.

El moment de la lectura del manifest per part de represetants de diverses associacions.

L’Associació de Veïns Tarragona Centre, la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, la Plataforma Oppida, Farts de Sorolls i el Grup de Mobilitat han presentat aquest dissabte el manifest ‘La Tarragona que volem’ on exposen el model de ciutat pel qual treballen. L’origen, segons explicava a tarragona21 Patrícia Olivé, representant de l’associació veïnal Tarragona Centre, es troba “en les idees comunes que teníem diferents entitats que anàvem coincidint en actes. Dels contactes va sorgir la voluntat de reunir en un document “les idees bàsiques d’aquelles coses que volíem per Tarragona. Ho hem obert a les entitats amb les quals tenim relació, i ara ja tenim el suport de 43 entitats de la ciutat que són de diferents àmbits, com sindicats o grups ecologistes”. La intenció és “ampliar el ventall de col·laboracions, obrir un debat i veure fins a un pot arribar”.

El manifest s’articula en diversos eixos. “En un primer lloc defensem un espai públic no privatitzat i que serveixi per fer una vida comunitària”, explica Olivé. Alhora “defensem un urbanisme no agressiu amb l’entorn, el reciclatge urbà abans que obrir noves zones d’urbanització. També que s’utilitzin els edificis abandonats com Tabacalera o el Banc d’Espanya, una reivindicació que alguns dels que estem en això ja fa temps que mantenim, que hi hagi altres tipus d’equipaments urbans i culturals a Tarragona que es troben a faltar i una mobilitat més sostenible. És a dir -afegia- més zones de vianants i carrils-bici”.

El contingut de fons del document també parla d’un desenvolupament urbanístic “lluny de qualsevol instrumentalització partidista” i d’un model de ciutat originat en “un procés participatiu barri a barri”. Alhora explicita la necessitat d’evitar “projectes urbanístics desmesurats i agressiu amb l’entorn (Terres Cavades, Budellera…)” i reclama una “gestió de la ciutat més transparent i democràtica” amb eines com els processos i pressupostos participatius i consultes ciutadanes.

L’associació de Tarragona Centre agrupa en l’actualitat prop de 300 socis, amb una junta de deu persones. És l’evolució d’una primera entitat centrada en el carrer Unió. Posteriorment es va ampliar (canviant els estatuts i el nom) per abastir el centre i ara “s’ha enfortit arran del projecte de la plaça Corsini. Quan comencem a veure que això és un desastre ens movem per intentar tenir un retorn com a veïns en forma d’un entorn més amable i agradable”, afirmava Olivé.

El document es va fer públic en el marc de la Festa del Centre que hem organitzat davant del mercat central (c/ Governador González). La festa es va iniciar amb l’actuació d’un mag, per continuar amb coca i xocolata per als nens i l’actuació del grup Julivert.