.

Imatge de la roda de premsa. Foto: Tots21

El Gremi de Fusters i Ebenistes del Baix Camp celebrarà finalment l’acte central del seu centenari el 3 de juny. El concert amb l’orquestra i Coral de la URV estava previst per al 19 de març del 2020, però es va haver de suspendre per culpa de la pandèmia. L’ajornament ha tingut aspectes positius, com reconeixia el president de l’entitat, Josep Maria Cogul, aquest matí en roda de premsa a la seu de la Cambra de Comerç. En primer lloc perquè es guanya espai. L’escenari ja no serà el del Teatre Bartrina sinó l’auditori de la Fira de Reus. I a més el format de l’actuació buscarà la interacció amb el públic. L’entrada, gratuïta, es pot recollir a l’oficina d’informació turística del Gaudí Centre (plaça del Mercadal), contactant amb el Gremi i a les oficines de la Cambra del carrer de Boule.

La cita amb els periodistes ha servit també per fer una radiografia de la professió, un sector “amb moltes possibilitats de creixement” segons Cogul perquè la fusta és un substitut sostenible d’altres materials i ha introduït la tecnologia. “Abans entraves en una fusteria i només trepitjaves encenalls. Ara està tan net com un hospital”, explicava el vicepresident del Gremi, Xavier Colom. Els problemes, que n’hi han, se centren en la falta de mà d’obra qualificada. Per això els dirigents de l’entitat han posat de relleu la importància de la Formació Professional i la necessitat de fer lluir la seva feina. “Potser caldria parlar amb TV3 perquè fes una sèrie amb un fuster com a protagonista”, ironitzava Cogul. Per la seva banda, el regidor d’OCupació i Empresa, Carles Prats,

Sobre el concepte del concert, Cogul ha aprofitat per donar detalls. La voluntat és “fer valdre la impotància de la fusta a l’hora d’afavorir la sonoritat dels instruments”. Per aquest motiu, el director de l’orquestra de la URV, Miquel Massana, farà abans de l’inici de l’acte una ponència sobre la fusta (i els arbres de procedència) en instruments com el clarinet, l’oboè, el fagot, el violí i el violoncel.

J.S.