbles, un territori amb les millors Denominacions d’Origen de vins de Catalunya, olis, paisatge i monuments”, reivindica Pallejà.

“Tornar a tancar seria la ruïna”

Malgrat la incertesa per l’evolució dels rebrots, els botiguers confien que no es repetirà el tancament dels mesos més durs del confinament. Sentís adverteix que si haguessin de tornar a abaixar la persiana calculen que acabarien tancant un 30% dels establiments. Per això, com a molt els comerciants es mostren partidaris de poder obrir amb cita prèvia i amb aforament limitat. “Tancar seria la ruïna”, avisa la dinamitzadora de La Via T de Tarragona.

Finalment, els representants dels comerciants demanen a les administracions públiques que se’ls escoltin i treballin junts per superar la crisi econòmica derivada de la pandèmia. “Demanem rapidesa i capacitat de reacció. Sovint la mateixa necessitat de fer les coses correctes, equilibrades i justes fa que no tinguin la capacitat de resposta ràpida”, reflexiona Pallejà.

Campanyes de promoció mes a mes

Els comerciants de la Via T de Tarragona han anul·lat per precaució les activitats de dinamització previstes al carrer i l’entitat es planteja les campanyes promocionals mes a mes perquè les circumstàncies actuals no els permeten planificar a llarg termini. Amb tot, treballen en una campanya per Santa Tecla i en una altra per la de Nadal, on ja contemplen un escenari de normalitat i un altre amb un possible confinament. Recentment han engegat la iniciativa ‘Petfriendly’ per permetre l’entrada d’animals a una vuitantena d’establiments adherits.

Per la seva banda, el Tomb de Reus se centra en el desenvolupament del web de venda en línia i en les campanyes del període de rebaixes.

Mar Rovira – ACN