.

Inma Pastor, directora de l’Observatori de la Igualtat, durant la presentació de l’informe de l’Observatori.. Foto: URV

L’informe de l’Observatori de la Igualtat de la URV presentat avui recull les dades de 2007 a 2017, de manera que permet veure l’evolució del pes d’homes i dones en els diversos estaments de la Universitat. Les dades mostren una major presència de dones, tant pel que fa a alumnat, com a PDI, com en el col·lectiu del PAS en comparació amb el sistema universitari públic, tant de Catalunya com de l’Estat. No obstant això, les desigualtats de gènere persisteixen quan es tracta de l’ascens professional i la participació en els llocs de lideratge i presa de decisions.

Pel que fa al Personal Docent i Investigador (PDI), s’han produït avenços en alguns aspectes com és la quantitat de dones dedicades a la docència i recerca universitària, tant per la URV, que són el 50% (eren el 41% al 2007), com en el conjunt del sistema científic català. No obstant això, es constata una pèrdua de dones en les primeres fases de la trajectòria professional, ja que en els darrers anys la incorporació de dones en les figures de personal investigador en formació s’ha vist reduïda.

El pes de les dones es redueix a mesura que les categories professionals són superiors. Per exemple, si bé l’evolució respecte de 2007 és favorable encara no és igualitària: per cada 1,8 homes titulars d’Universitat, hi ha un catedràtic; en canvi la relació de catedràtica per nombre de dones titulars d’universitat és de tres dones titulars d’Universitat per una catedràtica. Les desigualtats de gènere també es constaten en el lideratge de grups (només el 29% dels grups són dirigits per dones) i en direcció de projectes de recerca competitius (35%). Així, la participació de les dones en aquestes posicions es troba per sota del seu pes com a col·lectiu.

De manera inversa al que succeeix amb el PDI, entre el Personal d’Administració i Serveis (PAS) el número de dones supera al d’homes. El pes relatiu que tenen les dones dins del PAS en el seu conjunt (63%), varia notablement quan es consideren els diferents tipus de relació laboral existent. Es constata també una considerable segregació vertical, ja que l’anàlisi de la distribució per sexe de les categories laborals mostra que la feminització del col·lectiu del PAS disminueix entre els càrrecs de direcció i comandament.

La presència de dones com a estudiants és majoritària en totes les àrees de coneixement, excepte en Enginyeria i Arquitectura. Es constata, per tant, un interès creixent de les dones per la formació universitària en la majoria d’ensenyaments excepte algunes titulacions que continuen fortament masculinitzades. La taxa d’abandonament al primer curs és major entre els homes, excepte en les enginyeries, i la taxa de rendiment és major per a les dones amb una diferència de 4 punts percentuals. La matriculació és estable en els estudis de grau però no ho és tant en els estudis de màster i doctorat, per la qual cosa Pastor va convidar a reflexionar per què es dona aquesta pèrdua.