.

El Gran Recapte té lloc aquest divendres i dissabte, 28 i 29 de novembre

El Gran Recapte té lloc aquest divendres i dissabte, 28 i 29 de novembre

13.000 tarragonins, prop del 10% de la població a la ciutat, recorren de manera habitual als punts de distribució del Banc d’Aliments per poder menjar. Aquests són els càlculs de “mínims” que han fet els responsables del Banc d’Aliments a Tarragona21. Del 2012 al 2013, al conjunt de la demarcació, el Banc d’Aliments va passar d’atendre 28.000 persones a 33.000. La xifra, explica la portaveu del Banc d’Aliments a Reus, Glòria Alegre, “no només no disminueix sinó que preveiem que s’incrementi al tancar el 2014 perquè és una necessitat que va a més”.

L’any 1996 es prestava ben poca atenció a les 1.644 persones que van passar pel Banc d’Aliments al conjunt de les comarques de Tarragona. Aquest miler de persones és, sense anar més lluny, el número de tarragonins que a dia d’avui s’emporten aliments a la seu de Càritas a Campclar. En gairebé vint anys, les dades aproximades dels ciutadans que necessiten dels serveis del Banc d’Aliments s’han multiplicat exponencialment. Són unes xifres esgarrifoses i accentuades per una crisi econòmica que no troba aturador, si més no, entre el gruix de persones que formen la base treballadora.

Glòria Alegre coordina els preparatius necessaris perquè entre aquest divendres i dissabte, tot funcioni correctament en la cita del Gran Recapte. Novament, aquesta entitat sense ànim de lucre ha organitzat arreu del país aquesta macrorecollida d’aliments que es farà a través del centres comercials i establiments adherits, a més de la pròpia seu del Banc d’Aliments (carrer Escultor Rocamora 14-16, de Reus). “En aquests dos dies, 28 i 29 de novembre, confiem superar les 400 tones d’aliments que vam recollir en el Gran Recapte de l’any passat”, comenta Alegre. Un altre punt clau són els voluntaris, que el 2013 ja eren 650 i que enguany també es confia superar.

El 50% dels beneficiaris ja són autòctons

El Banc d’Aliments recull i porta els aliments als punts de distribució. “No estem en contacte directe amb l’usuari final del menjar”, descriu Alegre, “però per les informacions que tenim cada cop són més les persones nascudes aquí que recorren al Banc d’Aliments”. Així, a dia d’avui, “les persones autòctones ja representen el 50% de les donacions alimentàries”. Fins ara, segueix Alegre, “la proporció estava clarament marcada per estrangers però la balança està igualada perquè a la gent se li acaba l’atur i la hipoteca se’ls menja vius”.

A Reus hi ha quinze punts de distribució d’aliments repartits arreu de la ciutat (parròquies, Societat Sant VIcenç Paül, Germanetes dels Pobres, etc) i 26 entitats associades al Banc d’Aliments. Paral·lelament, afegeix Alegre, “molts pobles que tenien constituïdes les seves Càritas ara n’han passat a ser distribuidors també” i així s’ha permès estendre la xarxa d’aliments. Alguns dels centres, apunta Alegre, “han perdut les seves subvencions d’un any a l’altre i per això venen a buscar aliment per al consum”.

21 punts de distribució

La ciutat de Tarragona compta amb 21 punts de distribució dels aliments que arriben per via de les donacions; els mateixos punts que, després del Gran Recapte, es dedicaran a distribuir el gruix d’aliments recollits durant aquestes jornades. Alegre, del Banc d’Aliments, evidencia la gran diferència existent entre el centre de Tarragona i els barris: “La xifra de persones que requereixen de la xarxa de distribució d’aliments es dispara en llocs com Campclar, Torreforta o Bonavista”. Només a Campclar, afegeix Alegre, “repartim aliments a 1.200 persones”. A aquest fet, cal afegir-hi “la quantitat de gent que necessitaria d’aquest suport però que no ve perquè li fa vergonya”, matisa la responsable del Banc d’Aliments.

El salt en el nombre d’atencions per part del Banc d’Aliments es va començar a notar el 2006. Aquell any, el Banc va duplicar el nombre d’institucions ateses, passant de les 54 del 2005 a les 101 el 2006. Les institucions –en bona mesura centres de Caritas però també convents, centres assistencials, menjadors socials, esglésies evangèliques, ajuntaments, centres d’acollida i de reinserció, i residències– funcionen com a punts de distribució i atenció on les persones que ho necessiten recullen els aliments de primera necessitat com ara arròs, sucre, oli o llegums.

La cita del Gran Recapte

Per tal de sufragar i canalitzar tota aquesta ajuda alimentària, anualment, el Banc d’Aliments convoca la ciutadania al Gran Recapte, que té lloc aquest divendres 28 de novembre i dissabte, 29. Es tracta d’una recollida d’aliments a l’engròs i que pretén omplir les reserves d’aliments per tal d’arribar al màxim de famílies necessitades. Més de quaranta supermercats i centres comercials de Reus hi participaran, a més de les persones que vulguin adreçar-se a portar aliments bàsics i de primera necessitat a la seu del Banc d’Aliments, ubicada al carrer Escultor Rocamora, 14 de Reus.

En l’anterior edició, el Gran Recapte va permetre recollir 400 tones d’aliments mentre el 2012 es van ajuntar poc més de 200 tones. “Esperem que enguany poguem superar la xifra de les 400 tones”, desitja Alegre. El 2013 van prendre part del Gran Recapte fins a 650 voluntaris i s’espera arribar als prop de 750 (les persones interessades en col·laborar es poden adreçar a la seu del Banc d’Aliments, trucar al 977 75 74 44 i al web de Gran Recapte o al web del Banc d’Aliments de Tarragona).

Joan Marc Salvat