.

Imatge d’arxiu de la piscina de Prades. Foto: Cedida

L’obertura de la típica piscina municipal de poble s’està convertint en un maldecap pels municipis d’interior del Camp de Tarragona amb la pandèmia del coronavirus. Al problema d’haver de controlar l’aforament s’hi sumen molts altres, com la manera de fer efectiu el pagament, si convé fixar franges horàries, obrir tot el dia o no, què es farà amb els abonats que no puguin entrar un dia per aforament complet,… El repte és majúscul en uns municipis on el consistori conviu directament amb els veïns i la proximitat és total. Tancar la piscina seria el fàcil, però la reacció de la població no seria de comprensió. I si tanca una piscina d’un poble i obre la del municipi veí, enviarà els seus ciutadans a la piscina oberta, amb el problema de col.lapse que això generarà.

Municipis del Tarragonès, del Baix Camp o del Priorat s’estan coordinant des de fa setmanes per donar una resposta a la ‘patata calenta’ que suposa l’arribada de l’estiu i la gestió de les piscines municipals. Els municipis ja podrien tenir obertes les piscines, la fase 2 ho permet, però estan tancades, per començar perquè habitualment obren més tard, a meitats de juny, per Sant Joan o al juliol. Dilluns, 8 de juny, entrem en fase 3, i hi haurà una major permissivitat especialment en aforaments, que quedarà acotat al 50% en la piscina.

Normes més clares

Ara bé, l’experiència diu que les normes van canviant sobre la marxa. Els consistoris reclamen que el Govern aclareixi com quedarà tot a la fase 3 i especialment amb la nova normalitat, que començaria el 22 de juny, i ho faci amb temps suficient per poder reaccionar i no el dia abans de la data de la seva aplicació i per via BOE. A la incertesa general se suma que el president de la Generalitat passarà a ser autoritat competent en la fase 3 i podrà decidir les mesures a adoptar.

Molts ajuntaments ja tenen clar que obriran a l’estiu, tot i que n’hi ha alguns que tenen dubtes, mentre altres, més petits, com succeeix a la comarca del Priorat, han decidit no fer-ho i estalviar-se problemes donat que el control se’ls podria escapar de les mans per manca de personal, pressupost i capacitat de gestió. La majoria, però, obriran.

Als Pallaresos, municipi de 4.000 habitants que per bona part de la població de Tarragona és la seva segona, o primera, residència, la piscina d’estiu és un equipament molt necessari. ‘Ara com ara no tenim resposta a la pregunta de si obrirem’, afirma el regidor de Sanitat, Samuel Urbano. El consistori té previst acordar-ho aquesta setmana. L’Ajuntament s’està coordinant amb els consistoris veïns, El Catllar, la Secuita i Perafort per donar una resposta conjunta: ‘No té sentit que nosaltres obrim i el poble del costa tanqui, perquè aleshores ens vindran usuaris d’aquest poble i se’ns col.lapsarà la piscina’, subratlla el regidor.

Molts interrogants

‘Tenim molts interrogants plantejats’, confessa Urbano, la mateixa resposta que es dóna Prades o a Almoster. Urbano afirma que entre els dubtes hi ha ‘el problema de l’aforament reduït, amb les entrades i sortides de la gent, el tema dels vestidors i les dutxes, que en principi estarien tancades, i si cal fer cita prèvia’. L’Ajuntament s’està curant en salut i ha aprovat una reducció de preus dels abonaments: ‘No seria normal pagar el total de l’abonament i no poder anar a la piscina perquè l’aforament està ple’, afirma Urbano. En un estiu normal, la piscina dels Pallaresos obriria a meitats de junt i tancaria quan hi ha la tornada al col.legi, al setembre. Sobre el pagament, ‘la idea és que es faci amb tarjeta a l’Ajuntament. Estem estudiant si pagarien amb tarjeta o en mà si no ets abonat i hi vas un dia’, afirma. I finalment, hi ha el tema del personal: ‘Haurem de posar una persona de més per la desinfecció, a més del socorrista’. Els Pallaresos observa que la normativa estatal ‘és molt confusa’ i reclama ‘aclariments’.

