.

Bitllets intervinguts en la macrooperació policial

La policia espanyola ha detingut 164 persones en una macrooperació a tot l’Estat contra el blanqueig de capitals i el frau fiscal en establiments de compravenda d’or. Les detencions s’han dit a terme en dotze províncies, entre aquestes les demarcacions de Barcelona i Tarragona. L’operació també ha permès confiscar 6,5 tones d’or i plata, 1.690.000 euros en efectiu, 52 cotxes i motos i dos vaixells i també s’han embargat béns per un valor superior als 16.000.000 d’euros.

L’entramat, format per 180 empreses, va aprofitar l’auge en la compravenda d’or i plata per emetre factures falses per fins a 1.000 milions d’euros anuals i blanquejar així beneficis provinents del comerç de l’or, estafes massives, fraus immobiliaris i fins i tot el narcotràfic.

El conglomerat, que utilitzava empreses fictícies i testaferro, també servia per introduir en el circuit legal joies robades i defraudar en el pagament d’impostos. Prop de 600 investigadors de la policia espanyola i de l’Agència Tributària s’han coordinat per registrar un total de 88 establiments de compravenda d’or oberts al públic, domicilis i empreses instrumentals.

Exportaven tones d’or i plata

Les investigacions sobre el complex entramat empresarial van començar el 2012 a València i s’han estès a Barcelona, Tarragona, Múrcia, Màlaga, Madrid, Castelló, Alacant, Còrdova, Granada, Toledo i Valladolid. A la base de la xarxa es troben cases de compravenda d’or disseminades per tot l’Estat que compaginen el comerç legal amb diferents activitats il·lícites.

Per sobre dels establiments oberts al públic funcionen empreses majoristes i fonedores que reben tot el flux d’or, plata i platí per exportar-ho a l’estranger. Aquest flux de metalls de valor era adquirit i venut amb la major opacitat possible, mitjançant l’ús de registres i comptabilitats paral·leles, i en aquest es troben peces d’or i plata robades que eren introduïdes en el circuit legal. A més, s’han detectat unes quotes defraudades a la Hisenda Pública per empreses majoristes del sector d’almenys 9 milions d’euros, i l’Agència Tributària ha bloquejat devolucions d’IVA per import de 10 milions d’euros.

Factures fictícies de 1.000 milions d’euros

De forma paral·lela i com a auxiliars hi ha sis grups societaris dedicats a emetre factures simulades a través d’empreses fictícies o creades de forma efímera amb aquesta finalitat. Només en l’exercici fiscal del 2012 els investigadors han detectat un volum de factures fictícies de 1.000 milions d’euros. Aquestes factures irregulars s’oferien així mateix a altres grups criminals, estatals i internacionals, amb l’objectiu de blanquejar grans sumes procedents d’estafes massives, fraus immobiliaris o narcotràfic.