.

Terrasses obertes a Cambrils dilluns passat. Foto: Lluís Rovira / Revistacambrils

Preocupació entre els grans municipis del Camp de Tarragona per les aglomeracions de gent que s’està veient als carrers des que dilluns passat va començar la desescalada a la Regió Sanitària del Camp amb la posada en marxa de la fase 1. Cambrils i Reus han posat el crit al cel públicament aquest dimecres, mentre a Torredembarra i Vila-seca també hi ha preocupació. Un conjunt de consistoris de la regió han demanat a la Generalitat que traslladi al Govern central la necessitat que la normativa sigui més clara.

Segons ha sabut Tarragona21, els consistoris de municipis de més de 10.000 habitants de la regió i els Consells Comarcals han expressat aquest dimecres al conseller d’Interior, Miquel Buch, el seu capteniment per les aglomeracions que s’estan vivint, especialment en les terrasses on hi ha bars. Els consistoris i els Consells Comarcals ha mantingut una reunió telemàtica amb el conseller sota el paraigües de la Diputació de Tarragona, que presideix Noemí Llauradó.

Reclamen ‘un aclariment de les normes’, en paraules de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, en conversa amb Tarragona21. Es dóna el cas justament que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dues de les tres regions catalanes en fase més avançada de la desescalada, estan sent una prova pilot per la Generalitat de com pot reaccionar la resta de Catalunya quan arribin a la fase 1.

Terrasses a Tarragona, aquest dimecres. Foto: Tarragona21

A Torredembarra, gent a les terrasses

L’alcalde de Torredembarra ha afirmat a aquest digital que ‘hi ha terrasses on s’aglomera la gent i temem que s’acabin oblidant que estem encara en la fase 1 i que hi ha risc de rebot de la pandèmia ‘. El consistori insisteix en el missatge d’actuar amb prudència i ho seguirà fent, mentre que la Policia Local emprèn una actitud més pedagògica que sancionadora, per començar per la poca claredat de les normes governamentals. Els punts detectats de concentració són invariablement allà on hi ha les terrasses: ‘S’ha vist amb preocupació terrasses molt ocupades’, a zones com el carrer Pere Badia o la plaça Catalunya, mentre al Passeig Marítim comença a sortir la gent.

Rovira i els altres alcaldes afectats del Camp han demanat al conseller que traslladi la necessitat que les normes siguin clares. ‘Trobem correcte que hi hagi actuacions que es deixin a criteri dels consistoris, perquè cada municipi té les seves característiques, però cal que hi hagi normes clares en aquests temes, sinó es creen disfuncions que ens fan difícil poder actuar i donar respostes’. Normes clares que evitin situacions com que es permeti reunions de fins a deu persones i en canvi hi hagi aglomeracions a les terrasses perquè no existeix limitació dels reunits.

Un altre problema exposat és que el Govern central anuncia noves normes d’atuació sobre la pandèmia amb molta premura de temps, fet que no dóna temps als consistoris a prendre decicions i s’han de fer a correcuita. El conseller Buch ha expressat que les instruccions vénen de Madrid i no queden clares.

Entre els que han intervingut a la reunió i han expressat el seu ennuig per les aglomeracions figura també l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, que ha posat en dubte que es puguin reunir deu persones amb una distància de separació de dos metres entre cadascuna d’elles i ha demanat al conseller que ho traslladi al Govern central.

Veient el que està passant des de dilluns, els consistoris ja han començat aquest dimecres a prendre decisions.

Reunió virtual d’ajuntaments, Diputació i Consells Comarcals amb el conseller d’Interior

Així, l’Ajuntament de Cambrils ha alertat la ciutadania en una roda de premsa virtual del ‘relaxament’ amb què s’ha viscut els primers dies de sortida al carrer donades les aglomeracions de ciutadans que s’han vist i les terrasses plenes de gent en determinats llocs del municipi.

En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres i amb la presència de l’alcaldessa, Camí Mendoza, i els tinents d’alcalde Lluís Abella i Oliver Klein, el primer tinent d’alcalde i regidor de platges, Lluís Abella, ha afirmat que ‘no ens podem permetre el relaxament de la ciutadania, sobretot el que es va viure el primer dia. Des de la Policia Local estem centrats a fer complir els aforaments de les terrasses i mantenir les distàncies. Estem estudiant com orientar els ciutadans en llocs de concurrència’. Segons el regidor, ‘sembla que tot hagi passat, però un rebrot de l’epidèmia seria molt dolent per Cambrils’.

En aquest aspecte, la Polica Local es dedica principalment a fer pedagogia i a recordar que cal mantenir les normes del desconfinament parcial de la fase 1.

Tarragona: quatre denúncies a bars en un matí

A Tarragona, la Guàrdia Urbana ha inspeccionat entre dilluns i dimarts un total de 31 locals amb terrasses, en un període d’informació, control i advertiment, informa el consistori. S’ha tractat de corregir les deficiències d’espai o manteniment de la distància, entre d’altres aspectes. El matí de dimecres la Guàrdia Urbana ha imposat quatre denúncies a bars o cafeteries per incomplir les normes d’obertura per a les terrasses que estableix la normativa per a la fase 1 del desconfinament.

