.

.

TOTS 21

El Mag Gerard, en acció. Foto: Cedida

Torna la màgia als carrers i escenaris de La Canonja aquest cap de setmana. Les jornades Impossible celebren ja la dissetena edició, havent superat dos anys de pandèmia. Tots21 ha parlat amb el seu director artístic, el Mag Gerard.

Impossible ha superat la pandèmia. De fet, no s’ha deixat de celebrar mai. Quina es la clau del seu èxit?

Les Jornades de Màgia de La Canonja no s’han aturat cap any, fins i tot durant la pandèmia amb les mesures sanitàries oportunes, amb la màgia hem fet possible l’impossible.

La clau del èxit és la consolidació d’un públic fidel que sap que cada any veurà espectacles de màgia únics i de gran qualitat. Ens fa molta il·lusió veure com a part d’aquest públic fidel, en cada edició captem nous espectadors que ens visiten d’arreu de Catalunya.

Què ens espera en aquesta edició?

Enguany serà una edició molt especial, els millors il·lusionistes del món visitaran La Canonja, entre d’altres la xinesa Huang Zhen, una de les magues més reconegudes a escala internacional. Directament des de l’Argentina arribarà Henry Evans, guanyador del premi mundial de cartomàgia, màgia amb cartes. A més, des de França ens visitarà Pilou, guanyador del Gran Prix de màgia FISM.

Tots ells, juntament amb altres artistes de Catalunya i el País Basc, participaran a la Gran Gala Internacional de Màgia amb un espectacle d’alt nivell que per primera vegada es veurà a la província de Tarragona.

Quin gènere agrada mes a Catalunya i a La Canonja? Quins trucs, quins formats?

La màgia engloba diferents especialitats, des de la màgia de prop popularitzada a casa nostra pel mestre Juan Tamariz fins a les grans il·lusions amb màgia de gran format. Entre mig podem trobar la màgia de saló i la màgia de carrer, aquesta darrera disciplina fusiona en moltes ocasions els jocs de màgia amb el teatre i el clown.

El públic de La Canonja ha vist molt bona màgia, des de mags televisius fins a premis mundials de màgia i sempre es deixa sorprendre amb els nous efectes de màgia que presenten els il·lusionistes que participen a les Jornades màgiques de l’Impossible.

Arribar a finals de mes requereix molts trucs de màgia?

Molta gent em pregunta si puc fer aparèixer bitllets de 50 €, la meva resposta és afirmativa, fins i tot, el primer joc dels meus espectacles acostuma a ser aquest, l’aparició de diners. De fet, l’any passat la revista americana Genii Magazine (considerada la més important del món de la màgia) em va dedicar quatre pàgines parlant d’aquesta aparició de diners, que és una de les meves creacions.

Evidentment, hi ha un truc al darrera, ningú pot fer aparèixer diners per art d’encanteri, però en un espectacle queda molt bé. La màgia, com qualsevol altra professió, necessita dedicació i esforç.

Cap a on va el món de l’il·lusionisme? Quins camins busca?

Els mags fem servir la màgia per connectar amb les persones, aquest és el secret i el camí que busquem. Fusionem la màgia amb el teatre, la música i les noves tecnologies per captar un públic més divers.

Quin balanç fa de les 16 edicions de La Canonja?

Molt positiu, les Jornades de màgia “Impossible” de La Canonja és el festival màgic més antic de la província de Tarragona. Organitzat per l’Ajuntament de La Canonja, amb la producció de Batall Produccions i amb la meva direcció artística hem posicionat aquest festival com un dels més importants de Catalunya.

La clau de l’èxit, a part dels mesos de preparació que cada any implica un esdeveniment com aquest, ha sigut la complicitat i el suport del públic que per una estona deixa de costat els seus problemes del dia a dia i es deixa emportar en cada edició per la il·lusió.

Jaume Garcia