Al Morell, el seu alcalde, Eloi Calbet, confessa també els dubtes que té el consistori hores d’ara: ‘Que volem obrir estar clar, però no sabem ni quan, ni com del tot encara, ja que estem a l’espera de novetats a partir de dilluns. Farem tot el possible per obrir-les però encara no podem donar massa detalls ja que no tenim clar com ho podrem i ho haurem de fer’.

Temes com els aforaments, el control d’accés, la vigilància de la zona de la gespa o els cursets de natació,… estan en debat, també ‘si deixem entrar la canalla dels casals o ho restringim tan sols a la població usuària del pavelló i a abonats a la piscina. Tot això són un seguit de dubtes dels quals a hores d’ara, malauradament, no en tenim resposta. Hi estem treballant, en primer lloc, per poder obrir pavelló la setmana del 15 a tot estirar si no passa res’. La piscina obrirà ‘quan tinguem clar com anirà tot’. La incertesa és ‘total’.

A Prades, el gran municipi d’interior que multiplica per nou la seva població a l’estiu i passa de 600 habitants a 5.000, també observa amb preocupació el cas de la piscina d’estiu. ‘Hem d’obrir -confessa l’alcaldessa, Lídia Bargas- i potser haurem de contractar una persona que faci el control, a més del socorrista. Ens hem de plantear com fer l’abonament. Abans obríem per Sant Joan. Si enguany obrim, serà al juliol’. Tots els consistoris consultats tenen clar que serà un servei deficitari.

A Almoster, on hi resideix molta població de Reus i disposa d’una magnífica piscina municipal de grans dimensions, també tenen molts dilemes. ‘Tots els ajuntaments esperem a veure com evoluciona la pandèmia’, informa l’alcalde, Àngel Xifré. Estan en contacte amb ajuntaments del Baix Camp per coordinar accions i evitar el tancament d’unes piscines i l’obertura de les altres. ‘La nostra intenció es obrir-la amb les condicions que pertoquin. Cal determinar-ne l’aforament, amb el límit i control d’accés que això suposa, que fins ara era de 160 persones’. El consistori té damunt la taula si obrir o no tot el dia. ‘Havíem dit de fer torns de dues hores, però la piscina és un espai de relació, no només d’anar a rmullar-te i marxar, i ho hem descartat. Ara estem plantejant si fer torns de matí i tarda o obrim tot el dia’. Té clar el consistori que abans del 27 de juny no obriran. Molts municipis de la comarca ho faran entre el 20 i el 27 de juny. El pagament és un altre problema: ‘No tenin datafon’, assegura Xifré.

Torns de matí i tarda

Qui sí en té i sembla viure la situació amb més tranquil.litat és el consistori de La Pobla de Mafumet. Obrirà la piscina municipal al juliol, com sempre, amb la particularitat que per als usuaris d’abonament anual, ho farà el proper dilluns, 8 de juny. Succeeix que a la Pobla de Mafumet, la piscina té una coberta retràctil i a l’estiu es converteix en piscina oberta. La regidora d’Esports, Estefania Serrano, que també és presidenta del Consell Esportiu del Tarragonès, informa que existeix una Taula d’Esports del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que es reuneix per establir criteris.

A La Pobla de Mafumet, l’Ajuntament ja ha decidit fer torns de matí i de tarda, de 12 a 14 i de 16 a 20 hores. ‘Qui hi vagi al matí no podrà tonar a la tarda perquè el recinte tancarà al migdia i el passi serà d’un sol ús’. Fins que esclatà la pandèmia, al migdia no es tancava. La Pobla té dos tipus d’abonaments: l’anual per la piscina coberta, i el d’estiu, quan es retira la cúpula. No té problemes quant al pagament: es farà amb datafon. Fins ara es feia per domiciliació bancària. El consistori està tramitant la cita prèvia per al pagament de l’abonament.

A la piscina hi haurà una franja restringida a persones majors de 65 anys i al migdia, quan el recinte estiqui tancat, ‘intensificarem la neteja i la desinfecció’. Com sigui que l’Ajuntament té externalitzat el servei a una empresa des de fa temps, readaptar-se als canvis no és tan problemàtic com en altres municipis on la piscina, la gestiona el propi Ajuntament. El consistori demana que els abonats siguin conscients que no sempre podran accedir si hi ha límit d’aforament. En el cas dels abonats anuals, se’ls compensarà econòmicament els mesos que la piscina ha estat tancada.

Jaume Garcia