Terrasses al Mercadal de Reus, aquest dimecres a les 17 hores. Foto: Tarragona21

El cas de Reus

Riuades de gent a la plaça del Mercadal, al carrer del Vent, als carrers comercials del centre i no només dilluns. Les xarxes socials van plenes de queixes de ciutadans pel fet que no es respecta la distància i la majoria dels ciutadans no duen mascareta, tot i que no és obligatori en persones sanes.

L’Ajuntament de Reus ha hagut de reaccionar instal·lant senyals verticals i horitzontals pels carrers de la ciutat on es recorda als vianants la necessitat de caminar per la banda dreta i mantenir les distàncies de seguretat. Es col·locaran cartells i es pintaran pictogrames al terra i en passos zebra, tant en carrers amb circulació de vehicles com d’ús exclusiu de vianants. Els senyals s’han començat a col·locar aquest dimecres per la zona centre i s’aniran estenent per la resta de la ciutat, fins als barris, si bé no n’hi haurà a tot arreu. S’estima que en quinze dies ja s’haurà enllestit gran part d’aquesta senyalització viària temporal, amb motiu de l’epidèmia de covid-19. L’alcalde, Carles Pellicer, ha fet una crida a la responsabilitat individual dels reusencs.

L’alcalde de Reus ha subratllat que les zones més transitades és on es prioritzarà aquesta senyalització específica per la covid-19 i que es consultaran associacions de veïns per col·locar-ne pels barris: “La distància és la clau per eradicar el virus”, ha manifestat Pellicer, en roda de premsa per Internet. “Si no fem les coses bé podem retrocedir”, ha afegit. Aquesta nit s’han fet les primeres proves de senyalització per la ciutat i des d’aquest dimecres al matí ja s’instal·len cartells i es pinten senyals al terra. “A les zones més transitades els senyals hi tindran més presència, si bé intentarem arribar a tota la ciutat en el menor temps possible”, ha dit l’alcalde.

L’Ajuntament vol contactar amb les associacions de veïns per detectar les zones més idònies on instal·lar els senyals, que combinaran els colors vermell, blau i verd.

Salou: Molta gent el primer dia

A Salou, segons fons municipals, aquests primers dies de la desescalada i de l’entrada a la fase 1 del desconfinament representen un canvi substancial. El primer dia, ‘les terrasses van experimentar un moviment important de persones’, i dimarts i dimecres, la situació ja s’ha notat ‘més normalitzada, tot i que encara és aviat per conèixer bé com es comporta la gent’.

En aquests moments, a Salou hi ha un 65% dels establiments oberts, entre comerços i bars, a la zona del centre de Salou. A la zona de Mestral, el percentatge es podria situar en el 10%.

En general, ‘s’estan complin les distàncies de seguretat als establiments comercials i a les terrasses de bars i cafeteries’, on les taules ‘compleixen amb els dos metres reglamentaris. Tanmateix, es poden trobar taules ocupades amb 10 persones i això entra dins de la norma. ‘Els propietaris de restauració, bars i cafeteries estan complint la norma molt escrupolosament’, afirmen les mateixes fonts. Pel que fa a l’aforament dels locals, també s’està complint. No s’han posat denúncies, però sí que la Policia Local ha fet advertiments, ha informat i ha assessorat.

Altafulla: ‘Cal respectar la gent gran’

En una consulta amb diferents municipis turístics de la nostra costa s’observa que com menys habitants té la població menys problemes hi ha, però es reitera el missatge de no baixar la guàrdia i respectar la gent gran. Són els casos, per exemple, d’Altafulla i Roda de Berà.

A Altafulla, el seu coalcalde, Jordi Molinera, ha afirmat que la població està seguint majoritàriament les indicacions de les autoritats: ‘Fem una valoració positiva perquè la gran majoria de la població està sent responsable i està fent un bon ús dels nous drets recuperats’. Sí és cert que ‘hi ha grups de persones que no respecten algunes de les normes, però al final el que demanem a la ciutadania és que sigui corresponsable de la situació. Els ajuntaments no podem fer de policies les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. La situació és prou preocupant com perquè tothom estigui el suficientment concienciat del que està passant’.

Davant d’accions que clamen el cel intervé la policia. L’alcalde reclama que es respectin les distàncies i ‘sobretot, les franges horàries destinades a la gent gran, el col.lectiu més vulnerable i més amatent a com evolucionen les fases. Fem que els carrers siguin només seus en les dues franges horàries, de matí i tarda, destinades a ells’.

A Roda de Berà, el cap de la Policia Local, Joan Pie, ha informat que la situació al municipi és ‘correcta’. La ciutadania, els comerciants i restauradors ‘han actuat amb responsabilitat’ i no es donen els problemes d’altres poblacions.

Jaume Garcia