.

Les figures representen les quatre millors actuacions de les colles en el darrer any

“Pel que hem detectat els darrers diumenges i festius, enguany té la pinta que podrem superar les 50.000 mones venudes l’any passat”, afirma el vicepresident del Gremi de Pastissers Artesans de les comarques tarragonines, Josep González, que també regenta la pastisseria Conde de Tarragona. Pel que fa al preu, oscil·larà entre els 30 i els 35 euros el quilo de mona.

L’auge dels motius tradicionals

En paral·lel al triomf de les figures amb personatges de Walt Disney i de les series infantils, una de les tendències a l’alça d’enguany són els motius de la cultura catalana, com és el cas dels castellers. “Aquesta tarda una dona ha baixat de Girona fins a la nostra pastisseria de Tarragona per recollir una mona amb els Castellers de Sants pel seu fillol. Ahir vam entregar una mona de la colla d’Esparreguera, i diumenge en venen a buscar una de Granollers”, assegura González, que també constata el triomf de la mona amb el 3d10fm de la Jove de Tarragona. “Part d’aquest èxit és perquè gent com els pastissers artesans ens hem encaparrat a conservar les tradicions”, subratlla.

Oberts Divendres Sant, dissabte i diumenge

La Conde i la majoria de pastisseries artesanes obriran durant tot el Divendres Sant, i també dissabte i diumenge al matí, per vendre les mones als seus clients. La majoria dels pastissos de bescuit de les mones es venen durant aquests dies. “La xocolata gairebé no té caducitat, per tant es poden vendre les figuretes molt abans. Pel que fa als pastissos, els fem amb estima, per oferir qualitat i servei. En aquest cas, com més frescos són, millor”, indica González.

Mones de la pastisseria Geneve. Foto: Tarragona 21

“Durant tota la setmana no hem tingut cap bescuit a la botiga. El dijous n’hem posat un de cada sabor a l’aparador, de mostra”, explica González. Això contrasta amb els supermercats, que fa setmanes que venen mones encaixades. “En un dels majoristes on compro ingredients ja en venien fa dos mesos”, lamenta González, que només té una explicació per això: “És cosa dels additius químics. No em vull posar molt tècnic, però hi ha metges que vinculen l’augment de l’ús de productes químics a l’alimentació amb l’auge d’intoleràncies alimentàries”.

 

Un monopatí a mida real

Entre els encàrrecs més difícils i insòlits dels últims anys, González recorda que van haver de reproduir amb xocolata una rulot que els van portar amb una fotografia. També destaca un monopatí que va haver de fer a mida exacta: “Al final li devia costar més aquest que un de real”. Pel que fa a aquesta temporada, destaca un cub de Rubik que ha hagut de fer per una comanda de Castelló.

Escribà, amb la mona i els representants del parc

La mona de Ferrari Land

D’altra banda, la pastissera Escribà va presentar fa uns dies la mona de pasqua dedicada al parc temàtic Ferrari Land. Per a l’elaboració de la mona s’hi han invertit més de 140 hores, 50 kgs de xocolata negra, amb llet i blanca, i 5 kg de pasta de sucre de diferents colors.